SHARTTEN: “Sound Of Fate”

Εν έτει 2009, κάπου στη Πολωνία (και συγκεκριμένα στο Siercza, Lesser), ερχόταν στη ζωή μία μπάντα ονόματι Shartten. Μία μπάντα που αν και συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής και λογίζεται ως “παλιά”, δεν έχει να επιδείξει κάποια επίσημη κυκλοφορία μέχρι το 2015 όπου το EP “Inner Abyss” βλέπει το φως της δημοσιότητας. Οι Shartten λοιπόν, είναι έτοιμοι για το δισκογραφικό ντεμπούτο τους και το “Sound Of Fate” φαντάζει ικανό να βάλει στη ζωή μας τους Πολωνούς metallers.

Οι Πολωνοί heavy thrashers, είναι λάτρεις της επιθετικής μουσικής, γι’ αυτό και κατάφεραν να συγκεκριμενοποιήσουν τον ήχο τους σε πιο heavy μονοπάτια, χωρίς όμως να λείπει η μελωδικότητα. Άλλωστε, η Πολωνική σκηνή έχει δώσει κατά καιρούς πολλά groups του ακραίου και επιθετικού ήχου στη metal μουσική, οπότε το να ασχοληθεί μία νέα μπάντα με αυτό το είδος δεν φαντάζει κάτι άκυρο.

Ακούγοντας ότι το “Sound Of Fate” είναι το ντεμπούτο album τους, θα πίστευε κανείς ότι πρόκειται για μία σχετικά νέα μπάντα στο χώρο. Μαθαίνοντας δε ότι οι Shartten υπάρχουν εδώ και μία δεκαετία, αρχίζεις να σκέφτεσαι πως γίνεται να μην έχουν κάνει ακόμα το πρώτο βήμα. Πατώντας το play βέβαια τα χάνεις εντελώς, αφού η μπάντα όχι μόνο δε θυμίζει ότι πρόκειται για τον πρώτο της δίσκο, αλλά φαίνεται ότι είναι κατασταλαγμένη στο τι θέλει και τι πρέπει να δώσει στο κοινό της. Το “Sound Of Fate” έχει όλη αυτή την ενέργεια και το πάθος που γουστάρει ο οπαδός να ακούσει σε ένα τέτοιο δίσκο, έχει riffs που σε “δαγκώνουν” και αρκετά μελωδικά ρεφρέν για να μπορείς να τα τραγουδήσεις με τη μπάντα στα lives.

Από το πρώτο riff, φαίνεται ότι το group έδωσε μεγάλη σημασία στο ορχηστρικό κομμάτι και στο πως θα ακούγονται σημαντικά τόσο οι κιθάρες όσο και το μπάσο και τα drums, δημιουργώντας το επιθυμητό thrashy αποτέλεσμα. Γι’ αυτό άλλωστε και οι μεγάλες instrumental εισαγωγές, σχεδόν σε όλα τα κομμάτια του δίσκου. Θα έλεγες βέβαια ότι μετά από αυτό, το συνθετικό κομμάτι θα περνούσε σε δεύτερη μοίρα. Και εδώ όμως, θα έκανες λάθος! Οι συνθέσεις του album είναι κάτι παραπάνω από πολύ καλές και αρκετά ευέλικτες, ώστε να ταιριάξουν με το “επιθετικό” ύφος των Shartten. Άλλωστε τραγούδια όπως τα “The Ride”, “Rush In Flames” και “Slave”, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση τόσο για το thrashy ύφος τους, όσο και για τον συνθετικό τους οίστρο.

Οι Shartten μπορεί να χρησιμοποιούν τον όρο thrash για τη μουσική τους, όμως η αλήθεια είναι ότι ακούγοντας το “Sound Of Fate” μόνο αυτό δεν αντιλαμβάνεσαι. Μπορεί να είναι επιθετικός ήχος, αλλά μάλλον πιο πολύ power θα σου ακουστεί πάρα ως thrash. Μάλιστα, ίσως ανακαλύψεις και μία ομοιότητα με τους Blind Guardian σε πιο heavy και “in your face” μορφή. Προς αυτήν την κατεύθυνση, κινείται και το ατμοσφαιρικό μπαλαντοειδές “Alive Again”, που ξεφεύγει από τα όρια του thrash ήχου. Εάν κάτι μπορεί να σου φανεί thrash σε όλο το δίσκο, σίγουρα θα είναι τα “Pure Insane” και το ομώνυμο “Sound Of Fate”, όχι ως εκτελέσεις αλλά ως feeling και ατμόσφαιρα.

Μάλλον το γεγονός της μακρόχρονης απουσίας του group από τη δισκογραφία, έχει λόγο και όνομα και λέγεται “Sound Of Fate”. Ένα album καλοφτιαγμένο, προσεγμένο και metal όσο δεν πάει, που κάνει όλη αυτή την αναμονή να αξίζει και με το παραπάνω. Ένας δίσκος, που θα “κουρδίσει” όσο χρειάζεται τις “metal χορδές” σου και θα σε κάνει να χορεύεις στο ρυθμό του. “Must-have”, για τους λάτρεις του “in your face” metal.

https://www.facebook.com/Shartten/

Shartten – “Slave”

513

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.