ELDEN: ”NOSTROMO”

ALBUM

Σημαντική και συνάμα στρατηγική κίνηση από τη Σουηδική Fuzzorama Records, στο να εντάξει στο δυναμικό της τους συμπατριώτες τους Elden, με σκοπό την κυκλοφορία του νέου δίσκου, στις 24/01. Αν μιλούσαμε με ποδοσφαιρικές ορολογίες, θα λέγαμε για μεταγραφή από την εγχώρια αγορά και μάλιστα από το πάνω ράφι, με προδιαγραφές για ευρωπαϊκή -και όχι μόνο- πορεία.

Παρόλο που δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους επιλογές συγκροτημάτων (μια ματιά στο ρόστερ θα σε κατατοπίσει), δεδομένου ότι αρέσκεται σε πιο fuzz/stoner ακούσματα και μπάντες όπως Asteroid, Truckfighters, Deville, Valley Of The Sun, εδώ κάνει στροφή σε αχαρτογράφητα μουσικά εδάφη πρός εξερεύνηση και -γιατί όχι;- προς κατάκτηση. Πάντως, κοινός παρονομαστής όλων είναι η λατρεία για το riff, και όσον αφορά το “Nostromo” γίνεται καταιγισμός.

Γεωγραφικά, οι Elden κατάγονται απο το Karlstad της Σουηδίας. Ηχητικά όμως στρέφονται στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο καινούριο δίσκο, καθώς οι επιρροές απο Mastodon, Baroness και Torche παρελαύνουν. Κατά γενικά ομολογία, ο δίσκος είναι Mastodon-oriented, το κουαρτέτο έχει μελετήσει νότα πρός νότα όλη την δισκογραφία των Αμερικανών, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα από το Remission μέχρι και το Crack the skye, και επιδίδεται σε ένα Progressive/Sludge όργιο, με heavy ατμόσφαιρες, παρατεταμένες μελωδίες, metal riff και όλα συνδυασμένα με την μοντέρνα “προοδευτική” νοοτροπία.

Βέβαια, η προοδευτικότητα αυτή δεν μπαίνει σε καλούπι, και άλλοτε ηχεί από την οπτική των Tool, όπως στο “Heavy Rains”, και άλλοτε μέσα από τη ματιά ενός μακρινού παρατηρητή ή καλύτερα ακροατή, κάτω από τη σκοπιά των Pink Floyd (“Nostromo”). Στα “Fossilised “ και “Creature Follows “ έχεις την εντύπωση ότι ο Matt Pike κάνει guest, με τα riff και την ατμόσφαιρα να είναι πιο High On Fire πεθαίνεις. Τόσο “Metal” είναι ο δίσκος και εκτελείται με απόλυτη ακρίβεια, αλλά όχι και χωρίς συναίσθημα, καθώς μπαίνει το “Passage”, το οποίο λειτουργεί όντως σαν πέρασμα για το σχεδόν δεκάλεπτο Stoner/Doom έπος, “Two Faced Wizard”. Πολλά συγκροτήματα πασχίζουν χρόνια να γράψουν κάτι τόσο καλό, με το αποτέλεσμα να μην τους δικαιώνει. Οι Elden το πετυχαίνουν μόλις στο δεύτερο δίσκο τους. To κομμάτι, θυμίζει αρκετά τους Νεοζηλανδούς Arc Of Ascent και τους Beastwars, ενώ από τη μέση και μετά, οι The Sword παίρνουν τα ηνία και η κιθάρα ηχεί σαν αυτή του Kyle Shutt, παραθέτοντας ριφολογία και solo για σεμινάριο.

Οι Σουηδοί, μέσα από το songwritting του “Nostromo”, δείχνουν χαρακτήρα και προσωπικότητα μεγάλης μπάντας, και μαζί με την Fuzzorama Records κερδίζουν το στοίχημα, προς το παρόν. Αν θα αντέξουν στο μέλλον, θα το δείξει ο χρόνος.

681

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 251 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...