CARGO LIFT: “When Least Expected”

ALBUM

Είδος: Alternative Metal
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 20 Νοεμβρίου 2023

Περίεργη μπάντα ως προς το στυλ τους. Ο λόγος για άλλο ένα τέκνο της εγχώριας παραγωγής με έδρα την πανέμορφη Σαλονικάρα (που αυτήν την εποχή είναι η πιο όμορφη πόλη του κόσμου), τους Cargo Lift οι οποίοι μετά το αρκετά καλό “Then” πριν δυο χρονάκια περίπου, κυκλοφορούν στα κοντά τη νέα τους full length δουλειά “When Least Expected”, ένα πολύ καλό σύνολο υβριδικού metal που αναμειγνύει πολλές και σχετικά ανέλπιστες επιρροές και εξάγει υλικό με υψηλό δείκτη αυθεντικότητας μιας και το φιλτράρισμα αυτών των επιρροών μέσα από το πρίσμα της μπάντας είναι αξιοθαύμαστο.

Θα με ρωτήσεις φίλε ακροατή “τι παίζουν”; Και η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορείς να τους χαρακτηρίσεις με μια standard ταμπέλα. Η μουσική τους είναι ένα περίεργο κράμα πολύ διαφορετικό από αυτό που επέδειξαν στο “Then” και οι alternative επιρροές μάλλον έχουν δώσει τη θέση τους σε μοντέρνο prog (συνθετικά και μόνο, μη φανταστείς ότι άρχισαν να φλυαρούν με ανεβοκατεβάσματα σε ταστιέρες ή κάτι ανάλογο) που οι αφετηρίες τους μάλλον ανήκουν σε album από μπάντες που πέρασαν λίγο-πολύ στο ντούκου. Πολλές φορές μου ήρθαν στο νου τα πονήματα της μεσαίας περιόδου των The Haunted όπως το – εξειδικεύοντας – “Buy Me Again” και “Fear” που με παρέπεμψαν στα “Versus” και “Unseen”, στα “Betray/Pretend”, “Neverends” αλλά και στο επιλογικό “Redefined” που φέρνει flashed αναμνήσεις από το “The Dead Eye” (για τον γράφοντα ίσως ο καλύτερος δίσκος της δεκαετίας του 2000-2010). Αλλά οι Cargo Lift δεν μένουν εκεί. Προσφέρουν γκρούβα σε Machine Head στυλ όπως στο intro track “QuickFix” (με “αύρες” από τους πάλαι ποτέ ήρωες συντοπίτες τους Less Than Human) και άλλες φορές την τεχνοτροπία των (εξευγενισμένων) Gojira του “Magma” όπως στα “Destroyer” (γαμάτες μπασογραμμές από τον Γιάννη) και “Out Of Hand” (με έξοχο Paradise Lostικό ρεφρέν και θαυμάσιο piano-based επίλογο).

Τα μέλη της μπάντας είναι φανερά καταρτισμένοι μουσικοί, το “When Least Expected” εμπεριέχει πολύ τεχνικό υλικό τόσο στη δομική riffολογία του Χρήστου όσο και στο σαλταρισμένο drumming του Αλέξανδρου ενώ στα φωνητικά του Μιχάλη υπάρχει μια δυϊκότητα: στα καθαρά “ένιωσα” τον Matt Barlow ενώ στα harsh η προσέγγιση κολλάει αψεγάδιαστα με το The Haunted κλίμα μιας και θυμίζει τον Peter Dolving.Ο ήχος είναι λιτός και απέριττος χωρίς μπλιμπλίκια και άλλα ηχητικά τρικ / εφέ. Όλα ακούγονται καθαρότατα και έτσι η σκληράδα που αποπνέει το album υποστηρίζεται πλήρως.

Το (εύγλωττα τιτλοφορημένο μιας και όντως έχει χαρακτήρα του “ανέλπιστου”) “When Least Expected” είναι αξιολογότατο album και σίγουρα οι Cargo Lift δείχνουν τη διάθεσή τους να αποστεγανοποιούν τα θολά όρια της “προοδευτικότητας” στο σύγχρονο metal συμπλέκοντας με επιτυχία ακούσματα που έμειναν στη μουσική ιστορία ως “υποτιμημένα”. Σίγουρα συγχαρητήρια για την τόλμη του να βαδίζουν σε σχετικά αχαρτογράφητα μονοπάτια. Θα αρέσει σε φίλα προσκείμενους στις προαναφερόμενες τάσεις ακροατές αλλά και γενικά οι παροικούντες της prog Ιερουσαλήμ θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κάτι εξεζητημένο αλλά και άκρως ενδιαφέρον.

Facebook: https://www.facebook.com/cargoliftband/

610

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1172 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.