TRUCKFIGHTERS

Φορτηγά που μάχονται; Όντως ακούγεται λίγο Transformers, αλλά πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες Σουηδικές μπάντες αυτή τη στιγμή. Με αφορμή της κυκλοφορίας του νέου τους album, “Universe” και την επίσκεψη τους τον Ιανουάριο και πάλι στη χώρα μας, το Rockway.gr επικοινώνησε με τον “ιπτάμενο” κιθαρίστα τους, Dango!

Καλησπέρα, Dango! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη! Που βρίσκεσαι τώρα;
Είμαστε σε περιοδεία στη Νορβηγία και αυτή τη στιγμή είμαι στο minibus στο δρόμο για το Bergen. 

Το “Universe” έρχεται σύντομα και το εξώφυλλο μας δείχνει υπάρχει κάτι βαθύ πίσω από τον τίτλο. Μπορείς να μας μιλήσεις λίγο για το εξώφυλλο και τους στίχους του;
Το σύμπαν (Universe) είναι πρώτα από όλα, ένας δυνατός όρος. Οι στίχοι μιλούν για την πολυπλοκότητα που μας περιβάλλει και υπάρχει παντού γύρω μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μεταφορική έννοια για την ακραία παρατεταμένη και οδυνηρή διαδικασία του να δουλεύεις τόσα χρόνια για το δίσκο. Το σύμπαν είναι κάτι δυναμικό, ατελείωτο, αιώνιο, κάτι που επιδιώκουμε με την μουσική μας δημιουργία.

Ακούσαμε πριν λίγο καιρό το κομμάτι “The Chairman”. Ωραίο το τραγούδι και τώρα, θέλουμε να ακούσουμε περισσότερα. Πόσο καιρό σας πήρε η παραγωγή του album;
Τα πρώτα τύμπανα γράφτηκαν τον Ιούνιο του 2011. Ο δίσκος έχει γραφτεί σε πολλές διαφορετικές στιγμές. Τύμπανα, μπάσο, κιθάρες και φωνή γράφτηκαν, διαφορετικές μέρες και σε διαφορετικά sessions, όταν είχαμε την έμπνευση. Είμαστε πολύ λεπτομερειακή στη studio δουλειά μας και όσο μεγαλώνουμε γινόμαστε και χειρότεροι. Ο επόμενος δίσκος θα μας πάρει 10 χρόνια (γέλια).

Αυτή τη φορά σας πήρε πέντε χρόνια, όμως συνεχίσατε να κάνετε live. Γιατί έγινε έτσι;
Αν δεν παίζαμε live, θα μας είχατε ξεχάσει! Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσεις να κάνεις live όσο γράφεις ένα album για να κρατάς τη μπάντα σε εγρήγορση. Μας αρέσει πάρα πολύ να παίζουμε ζωντανά τη μουσική μας και δε θέλουμε να περνάει πολύς καιρός χωρίς live. Αυτό το γεγονός μας κάνει όλο και πιο δημοφιλείς και δεχόμαστε περισσότερες προτάσεις, από όσες μπορούμε να δεχτούμε. Κρατάμε το κοινό μας και εμάς τους ίδιους σε εγρήγορση!

Μετά τους Pezo και Pedro, τώρα βρίσκεται ο Poncho πίσω από τα τύμπανα. Μπορείς να μας τον παρουσιάσεις; Σας λείπει ο Pezo;
Ο Poncho είναι ένας νεαρός από το Örebro, ο οποίος γουστάρει να παίζει τύμπανα και να μακραίνει το μουστάκι του. Και βέβαια μας λείπει ο Pezo σε κάποιες φάσεις, αλλά σε κάποιες άλλες είναι καλύτερα χωρίς αυτόν. Μπορεί κανείς να το λέει αυτό; (γέλια) Ο Pezo  είναι χρυσός αλλά είναι πολύπλοκος άνθρωπος και αυτό κάνει το να δουλεύεις μαζί του δύσκολο. Ο Poncho είναι πιο εύκολος. Και οι δύο πολύ καλοί drummers!

“Fuzzmentary”. Το ντοκιμαντέρ ήταν πολύ ωραίο να το βλέπει κανείς. Πως είναι να σε ακολουθεί μια κάμερα;
Ήταν όλοι τους πολύ διακριτικοί όσο τραβούσαν και έτσι, δεν το σκεφτόμουν καν. Δεν καταλάβαινα τότε, πόσο σοβαρή δουλειά θα ήταν εντέλει, και έτσι δεν είχα κανένα λόγο να φοβάμαι.

Στο film σε είδαμε να δουλεύεις στο studio σου. Έχεις δουλέψει σε κάτι ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό;
Βασικά, όχι! Δεν είχα πολύ χρόνο να δουλεύω με άλλες μπάντες. Το πιο πρόσφατο που έκανα ήταν να μιξάρω για τους Ιταλούς Noon. Η τελευταία αποκλειστική μου παραγωγή ήταν με τους επίσης Ιταλούς Veracrash, αλλά ήταν πριν περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο Josh Homme (Queens of the Stone Age) είπε στο ντοκιμαντέρ, αστειευόμενος πως είστε η καλύτερη μπάντα του πλανήτη. Υποθέτω πως και εσείς τον συμπαθείτε ιδιαιτέρως! Το μουσικό του στιλ σας έχει επηρεάσει;
Μας έχει επηρεάσει ριζικά, θα έλεγα! Οι Kyuss δημιούργησαν ένα νέο μουσικό κλάδο. Οι QOTSA το έκαναν εμπορικά γνωστό. Το ίδιο άτομο πίσω και από τα δύο φαινόμενα.

Πόσο δύσκολο είναι να βγαίνεις σε περιοδεία; Είναι εύκολο να κλείσεις συναυλίες;
Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουμε προβλήματα. Έχουν καταλάβει ότι είμαστε ιδιαίτερα καλοί live και θέλουν να μας κλείσουν συναυλίες.

Ποια ήταν η χειρότερη σας και ποια η καλύτερη σας συναυλία;
Δύσκολο! Το 2004 παίξαμε στο La Sfinge Pub στην Brescia. Δεν ήρθε κανείς. Παίξαμε για το support και όσους δούλευαν στο μπαρ. Στα μέσα του live, μπήκε ένας αλκοολικός, ήπιε μια μπίρα και έφυγε. Δεν ήταν και πολύ ευχάριστο! Καλύτερα όμως, θα ήταν να πω για κάποιο live στην Αθήνα (γέλια)! Είχαμε περισσότερες καλές στιγμές από κακές και αισθανόμαστε τυχεροί για αυτό! Τα live στην Αθήνα είναι πάντα γαμάτα! Το Buenos Aires ήταν ένα από τα αγαπημένα μας τελευταία! Το Los Angeles ήταν γαμάτο.

Το όνειρο σας να περιοδεύσετε στην Αμερική έγινε πραγματικότητα. Το επόμενο είναι Αυστραλία και Ιαπωνία. Κάποιος είχε ανοίξει και facebook page για να σας φέρει στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία! Τι έγινε τελικά;
Βασικά, πήγαμε το Μάιο σε Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία.

Σας είδα στην Αθήνα το 2011 και δεν έπεφτε καρφίτσα. Χοροπηδάς και τρέχεις με την κιθάρα όλη την ώρα. Χρειάζεται πολύ εξάσκηση για να το κάνεις χωρίς να καταστρέφεις τη μουσική;
Δεν είμαι σίγουρος. Το κάνω χρόνια. Είμαι σίγουρος πως τα πρώτα χρόνια ακουγόταν σκατά (γέλια)!

Επιστρέφετε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο. Κάθε χρόνο και σε μεγαλύτερο μέρος. Πως αισθάνεστε να παίζεται εδώ; Τι να περιμένουμε να δούμε; Θα παίξετε κομμάτια από όλα σας τα album;
Έχεις δίκιο. Το να έχουμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα και να παίξουμε για εσάς είναι πάντα ευχάριστο. Τελευταία φορά ήρθαμε και παίξαμε στο Plisskën Festivalen στην Αθήνα. Να περιμένετε ένα γαμάτο live με νέα και παλιά κομμάτια!

Σε ευχαριστώ και πάλι!
Να σαι καλά, Δημήτρη!

195

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2118 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.