DOGFACE: “Back on the Streets”

Δε γνωρίζω πόσα ελληνικά συγκροτήματα θα τολμούσαν να κάνουν καριέρα με τέτοιο όνομα… κι όμως οι DOGFACE η μπάντα από το Goteborg της Σουηδίας συνδυάζοντας το Hard Rock/AOR με παραδοσιακό Metal το καταφέρνουν 13 συναπτά χρόνια.

Πίσω στο 2000 κυκλοφόρησαν το πρωτόλειο τους “Unleashed”, και τον επόμενο δεύτερο δίσκο τους, με τίτλο “In Control” το  2002 και μόλις αυτόν τον μήνα κυκλοφορεί το τρίτο άλμπουμ το  “Back on the Streets”.

Ο έξοχος, γνωστός και μη εξαιρετέος στη φωνή, Mats Levén και ο γνωστός στους κύκλους του μελωδικού Hard Rock πανοράματος, Martin Kronlund (κιθαρίστας, συνθέτης και παραγωγός) είναι τα ιδρυτικά μέλη των DOGFACE μαζί με τους Mikael Carlsson (LOVER UNDER COVER) στο μπάσο και Perra Johansson (COLDSPELL/ LOVER UNDER COVER) στα ντραμς, οι οποίοι συνθέτουν ένα παραγωγικότατο σύνολο!

Το “Footsteps On The Moon” είναι το τέλειο εναρκτήριο άκουσμα, όπου τα καλοφτιαγμένα μεταλλικά ριφ εναλλάσσονται με μελωδικότατες πινελιές, θαρρείς και οι DIO συναντούν τους  BLACK SABBATH. Το “Can’t Face Tomorrow” είναι η πιασάρικη σύνθεση που οδηγεί ευθέως στους λατρεμένους THE POODLES, με το Hammond και τις κιθάρες  να ηχούν λαμπερές και κρυστάλλινες. Το ομότιτλο “Back On The Streets” είναι τόσο στιβαρό, με το  rhythm section της μπάντας να ηχεί σε δρόμους των 80s συνδυάζοντας ένα πανέξυπνο κιθαριστικό ριφ και πλούσια χορωδιακά φωνητικά. Δεν παραλείπω να εκθειάσω το “Higher” που ταιριάζει άψογα το τέλειο DEEP PURPLE αίσθημα με την απόδοση του Levén να αγγίζει επιδόσεις του αείμνηστου Dio (ω ιεροσυλία!!!) και για μία ακόμη φορά θαυμάζω την συνέργεια του  Hammond με τις κιθάρες. Δεν αφήνω, ως αγνός λάτρης της μπαλάντας, την σύνθεση “The Fall” που ακολουθεί τις μελωδικές γραμμές των URIAH HEEP (άσχετο αλλά πότε θα ξαναέρθουν στην Ελλάδα;).

Συνοπτικά δηλώνω ενθουσιασμένος από τη μουσικότητα των μελών τις μπάντας, τις εκπληκτικές συνθέσεις και το πνεύμα των 80s που είναι βουτηγμένες μέχρι το μεδούλι! Δεν με ενοχλεί διόλου το όνομα τελικά…

449