LEVERAGE‏

Oι Φιλανδοί συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν ευχάριστα και με την κυκλοφορία τουνέουτους άλμπουμ κατόρθωσαν να επιβληθοούν στις συνειδήσεις χιλιάδων οπαδών του μελωδικού μεταλλικού ήχου.

Ο κιθαρίστας των LEVERAGE ΤuomasHeikkinen άνοιξε την καρδιά του στο Rockway.gr και μας αποκάλυψε πολλές λεπτομέρειες για την δράση του γκρουπ.

Πες μας πως ακριβώς σχηματίστηκαν οι LEVERAGE.
Tuomas: όλα ξεκίνησαν με κάποια demosπου είχα κάνει μαζί με έναν φίλο μου, τον KimmoBlom (UrbanTaleκλπ.), ο οποίος είχε αναλάβει τη θέση του τραγουδιστή. Τον Torsti τον ήξερα από παλιά, αλλά για αρκετά χρόνια είχαμε χαθεί. Όταν τον συνάντησα ξανά και του έπαιξα τα demos μου τα βρήκε πολλά καλά και πρότεινε να δουλέψουμε μαζί, με αυτόν να αναλαμβάνει την παραγωγή. Εκείνη την περίοδο ο Kimmo ήταν απασχολημένος, οπότε είχαμε βρεθεί σε ένα τέλμα. Εντελώς τυχαία συνάντησα τον Pekka, δώσαμε μια συναυλία μαζί και τον ρώτησα αν θα τον ενδιέφερε να συμμετάσχει στο projectμας, δεδομένου ότι μου άρεσε τόσο σαν άνθρωπο όσο και σαν τραγουδιστής.
Για να μην μακρηγορώ, τα πράγματα είχαν πάρει την πορεία τους, έγραψα και άλλα τραγούδια με τον Pekkaνα τραγουδά και ηχογραφήσαμε ένα αρκετά καλό promoCD στο stydioτου Torsti. Ο Pekkaτον έπεισε να συμμετάσχει και αυτός στο συγκρότημα, τα υπόλοιπα μέλη βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων και το 2005 όλα ήταν έτοιμα.

Η σύνθεση ενός κομματιού είναι συνολική δουλειά ή ο καθένας έχει τα δικά λίγο ή πολύ ολοκληρωμένα κομμάτια;
Tuomas: Τα κομμάτια που γράφω εγώ είναι έτοιμα για τον Pekkaνα τραγουδήσει. Ο Torstiστέλνει τα δικά του πρώτα σε εμένα για να γράψω τους στίχους. Στο Circus Colossus δουλέψαμε περισσότερο ομαδικά στη συγγραφή των κομματιών, ενώ η μπαλάντα ‘Don’tKeepMeWaiting’ είναι γραμμένη από εμένα και τον Vallteri (τύμπανα). Αυτό όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι είμαστε ένα κανονικό συγκρότημα. Όταν γράφω τα κομμάτια μου έχω πάντα τους υπόλοιπους όσο και το στυλ μουσικής που παίζουμε στο μυαλό μου. Το ίδιο ισχύει και για τον Torsti, οπότε μπορείς να πεις ότι κατά κάποιο τρόπο είναι ομαδική δουλειά.

Πολλοί είναι αυτοί που σας χαρακτηρίζουν ως ένα melodicmetalσυγκρότημα. Είσαιεντάξειμεαυτόντονόρο
Tuomas: Πραγματικά νιώθω χαμένος με όλα αυτά τα στυλ και είδη μουσικής και ενώ δε μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει οπωσδήποτε να χαρακτηριστείς κάπως, αντιλαμβάνομαι ότι δε γίνεται διαφορετικά. Ο όρος Melodicmetalείναι εντάξει, αν και νομίζω ότι ο όρος Metalέχει πολυχρησιμοποιηθεί, ενώ όλα τα είδη της μουσικής δεν περιλαμβάνουν μελωδίες;

Πόσο σημαντικοί είναι οι στίχοι για εσάς;

Tuomas: Πολύ σημαντικοί, αλλά όχι με την έννοια ότι είναι και λόγια σοφίας, απλά πρέπει να δένουν αρμονικά με τη μουσική. Για παράδειγμα λατρεύω τον τρόπο που ο DavidCoverdaleπάντα γράφει για το να κυνηγάς γκόμενς, ή πως ο JamesHetfieldέχει ασχοληθεί με κάποια πολύ σοβαρά ζητήματα, με ενοχλούν οι στίχοι που υπάρχουν μόνο για να υπάρχουν.

Πως σας ήρθε ο τίτλος του CD
Tuomas: Ναι υπάρχει: έχετε να κάνετε με ένα albumμε φοβερή μουσική. Αλλά δεν πρέπει να τα παίρνετε όλα πολύ σοβαρά. Ξεκίνησεωςαστείο. Απλώς ψάχνα με για έναν “μεγάλο” τίτλο, και ο μεγαλύτερο που βρήκαμε κατέληξε να είναι και ο τίτλος του CD.

Εκτός από τη μουσική ασχολείστε και με το artworkτων δίσκων σας; Για παράδειγμα δίνετε στον υπεύθυνο κάποιες κατευθυντήριες για το τι θέλετε;
Tuomas: Ο Valtteri (τύμπανα) έχει επιμεληθεί το artworkγια όλους τους δίσκους μας. Όντως αυτή τη φορά τον καθοδηγήσαμε λίγο. Η κεντρική ιδέα είναι προφανώς συνδεδεμένη με τα πρώτα κομμάτια του δίσκου, αλλά γνωρίζει τι ακριβώς χρειάζεται να κάνει. Περιττό να πούμε ότι πιστεύουμε ότι έχει κάνει φοβερή δουλειά.

Πόσο μακριά νομίζετε ότι μπορούν να φθάσουν οι LEVERAGE
Tuomas: Δεν έχω ιδέα, στα κατάλληλα χέρια και αν είσαι στο σωστό τόπο τη σωστή στιγμή μπορεί να τα καταφέρεις. Πάντως προχωράμε βήμα βήμα, δίχως να θέτουμε μη ρεαλιστικούς στόχους.

Το γεγονός ότι προέρχεστε από τη Φινλανδία θεωρείτε ότι σας έχει ωφελήσει ή έχει αποτελέσει τροχοπέδη στη μέχρι τώρα πορεία σας;
Tuomas: Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η πόλη στην οποία μεγάλωσα αποκαλείται “πρωτεύουσα του heavyrock”. Και φαντάσου ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια κανένας δεν ασχολούνταν με τη φινλανδική μουσική.
Από την άλλη μεριά δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις φινλανδικές μπάντες και δε θα ήθελα ο κόσμος να νομίζει ότι οι Leverageείναι ακόμα ένα συγκρότημα από τη Φινλανδία.

Ποιεςείναιοιμπάντεςπουσαςέχουνεπηρεάσει
Tuomas: Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιες μπάντες στην ιστορία του rock, οι οποίες ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες, οι Beatles, οι DeepPurple, οι Rainbow (της περιόδου Dio), οι BlackSabbathκαι οι VanHalen. Μου αρέσουν αρκετές σύγχρονες μπάντες, αλλά για κάποιο λόγο πάντα επιστρέφω στους “κλασικούς”.

Πες μας κάποιες από τις νεότερες μπάντες που σου αρέσουν.
Tuomas: Δεν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες μπάντες, κατά τη γνώμη μου το τελευταίο διάστημα δεν έχει παρουσιαστεί κάποια που να ξεχωρίζει πραγματικά. Συνήθως κάποιο συγκρότημα με ενθουσιάζει αρκετά, τους ακούω για λίγο και μετά ψάχνω να βρω κάτι άλλο. Πάντωςυπάρχουναρκετάκαλάσυγκροτήματα.

Κατά τη γνώμη σου τι είναι αυτό που μπορεί να απογειώσει μια ζωντανή εμφάνιση;
Tuomas: Οκόσμος. Ένα άσχημο soundcheckκαι άθλια παρασκήνια μπορούν να εξελιχθούν σε μια φοβερή βραδιά, μόνο και μόνο από την ατμόσφαιρα που επικρατεί στο κοινό. Αυτή η παράξενη “ροή” μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και μερικές φορές κάποιες συναυλίες καταλήγουν να είναι μέτριες, παρόλο που υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Τοκοινόείναιαυτόπουμετράει.

Οι LEVERAGEείναι η μοναδική σας μουσική ενασχόληση ή συμμετέχετε και σε κάποια άλλα projects?
Tuomas: Γράφω μουσική και στίχους για άλλους. Έχω παίξει και σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών. Πάντως δε θα ήθελα να θεωρηθώ μόνιμο μέλος σε κάποια άλλη μπάντα που να κινείται στο ίδιο μουσικό ύφος. Υπάρχει η περίπτωση όμως να συμμετέχω σε ένα 50’sR&R/rockabillyprojectγια λίγο μέσα στη χρονιά. Μουαρέσειαυτότουλικό. Οι Leverage είναι το μοναδικό συγκρότημα για εμένα.

Το Internetέχει αλλάξει πολλά πράγματα, κυρίως στον τρόπο που ένα καλλιτέχνης μπορεί να προωθήσει τη μουσική του (για παράδειγμα το myspace). Από την άλλη μεριά πολλά συγκροτήματα παραπονιούνται για το παράνομο “κατέβασμα” των τραγουδιών τους. Ποια είναι η γνώμη σας επ’ αυτού;
Tuomas: Όπως όλα τα πράγματα έχει και το internet τις θετικές και τις αρνητικές συνέπειες. Πιστεύω ότι οι εταιρείες είναι αυτές που έχουν αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, κυρίως οικονομικά, τα οποία στη συνέχεια επηρεάζουν και τα συγκροτήματα.Κυρίως έχει να κάνει με πράγματα γύρω από τη μουσική αυτή καθ’ αυτή. Για παράδειγμα αν μειωθούν τα χρήματα που διατίθενται για την παραγωγή ενός δίσκου, τότε η μουσική που ακούει ο κόσμος (είτε την έχει αποκτήσει νόμιμα είτε παράνομα) θα είναι χειρότερη. Θέλω να πω ότι αν δε ζεις από τη μουσική σου, τότε ότι κάνεις θα είναι αποτέλεσμα του των περιορισμένων μέσων που έχεις στη διάθεση σου.
Δεν παραπονιέμαι. Κατανοώ ότι χωρίς το Internetείναι πολύ πιθανό ότι δε θα είχαμε τόσους οπαδούς, όσους έχουμε τώρα. Δεθέλωταλεφτάσας. Ηδισκογραφικήεταιρείαταθέλει. Φυσικά και θα ήμουν χαρούμενος αν πουλάγαμε εκατομμύρια δίσκους, αλλά αν γράφεις μουσική για να πουλήσεις ξεπουλιέσαι.

Στείλε ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς σας και στους αναγνώστες του Rockway.gr.
Tuomas: Ευχαριστούμε για τη συνέντευξη και για την υποστήριξη. Ευχόμαστε να παίξουμε για εσάς κάποια μέρα. Keep rocking!


235