METALLICA: "Orgullo, Pasión Y Gloria…"

… ή υπερηφάνεια, πάθος και δόξα: τρεις νύχτες στην πόλη του Μεξικού, όπως μεταφράζεται στα ελληνικά ολόκληρος ο τίτλος της νέας δουλειάς των Metallica.

Όπως και με την προηγούμενη live κυκλοφορία τους (το “Francais Pour Une Nuit” που βγήκε πριν από λίγο καιρό) έτσι και εδώ θα μας απασχολήσει η deluxe έκδοση της νέας τους δουλείας, η οποία αποτελείται από δυο DVD και δυο CD

Οι διαφορές μεταξύ των δυο κυκλοφοριών είναι εμφανέστατες: το “Orgullo, Pasión Y Gloria” δεν κυκλοφορεί σε κάποια πολυτελή συσκευασία ούτε περιέχει τα καλούδια του “Francais …”. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι επικεντρώνεται περισσότερο στην ουσία, που δεν είναι άλλη πέρα από τη μουσική.

Σκοπίμως δε θα αναφερθώ ούτε στην απόδοση των Metallica (καθώς αυτή είναι γνωστή), αλλά ούτε και ποια είναι η γνώμη μου για το που βρίσκονται οι Metallica μετά την κυκλοφορία του Death Magnetic (το έγραψα στην παρουσίαση του “Francais …”). Θα “περιοριστώ” στο να περιγράψω απλώς τη συγκεκριμένη δουλειά.

Για τις ανάγκες της περιοδείας οι Metallica είχαν προβαρισμένα περίπου 70 κομμάτια, γεγονός που τους έδινε τη δυνατότητα σε κάθε συναυλία να παρουσιάζουν και ένα αρκετά διαφορετικό set-list. Μάρτυρες αυτού ήταν όσοι παρευρέθησαν και στις τρεις συναυλίες (4, 6 και 7 Ιουνίου του 2009) που έδωσαν οι Metallica στο Μεξικό, παίζοντας συνολικά 34 διαφορετικά κομμάτια, από όλη την πορεία τους.

Το γεγονός ότι η προηγούμενη συναυλία των Metallica στο Μεξικό ήταν πριν από δέκα χρόνια συν το ότι κάθε βραδιά έπαιζαν μπροστά σε αρκετές χιλιάδες κόσμου, δίνει μια αμυδρή εικόνα των όσων διαδραματίζονταν κάτω από τη σκηνή, πραγματικός χαμός.

Εκτός από τις συναυλίες τα DVD περιέχουν συνεντεύξεις των μελών του συγκροτήματος καθώς και δηλώσεις των οπαδών τους, οι οποίες (καλώς ή κακώς) δεν αποτελούν μια επιλογή του μενού, αλλά “διακόπτουν” τη ροή της συναυλίας.

Καρβούνης Δημήτρης

430