BLIND GUARDIAN: “Beyond the Red Mirror”

Ας ξεκινήσουμε από μια κοινή παραδοχή: οι Blind Guardian είναι μια μεγάλη μπάντα, με πραγματικά σημαντική πορεία στη heavy μουσική.

Όποτε το σχήμα ένιωσε πως χρειάζεται να αλλάξει μουσική ρότα, το έκανε δίχως να λογαριάζει συνέπειες, μιας και ούτως ή άλλως πάντα διατηρούσε ένα ποιοτικό πλαφόν στις συνθέσεις του.

Η πρώτη σύγκρουση με τους diehard fans έσκασε όταν το (απλά αξεπέραστο) “Imaginations from the Other Side”, φλέρταρε περισσότερο με τη μελωδική πλευρά της μπάντας και λιγότερο με την (τρόπον τινά) speed-άτη χροιά που μέχρι πρότινος υπηρετούσαν. Η δεύτερη (και σημαντικότερη) ήταν με το “A Night at the Opera”, όπου τα συμφωνικά μέρη και η προσέγγιση των τραγουδιών (κακώς) προβλημάτισε κόσμο και κοσμάκη. Έρχεται στο καπάκι και το μέτριο (για τα δεδομένα του group) “A Twist in the Myth” και σε συνδυασμό με τη συνολική πτώση του power ιδιώματος, οι Blind Guardian χάνουν έδαφος. Το προ πενταετίας “At the Edge of Time” δίνει ένα σημαντικό φιλί ζωής στο συγκρότημα και το “Beyond the Red Mirror” αποτελεί μάλλον ένα κομβικό σημείο για το σχήμα.

Ας ξεκαθαρίσω λοιπόν ευθύς αμέσως το τοπίο: αν περιμένεις, φίλε αναγνώστη, να σου πέσουν τα σαγόνια κάτω, ξέχνα το. Αν κρατάς μικρό καλάθι, είσαι οκ. Διότι το νέο πόνημα των Blind Guardian σαφώς και είναι πολύ καλό και το διέπει η προαναφερθείσα συνθετική ποιότητα, αλλά δεν ξεπερνά τον προκάτοχό του. Θα ακούσεις ότι ακριβώς χρειάζεσαι για να λάβεις τη δόση σου, αλλά τίποτα παραπάνω δυστυχώς. Χορωδίες, όμορφες μελωδίες, heavy ξεσπάσματα, Time, Ashes, Holy, Sacred, Twilight κτλ κτλ. Μη στα λέω, εγώ τα ξέρεις ήδη…

Μεγαλεπήβολο album σαφέστατα, με καλές στιγμές (“At the Edge of Time”, “The Holy Grail”, “The Throne”, “Sacred Mind”, “Grand Parade”), αλλά όπως και το προηγούμενο, περιλαμβάνει αρκετά fillers.

Εν κατακλείδι, οι Blind Guardian δεν απογοητεύουν αλλά συνάμα δε γοητεύουν. Το “Beyond the Red Mirror” είναι ένας πολύ καλός δίσκος, που κινείται στα ίδια επίπεδα με το “At the Edge of Time” του 2010, αλλά δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε κυκλοφόρησε την περίοδο 1989- 2002.

437

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.