INK

ΙΝΚ μας έρχονται από την Αλεξανδρούπολη και έχουν καταφέρει με το υπέροχο άλμπουμ τους «Diary» να ταράξουν τα νερά της ελληνικής ροκ σκηνής. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τον μουσικό εαυτό τους κυρίως ψυχεδελικό όμως η συμμετοχή τους στην ταινία για τον αποθανόντα τραγουδιστή Layne Stanley των Alice Chains αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει θέληση και πάθος σε αυτό που κάνεις μπορείς να κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα.

Το rockway.gr συνομίλησε με τον τραγουδιστή των ΙΝΚ Χρήστο Τσαντάλη ο οποίος μας περίγραψε με χαρακτηριστικό τρόπο την διαδρομή της μπάντας στο χώρο αλλά και τα σχέδια τους για το μέλλον

Πως έχει ξεκινήσει αρχικά η ιστορία των ΙΝΚ και πως κατέληξε ως την κυκλοφορία του άλμπουμ;
Φέτος κλείνουμε 10 χρόνια ύπαρξης από εκείνο το πρώτο μας demo πράγμα που είναι πολύ σημαντικό, όλα ξεκινήσανε στην Αλεξανδρούπολη μπροστά σε ένα υπολογιστή με πολλά όνειρα που σιγά σιγά πήρανε μορφή κ δε σταματήσαμε να τα κυνηγάμε.
Αλλαξε η σύνθεση αρκετές φορές πέρασε αρκετός κόσμος από τη μπάντα, αλλά ο πυρήνας των 3 βασικών μελών είναι σταθερός εδώ κ 6 χρόνια. Το album ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη κ ένα πράγμα που σκεφτόμασταν αρκετό καιρό. Βέβαια για να γίνει πέρα από πολλά χρήματα θέλει κ αφοσίωση, κοινό γούστο και συνενόηση, εμάς έφυγε η μισή μπάντα κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων ενώ ο μπασίστας μας έφυγε φαντάρος. Τελικά καταφέραμε να το γράψουμε κ παράλληλα βρήκαμε καινούρια μέλη για να το στηρίξουμε κ συναυλιακά.

Οι επιρροές σας προέρχονται κυρίως από τα ʼ90 και από μπάντες που μεγαλούργησαν με τον λεγόμενο grunge και alternative metal ήχο. Ποιο είναι εκείνο το μουσικό στοιχείο που σας χαρακτηρίζει σαν μπάντα;
Το θέμα των επιρροών έχει πάντα να κάνει με τις εικόνες που έχει κάποιος από την εφηβεία του, είναι μεγάλη μας τύχη που μεγαλώσαμε με όλες αυτές τις καταπληκτικές μουσικές στα 90΄δηλαδή Tool, Faith No More, Soundgarden, Pantera, Machine Head, The Cult, Monster Magnet, Τea Party.. τους ακούσαμε πολύ κ τους ακούμε ακόμα. Υπήρχε ένα ρεύμα τόσο μεγάλο κ τόσο αληθινό που σε έπαιρνε μαζί του. Βέβαια η μουσική εξελίχθηκε κ μαζί με αυτήν και εμείς. Νομίζω πως είμαστε μια καθαρά ψυχεδελική μπάντα με βαριές κιθάρες,αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι η δύναμη κ το συναισθηματικό υπόβαθρο των τραγουδιών μας.

Οι συνθέσεις και η δημιουργία τους είναι κάτι που γίνεται ομαδικά ή προέρχεται από την έμπνευση του ενός;
Τα κομμάτια που γραφτήκανε στο δίσκο είναι συνθέσεις του Κώστα με τον οποίο ξεκινήσαμε πριν 10 χρόνια τους ΙΝΚ η διαδικασία έχει να κάνει με ιδέες κιθαριστικές στις οποίες βάζω φωνητικά κ αργότερα προσπαθούμε να τις δέσουμε με τα υπόλοιπα μέλη στις πρόβες. Ήδη υπάρχει υλικό-ιδέες για άλλους 2 τουλάχιστον δίσκους οι οποίοι θα είναι ακόμα καλύτεροι…

Ο πρωταρχικός στόχος είναι το εξωτερικό ή θα παλέψετε να καθιερωθείτε και να γίνετε ευρύτερα γνωστοί στην Ελλάδα;
Ο πρωταρχικός στόχος είναι να γράφουμε τραγούδια για τα οποία αισθανόμαστε περήφανοι κ ικανοποιημένοι ως ακροατές
Από εκεί κ πέρα οτιδήποτε μπορεί να αλλάξει επίπεδο την μπάντα προς το καλύτερο είναι ευπρόσδεκτο, προς το παρόν είναι το πάθος μας για τη μουσική που μας οδηγεί κ οι ισορροπίες που βρίσουμε μέσα μας ακολουθώντας αυτό το δρόμο, αν κάποια στιγμή σταματήσει μάλλον όλοι θα καταλήξουμε σε ψυχιατρείο.

Οι ζωντανές εμφανίσεις σας είναι κυρίως στην Βόρειο Ελλάδα και είναι φυσιολογικό μιας και προέρχεστε από την Αλεξανδρούπολη. Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε και πιο νότια;
Φυσικά κ υπάρχει. Γενικά παίζουμε όπου μας καλούνε, υπάρχει στο πρόγραμμα κ το νοτιότερο μέρος της χώρας αλλά θέλουμε να γίνει οργανωμένα.

Πετύχατε κάτι πολύ δύσκολο με την συμμετοχή σας στην ταινία που είναι αφιερωμένη στη ζωή του τραγουδιστή Layne Staley των Alice in Chains. Σίγουρα θα θέλουμε να μάθουμε πως προέκυψε αυτή η συμμετοχή(ειδικά το παρασκήνιο) και τι εκφράζει η συγκεκριμένη μπάντα για εσάς;
Η συγκεκριμένη μπάντα είναι καθαρά προσωπική μου επιρροή, δε θα έλεγα ότι τα υπόλοιπα μέλη δεν την ακούνε απλά αποτελεί παιδική αγάπη. Ως τέτοια λοιπόν γνώριζα ότι γυρίζεται η ταινία κ αποφάσισα να στείλω το cd μας όπως κάνανε πολλές μπάντες, κάποια στιγμή λαμβάνω ένα mail από τη σεναριογράφο της ταινίας η οποία ζητούσε κομμάτια μας για την ταινία. Η Andriana Rubio είναι μεγάλη θαυμάστρια της μουσικής των Doors,Alice in Chains κ από τις συζητήσεις μας μου έδωσε να καταλάβω ότι για αυτήν είμαστε κάπου στη μέση. Έχουμε αναπτύξει μια καλή σχέση κ αυτή τη στιγμή η ταινία είναι στο στάδιο προ παραγωγής. Όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία τις εξελίξεις. Όπως κ να έχει, ότι κ να γίνει στο τέλος όλη αυτή η ιστορία μας έκανε μόνο καλό κ εγώ προσωπικά άγγιξα τα παιδικά μου όνειρα .Όσο για τη γνώμη μου για τους Alice In Chains απίστευτο συγκρότημα κ μεγάλη επιρροή.

Έχετε ήδη κυκλοφορήσει δύο βίντεο κλιπ, κάτι που σημαίνει πολλά έξοδα αλλά και συνεπής επαγγελματισμός. Σας υποστηρίζει η εταιρία σας τόσο καλά και δυνατά ή είναι δική σας προσωπική επιλογή;
Η συγκεκριμένη εταιρία δε μας έχει υποστηρίξει στο ελάχιστο κ αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαδικασία συνομιλιών με άλλες αφού θέλουμε να σπάσουμε το συμβόλαιο.Όλα έχουνε γίνει από δικό μας μεράκι κ αγάπη για τον οργανισμό που λέγεται ΙΝΚ.Οι εταιρίες σήμερα δε νομίζω ότι έχουνε να δώσουνε πάρα πολλά στα συγκροτήματα ακριβώς επειδή δεν έχουνε να κερδίσουνε τίποτα,οι μπάντες είναι αυτοσυντηρούμενες κ κανείς δε ζει από τη μουσική.

Είναι τελικά εμπόδιο για τις ντόπιες μπάντες η ελληνική ζοφερή πραγματικότητα και τα προβλήματα που την συνοδεύουν ή είναι μία πρόφαση για να δικαιολογήσουν κάποιοι μουσικοί και συγκροτήματα τις λάθος επιλογές τους;
Η Ελλάδα είναι μια τραγική περίπτωση σε όλες τις προεκτάσεις της, δε νομίζω ότι φταίνε τα συγκροτήματα όλοι ξεκινάνε με πολλά όνειρα κ πολύ όρεξη δεν υπάρχει όμως αγορά στημένη για τις ανάγκες του rock,είναι βασισμένη όλη η φάση στα μπουζούκια κ στα γελοία reality που βγάζουνε 30 τραγουδιστές το χρόνο, ο επιχειρηματίας ενδιαφέρεται για τα χρήματα κ αυτά βρήκε τρόπο να τα παίρνει πολύ ευκολα από όλα αυτά τα φρούτα-ψώνια που ουσιαστικά ξευτελίζουνε την ίδια την έννοια της τέχνης. Όπως καταλαβαίνεις δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που προάγει το γελοίο κ καταστρέφει οτιδήποτε ποιοτικό. Το θετικό της ιστορίας είναι ότι πιάσαμε πάτο επομένως νομοτελειακά μόνο προς τα πάνω μπορούμε να πάμε αλλά θέλει προσπάθεια από όλους για αρκετό καιρό ακόμα.

Τι άλλο θα περιμένουμε στο εγγύς μέλλον από τους ΙΝΚ;
Σίγουρα ένα τρίτο video που είναι ήδη στο πρόγραμμα, αρκετά live,όσο για καινούριο δίσκο θα καθυστερήσει λίγο αφού υπάρχουνε ακόμα αρκετές εκκρεμότητες κ νοιώθουμε ότι το DIARY έχει να δώσει πολλά ακόμα. Το δίσκο μπορεί να τον προμηθευτεί κάποιος από το www.myspace.com/inkgreece, απο το διανομέα μας την play our music και τα καταστήματα με τα οποία συνεργάζεται.

Θα θέλαμε να κάνετε μια ευχή για τον εαυτό σας αλλά και για τους αναγνώστες του rockway.gr
Εύχομαι να είμαστε σε θέση να γράφουμε για το υπόλοιπο της ζωής μας μουσική που ανταποκρίνεται στα θέλω κ στα συναισθήματα μας, έχουμε αποφασίσει να είμαστε ειλικρινείς κ να προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο. Το rockway ελπίζω να συνεχίσει με αυτό το μεράκι που ξεκίνησε και κάθε χρόνο να αναβαθμίζεται. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

859