PRIDE: “Pride”

Δε βρίσκω ιδιαίτερο λόγο για την συγκεκριμένη αγορά αυτής της επανακυκλοφορίας, από κάποιον που ήδη την έχει. Ίσως ο ιδιαίτερος λόγος που ώθησε κάποιον να επιλέξει το συγκεκριμένο εξώφυλλο, προφανώς για να κάμει ελκυστικότερη αυτήν την κυκλοφορία;

Και εξηγούμαι ευθύς, ένας τόσο πολύ καλός δίσκος, με εξαιρετικά τα πάντα, καραcult στους κύκλους των “κυνηγών μελωδίας’’, στην επιλογή αυτή της εξαιρετικής φίρμας επανακυκλοφοριών σπουδαίων του παρελθόντος, τη γερμανική Yesterrock Records, αδικείται ή μειώνεται ή και σε τελική ανάλυση θα αρκούσαν τα επιπλέον 2 κομμάτια  για να κάνουν τον αρεσκόμενο σε αυτό το γένος μουσικής να τον αγοράσει. Και επειδή εδώ παρουσιάζουμε, χωρίς να είμαστε σεμνότυφοι ή επιτροπή λογοκρισίας, θυμίζω οι PRIDE είναι μία Σουηδική  AOR μπάντα ενεργή μεταξύ των ετών 1987-1991. Το ηχόχρωμα τους θα σας θυμίσει συγκρινόμενο κάποιες σκανδιναβικές μπάντες, όπως οι Treat, 220 Volt και οι  Fate.

Παρά όμως την περιοδεία τους την αξιοπρόσεκτη την εποχή εκείνη και τα δύο singles “You’re The Only One” και  “Dreamer In The Night” που κυκλοφόρησαν στα  1989,το υλικό που είχαν ηχογραφήσει για το πρώτο τους άλμπουμ δεν κυκλοφόρησε παρά το 2008 από μία μικρή εταιρεία, την AOR-FM Records που τώρα βρίσκεται σε “αποδόμηση’’, σε 550 κόπιες που εξαντλήθηκαν σε μερικές βδομάδες.

Έκτοτε και παρά τις απεγνωσμένες εκκλήσεις των οπαδών ανά τον κόσμο κυκλοφορούσε μόνο μεταξύ των συλλεκτών  χέρι με χέρι…(για την ακρίβεια, παράνομο “κατέβασμα’’).

Δε θα προτείνω τραγούδια που ξεχώρισα, διότι όλα είναι εξαιρετικά από το πρώτο άκουσμα. Για την ιστορία και για επιμορφωτικούς λόγους, οι  Dan Kristiansson στη φωνή, ο Stefan Karlström στα πλήκτρα, ο Jonas Öhlund στην κιθάρα, ο Johan Agerberg – στο μπάσο και ο  Anders Pellving (a.k.a Henriksson) στα τύμπανα, έκαμαν εξαιρετική δουλειά…

Α, και μία μικρή λεπτομέρεια σύμφωνα με την εταιρεία επανακυκλοφορίας, αυτό είναι το αυθεντικό-πρωτότυπο εξώφυλλο…

Νότης Γκιλλανίδης

422