MASK OF PROSPERO: “Hiraeth”

ALBUM

Είδος: Prog metal, djent, metalcore
Εταιρεία: ViciSolum Productions
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27 Ιανουαρίου 2023

Μεγαλώνουν σιγά σιγά και τα φιντανάκια της ντόπιας prog metal σκηνής, οι δικοί μας Mask of Prospero, και τους βρίσκουμε να κάνουν το μπάσιμό τους στο 2023 με το δεύτερο full-length album τους, το “Hiraeth”, που διαδέχεται το πολλά υποσχόμενο ντεμπούτο “The Observatory” του 2018.

Φανερά πιο ώριμοι πλέον, έχουν επεξεργαστεί περαιτέρω αυτό το μοντέρνο alt prog metal –ας μου επιτραπεί ο όρος– που παίζουν, με τις djent καταβολές, τα metalcore στοιχεία και τη συνάφεια με την contemporary prog σκηνή της Αυστραλίας. Τα κιθαριστικά θέματα του “Hiraeth” είναι ογκώδη, down-tuned και αδιαπέραστα. Αναπτύσσονται στη βάση των «ακανόνιστων» time signatures που κρατά το περίτεχνο drumming και διανθίζονται από minimal πλήκτρα και πολύ έξυπνα τοποθετημένα electronics. Συχνό είναι το πέρασμα σε αιθέρια μέρη και σε κινηματογραφικό ambiance, όπου φιλοξενούνται pop μελωδικές φωνητικές γραμμές. Το ζευγάρωμά με τις παραμορφωμένες κραυγές υπογραμμίζει τον αμφίθυμο χαρακτήρα, που ισορροπεί ανάμεσα στη θερμή τρυφερότητα και στις οργισμένες εκρήξεις.

Τα 40 λεπτά του “Hiraeth” κυλούν εξαιρετικά ομαλά. Οι οκτώ σύντομης διάρκειας συνθέσεις κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν περιέχουν τίποτα περιττό και είναι «μικρά δοχεία» υψηλής περιεκτικότητας σε συνθετική αρτιότητα, με παραγωγή υψηλού επιπέδου και διεθνών προδιαγραφών.

Τον Α’ ρόλο έχουν, σαφώς, το φροντισμένο song-writing και η σφιχτή απόδοση της μπάντας, αλλά πολύ εύκολα κλέβουν τις εντυπώσεις οι φορτισμένες ερμηνείες του ικανότατου Χρήστου Κοντούλη και η δουλειά που έχει κάνει στα τύμπανα ο χαρισματικός Ανδρέας Καλογεράς. Σε highlights, επίσης, αναδεικνύονται τα tracks στα οποία έχουν κληθεί να συνεισφέρουν με guest φωνητικά η Σοφία Σαρρή (“Amal”), ο Γιώργος Προκοπίου των POEM / Mother of Millions και ο Γιάννης Βογιατζής των Need (“Kyma”).

Το “Hiraeth” ακούγεται ολόκληρο απνευστί –μονορούφι, μονοκοπανιά, ρε παιδί μου· πώς το λένε;– και προσφέρει μουσική απόλαυση σε ισχυρές δόσεις, αναγκάζοντάς σε να προχωρήσεις σε απανωτές, επαναλαμβανόμενες ακροάσεις με νομοτελειακό τρόπο. Η πρόοδος των Mask of Prospero είναι μεγάλο ευτύχημα, τόσο για τους ίδιους όσο και για εμάς, και οι βάσεις που έχουν πλέον θέσει για ένα σπουδαίο μέλλον μπορούν να στηρίξουν με ασφάλεια όλες τις απαραίτητες, περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε να μιλάμε πλέον για ένα συγκρότημα με διακριτό χαρακτήρα και εδραιωμένο προσωπικό στίγμα. Παλαμάκια, που θα έλεγε και ο Ιορδάνης (get well soon, mate).

Facebook: https://www.facebook.com/maskofprosperoofficial/
Instagram: https://www.instagram.com/maskofprospero_official/ 
Bandcamp: https://vicisolumrecords.com/album/hiraeth 

439

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.