BLACKLIST: “Afterworld”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 99

Είδος: Post Punk/ Dark Rock
Εταιρία: Profound Lore Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 28 Οκτωβρίου 2022

Μετά από δυο EPs (“Blacklist” 2006, “Solidaire EP” 2007), οι Νεοϋορκέζοι Blacklist ντεμπούταραν στην Weιrd Records του ζωγράφου Pieter Schoolwerth, με το “Midnight of the Century” (2009) και μου θύμισαν αρκετά αυτά που είχα πρωτονιώσει για τους Grave Pleasures (ex-Beastmilk).

Οι ίδιοι αναφέρουν ως βασικές τους επιρροές τους My Bloody Valentine, Motörhead, Comsat Angels, Killing Joke και The Sound (μάλλον κάπου ξέχασαν τους The Smiths), αλλά προσωπικά μόνο τους Killing Joke μπορώ να διακρίνω στο γκοθάδικο/coldwave post punk τους που είναι έντονα ερωτικό και πολύ ευχάριστο στο αυτί, τόσο που σε κάποια σημεία με παραπέμπoυν στις σκοτεινές εποχές των The Cult (Souther Death Cult για την ακρίβεια).

Και για να γίνω πιο κατανοητός, οι Blacklist είναι πιο ήρεμοι σε ένταση και ταχύτητες από τους GP, λιγότερο θυμωμένοι και punk από τους KJ, πιο γότθοι βεβαίως από τους The Sound και εν συνόλω, το “Afterworld” είναι ένα υπέροχο δημιούργημα.

Απόλυτα ταιριαστό εξώφυλλο, που καταφέρνει με μια του ματιά να σε ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια του album, το οποίο έχει και μια περίεργη εσσάνς από Simple Minds, με την παραγωγή να έχει μεταλλικό πρόσημο και όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα εξαίσιο άκουσμα που δεν αφήνει αδιάφορο τον ακροατή.
Βέβαια, θα το πρότεινα κυρίως σε όσους γουστάρουν γοτθικές ατμόσφαιρες και post punk περιτύλιγμα (ειδικά οι μπασογραμμές φωνάζουν κάτι τέτοιο), αφού στο “Afterworld” θα βρουν ένα όμορφο πακέτο χαρακτηριστικών μελωδιών και τραγούδια που μπορούν εύκολα να γίνουν τα αγαπημένα τους (“In Shadow Light”, “Scarlet Horizon”).

Επιπλέον, ο ηγήτωρ Joshua Strachan αποφάσισε πως αυτό που λείπει από τη μουσική των Blacklist είναι τα πλήκτρα και έτσι η ατμόσφαιρα έγινε περισσότερο νοσταλγική αυτή τη φορά, ενώ ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται “μαχητικός ανθρωπιστής”, έχοντας αντλήσει έμπνευση από φιλοσοφία και λογοτεχνία (George Orwell, Slavoj Zizek) στο προηγούμενο album τους, άρα θεωρώ πως και στιχουργικά θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το “Afterworld” (δύσκολο να κατανοήσεις όλους τους στίχους αν δεν τους έχεις μπροστά σου).

To δεύτερο album των Αμερικανών Blacklist είναι πολύ πιο συναισθηματικό, ίσως περισσότερο goth από ότι post punk, αλλά σίγουρα ένα album που θα ψάχνεις κάπου κάπου στο ράφι για να λικνιστείς με κλειστά τα μάτια αργοπίνοντας κάποιο απεριτίφ.

Facebook: https://www.facebook.com/blacklistmusic/
Twitter: https://twitter.com/BlacklistNY
Bandcamp: https://blacklist-motcx.bandcamp.com/

381

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.