TOPPER: "Punk Don’t Death… Just Get Through"

Οι Σουηδοί Topper είναι μια μπάντα, από αυτές ανεξάρτητα από το είδος μουσικής που παίζουν οφείλει κάποιος να παραδεχτεί. Όχι γιατί αυτό που παίζουν είναι κάτι το ιδιαίτερο ή προοδευτικό και ούτε γιατί πρόκειται να κάνουν την διαφορά στο μουσικό στερέωμα (μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο τουλάχιστον).

Αυτό που παραδέχομαι όμως στους Topper είναι το πάθος και κυρίως η αυθεντικότητα που βγάζει αυτή η μπάντα. Οι τύποι πραγματικά γουστάρουν την μουσική που παίζουν και αυτό είναι εμφανές.

Έξι χρόνια μετά την προηγούμενη δουλειά τους (“Once A Punk Always A Punk”) επανέρχονται με μια καινούργια κυκλοφορία που φέρει τον τίτλο “Punk Don’t Death… Just Get Through It”. Όπως θα αντιλαμβάνεστε και από τους τίτλους των δίσκων οι Topper είναι μία punk μπάντα. Παραδοσιακό, παλιομοδίτικο 70s punk rock που σου φέρνει απευθείας στο μυαλό μπάντες όπως οι Clash, oi Buzzcokes, οι Stiff Little Fingers και λίγο Sex Pistols. Σαν να μην πέρασε μία μέρα από τα 70s για τους Topper και κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να κρατήσουν ζωντανό το punk κίνημα αυτής της εποχής.

Πιο συγκεκριμένα, το “Punk Don’t Death…Just Get Through It” περιλαμβάνει έντεκα συνθέσεις, έντεκα hit-άκια θα έλεγα, γεμάτα μελωδίες, πιασάρικα ρεφρέν λίγα solos και πολύ ενέργεια. Δεμένα κομμάτια, ωραίες ιδέες και μελωδίες που σου κολλάνε στο μυαλό και σε προκαλούν να μπεις στο pit για χορό. Ο δίσκος ακούγετε ευχάριστα στο σύνολό του αν και κομμάτια όπως τα “15 Miles”, “Suburbs”, “Modern World”, “Derbie” και “60 Seconds” ξεχωρίζουν.

Όπως είπα και στην εισαγωγή αυτής της κριτικής λοιπόν, δεν νομίζω οι Topper να κάνουν την διαφορά στο μουσικό στερέωμα ούτε νομίζω το “Punk Don’t Death… Just Get Through It” να μπει στο Top 10 τις χρονιάς, αλλά σίγουρα θα έβαζα ένα κομμάτι από τον δίσκο σε ένα party μετά από ένα κομμάτι Clash και θα χόρευα και θα τραγουδούσα αδιάκοπα σε μια συναυλία τους. Και κάτι τελευταίο, μιας και μιλάμε για punk και για την αυθεντικότητα αυτής της μπάντας, αξίζει να αναφέρω τους κοινωνικο-πολιτικούς στίχους με την ωμή αμεσότητα τους. Οι Topper προσπαθούν με την μουσική τους, πέρα από το να διασκεδάσουν τον ακροατή, να περάσουν τα μηνύματα τους χωρίς να κρύβονται πίσω από τις λέξεις. Αυτό είναι και ένα βασικό στοιχείο του punk, σωστά;


485

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.