ILL NINO: “Epidemia”

Πω πω έκπληξη! Πραγματικά είχα διαγράψει από την μνήμη μου την ύπαρξη της εν λόγω μπάντας.

Θυμάμαι στις αρχές τις προηγούμενης δεκαετίας είχαν ξεπεταχτεί και αυτοί μαζί με πολλές ακόμη μπάντες παίζοντας nu metal και διεκδικώντας ένα μερίδιο στην εν λόγω σκηνή. Αυτό που έκανε τους Ill Nino ξεχωριστούς ήταν η latin/tribal αισθητική που είχε ο ήχος τους. Tribal drumming, percussions και τα συναφή. Κάνοντας μια μίνι αναδρομή παρατήρησα ότι η πορεία της μπάντας ήταν καθοδική και το όλο εγχείρημα ξεφούσκωσε. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν οι θέσεις των album/singles στα charts καθώς και το γεγονός ότι για την τελευταία δεκαετία έχουν πραγματικά χαθεί από το προσκήνιο.

Για να πω την αλήθεια ούτε αυτή η πτώση μου φαίνεται περίεργη, ούτε το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να ανεβούν πολύ ψηλά σε σχέση με τους συναγωνιστές τους. Πολύ ρηχά πράγματα είχαν να επιδείξουν οι Ill Nino και επίσης πολύ ρηχά πράγματα έχουν να παρουσιάσουν και στην καινούργια τους δουλειά που φέρει τον τίτλο “Epidemia”

Καταρχάς να πω ότι το ύφος της μπάντα παραμένει αναλλοίωτο. Αυτό που έκαναν αυτό συνεχίζουν να κάνουν. Για τους φίλους της μπάντας φαντάζομαι είναι καλό αυτό. Αλλά ακούγοντας τον δίσκο ξανά και ξανά μήπως και βρω κάτι να μου κινήσει λίγο παραπάνω το ενδιαφέρον κατέληξα στο συμπέρασμα ότι για μια ακόμη φορά οι Ill Nino βγάζουν ένα δίσκο πατώντας σε γνωστές τεχνικές και σε ασφαλή μονοπάτια χωρίς να υπάρχει κάποιο πραγματικό νόημα για την ύπαρξή τους στο σύνολο των συνθέσεων.

Γλυκανάλατες συνθέσεις, μέτρια έως χάλια φωνητικά, την μια το παίζουμε σκληροί την άλλη αγαπησιάρηδες και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη συνοχή και κυρίως χωρίς την απαραίτητη ουσία. Πραγματικά θα εκτιμούσα αν τουλάχιστον έβλεπα ένα σημάδι εξέλιξης και διαφοροποίησης κάποιων πραγμάτων στην μουσική των Ill Nino. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι ένας επαγγελματίας  μουσικός που έχει πουλήσει εκατομμύρια δίσκων αρέσκεται στο να δημιουργεί τετριμμένα πράγματα, προχειροδουλειές και συνθέσεις χωρίς φαντασία. Μαγκιά του να το κάνει αλλά εγώ προσωπικά δεν εγκρίνω και γι αυτό δεν βρίσκω κανέναν λόγο για να ασχοληθεί κάποιος με το “Epidemia”. Μπορεί ασφαλώς να κάνω λάθος αλλά η εμπειρία μου μου λέει πως πρόκειται για μια αποτυχημένη αρπαχτή και ένα άλμπουμ που πολύ δύσκολα θα θυμάται κάποιος μετά από μερικούς μήνες.

471

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.