ARCH ENEMY (20/01/12) Gagarin 205

Η επιστροφή των Arch Enemy για live εμφάνιση στη χώρα μας στις αρχές του νέου έτους είχε γνωστοποιηθεί πολλούς μήνες νωρίτερα. Κι όμως δεν ίσχυσε αυτό που οι περισσότεροι θα περίμεναν αφού στο θέμα προσέλευσης οι Σουηδοί έπαιξαν μπροστά σε ένα σχετικά μικρό κοινό, το οποίο γεγονός (συνεχίζει να) αποδεικνύει ότι η κρίση που περνά η χώρα μας έχει προφανώς επηρεάσει βαθύτατα τα live events αυτής της μουσικές.

Το ένα και μοναδικό όνομα που επιλέγει για το άνοιγμα του event ήταν οι metal-deathcore Insidead οι οποίοι πάντα πρόσεχαν ιδιαίτερα το στήσιμο και την εμφάνιση τους στα live performances τους και κέρδιζαν εύκολα το κοινό. Έτσι κι αυτή τη φορά, παίζοντας μεταξύ άλλων και δύο νέα κομμάτια από τον επερχόμενο νέο δίσκο τους, κατάφεραν με άνεση να κερδίσουν τους ακροατές που τους παρακολουθούσαν. Επίσης, όπως συνηθίζει το συγκρότημα στα live του, πραγματοποιήθηκε μερική βιντεοσκόπηση για τη μελλοντική δημιουργία ενός clip με τις καλύτερες στιγμές των συναυλιών τους, με ιδιαίτερη έμφαση αυτή τη φορά στο ομότιτλο κομμάτι του album “Chaos Elecdead” για το οποίο έχουν διαθέσει κι ένα αρκετά καλό video clip.

ArchEnemy-live Insidead athens 2012 Gagarin

Υπήρξαν διάφοροι (πολύ λίγοι βέβαια) που ακολουθούσαν ορισμένους από τους στίχους των Insidead ενώ τα άτομα που έδειχναν να το διασκεδάζουν μετ’ εκπλήξεως ήταν ακόμη περισσότερα. Ο ήχος με τον οποίο απασχόλησε το κοινό η μπάντα ήταν αρκετά καλός σε γενικές γραμμές, πέρα από μια μικρή θολούρα στις κιθάρες εκτός ευτυχώς απ’ τα solos, και με ανεβασμένο τον ήχο στα drums και τα φωνητικά. Έπαιξαν γύρω στα τρία τέταρτα της ώρας.

Insidead setlist:
No I.D
Away From me
The Cave Myth
Blackened
Chaos Elecdead
Together as One
In my World
Blood and Thunder
Domination

Αρκετή ώρα μετά, περίπου 30 λεπτά, το intro “Khaos Overture” από τον τελευταίο δίσκο των Arch Enemy ξεκινούσε ένα απ’ τα καλύτερα setlists που έχουν παρουσιάσει οι Σουηδοί στη χώρα μας κατά τις επισκέψεις τους. Με την είσοδο της μπάντας στη σκηνή το κοινό φάνηκε να γεμίζει περισσότερο το club με τον ενθουσιασμό του ενώ όλοι προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τη σκηνή όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο ήχος των Arch Enemy ήταν κρύσταλλο και με την έναρξη που έδωσε το Yesterday is Dead and Goneέως και το κλείσιμο του “Fields of Desolation” παρέμεινε έτσι.

ArchEnemy-live athens 2012 Gagarin

Οι κινήσεις του συγκροτήματος ήταν σίγουρες και προετοιμασμένες σε σημείο σκηνοθεσίας με την ομιλητικότατη Angela Gossow σε συνεχή επικοινωνία με το κοινό, μέσα στην οποία δεν παρέλειπε να εξυμνεί τα εδάφη που βρισκόταν. Το υπόλοιπο συγκρότημα ήταν επίσης ευχάριστο με τα solo των Daniel Erlandsson (στα drums), Christopher Amott και Michael Amott (στις κιθάρες) να προσθέτουν μια ωραία καλλιτεχνική πινελιά στο όλο show. Χάρη στο γενικό στήσιμο της ομάδας του τελευταίου το event έδειξε να κρατεί περισσότερο απ’ τη πραγματικότητα με την έξοδο του group απ’ τη σκηνή για το encore να αφήνει άπαντες ευχαριστημένους.

ArchEnemy-live athens 2012 Gagarin

Τα κομμάτια ήταν κατά βάση απ’ το “Khaos Legions”, το ένατο LP των Arch Enemy, με κομμάτια όπως τα Dead Eyes See No Future, No Gods, No Mastersκαι Taking Back My Soul (στου οποίου την ηχογράφηση βοήθησε ο Gus G. στα leads). Από μεριάς κοινού και πάντα σ’ αυτό το θέμα υπήρξε ησυχία χωρίς ιδιαίτερη “φασαρία” για κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι. Στο τέλος του live οι Arch Enemy είχαν παραδώσει μια άψογη και επαγγελματική εμφάνιση χωρίς περιθώρια πιθανού παράπονου, έχοντας δώσει στους μεγαλύτερους οπαδούς τους μια βραδιά που θα κρατήσει μέχρι την επόμενη φορά.

ArchEnemy-live athens 2012 Gagarin

Arch Enemy setlist:
Khaos Overture – Intro
Yesterday Is Dead And Gone
Revolution Begins
Ravenous
Enemy Within
My Apocalypse
Bloodstained Cross
Taking Back My Soul
Drum Solo
Under Black Flags We March
Dead Eyes See No Future
Guitar Solo / Intermezzo Libertè
Burning Angel
No Gods, No Masters
Dead Bury Their Dead
We Will Rise
encore
Snow Bound
Nemesis
Fields Of Desolation

Κείμενο: Παναγιώτης Πετρόπουλος
Photos: Πάνος Ματθαιογιάννης

ArchEnemy-live athens 2012 Gagarin

ArchEnemy-live athens 2012 Gagarin

ArchEnemy-live athens 2012 Gagarin

ArchEnemy-live athens 2012 Gagarin

456