Yob, Automaton, 13/11/18, Κύτταρο

Ας μη γελιόμαστε μεταξύ μας. Όλοι ξέρουμε πως η Τρίτη είναι ακόμα πιο δύσκολη ημέρα, καθώς ακολουθεί αμέσως μετά τη Δευτέρα (ναι, αυτή την καταραμένη). Και ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβιώσουμε και να διατηρήσουμε σώας τας φρένας μια κρύα καθημερινή; Με τη μουσική, προφανώς.

Οι Yob επέστρεψαν στη χώρα μας ύστερα από δύο χρόνια για να ισοπεδώσουν τους οπαδούς του αργού ήχου για τρίτη φορά, στο Κύτταρο. Στο πλευρό τους οι εγχώριοι ψυχεδελικοί doomsters, Automaton, για μια γεμάτη και γερή δόση “κοσμικού” και μαύρου metal. Γνωστή η Smoke The Fuzz για την πιστότητα του timeline των event της, έτσι στις 9 ακριβώς οι supporters έλαβαν τις θέσεις τους επί σκηνής.

Με αφορμή κιόλας την φρέσκια και πρόσφατη κυκλοφορία τους, “Talos”, ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία η εν λόγω εμφάνιση. Ο κόσμος ευτυχώς είχε αρχίσει να μαζεύεται από νωρίς και όλοι ήταν έτοιμοι να βυθιστούν στη βαθειά άβυσσο που εκπέμπει αυτή η μουσική. Το συγκρότημα επέλεξε να παρουσιάσει ως πρώτο του κομμάτι το “Trapped In Darkness” από το τελευταίο του άλμπουμ.

Ο ήχος τους για opening act ήταν παραπάνω από απολαυστικός, καθώς και το παραμικρό ακουγόταν τζάμι. Οι αργές, βαριές και “μαύρες” μελωδίες τους σ’ έκαναν να ταξιδέψεις σ’ ένα ηχότοπο, καλυμμένο με ένα μυστικιστικό πέπλο, όπου η ψυχεδέλεια και η ατμόσφαιρα λειτούργησαν για χατίρι τους, ως σύμμαχοι. Οι μακρόσυρτοι ρυθμοί τους με τα ξεσηκωτικά post metal σημεία, είχαν ως σκοπό να μαγέψουν τους παρευρισκόμενους, όπως έκαναν κάποτε και οι Σειρήνες. Εντύπωση μου έκαναν επίσης, οι αρμονικές συνδέσεις μεταξύ των τραγουδιών, σαφώς η παραμικρή λεπτομέρεια είχε κάποιο σκοπό από πίσω.

Το μοναδικό αρνητικό κατ’ εμέ ήταν ότι δεν άκουσα περισσότερο στα φωνητικά του Δημήτρη στην μικρή και κατ’ άλλα προσεγμένη εμφάνιση των Automaton. Το group προτίμησε περισσότερα instrumental στοιχεία και πειραματισμούς μεταξύ του Γιώργου, του Νικόλα, του Τάκη και του Λυκούργου, ενώ μετά το πέρας του live των δικών μας παιδιών είχε φτάσει η σειρά για τους Αμερικανούς Yob επί ελληνικού εδάφους.

Setlist: 
1. Trapped In Darkness
2. Giant Of Steel
3. Automaton Marching
4. The Punisher
5. Submerched Again

Έφτασε η ώρα για την πρώτη μου επαφή, λοιπόν, με τους Yob στο σανίδι του Κυττάρου και ομολογώ πως ήταν ένα μεγάλο μου συναυλιακό απωθημένο που αδημονούσα να γίνει σύντομα παρελθόν. ‘Όταν εμφανίστηκαν επιτέλους οι Mike Scheidt, Aaron Rieseberg και Travis Foster με τα όργανά τους για πρώτο τους τραγούδι, επέλεξαν το “Ablaze” από τον όγδοο δίσκο τους “Our Raw Heart”.

Ο ήχος του συγκροτήματος ήταν τουλάχιστον κρυστάλλινος. Το θερμό χειροκρότημα του κόσμου τούς έδωσε ενέργεια και θέρμη για να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που ξέρουν, και πολύ καλά, μάλιστα. Να προσφέρουν μοντέρνο βαρύ doom. Λίγο αργότερα ακούσαμε το μακρύ “The Screen”, πρώτο single, πάλι από το ίδιο άλμπουμ, για νταρκίλες καταστάσεις. Στα “Ball of Molten Lead” και “ The Lie That Is Sin” όμως, ο Mike μαγνήτιζε τα βλέμματα και ο ελάχιστος χαρακτηρισμός που μπορούσε να του αποδοθεί είναι καταπληκτικός ερμηνευτής και χαρισματικός κιθαρίστας ταυτόχρονα.

Αυτά τα τελευταία μάλιστα, αν συνδυαστούν από κάποιον με στυλ, όπως ο Mike, μπορούν να προσφέρουν ένα metal show που δύσκολα το ξεχνάς μετά. Επιπρόσθετες επικές στιγμές  βρίσκονταν στα “Our Raw Heart” και “Grasping Air”. Εκεί νόμιζα πως για κάποια λεπτά σ’ αυτά τα τραγούδια η ραχοκοκαλιά μου ανταποκρίθηκε για κάποιον ανεκδιήγητο λόγο. Η επαφή που είχαν με το κοινό σε συνδυασμό με τις φιγούρες που έκαναν στην κιθάρα και το μπάσο με στόχο την έκσταση, καθιστούσαν τους Yob καλύτερους παίκτες “ζωντανά” απ’ ότι σε άλμπουμ.

Στο  “Adrift in the Ocean” μας μαστούρωσαν και μας ανάγκασαν να ταρακουνήσουμε το κεφάλι και το κορμάκι μας, θέλοντας ή μη. Ήταν εκείνο το κομμάτι που προοριζόταν για closure και κατέθεσαν πραγματικά τη ψυχή και το σώμα τους, με αποτέλεσμα εκεί να μας χαρίσουν άπειρες στιγμές ατμοσφαιρικού και ηδονικού, σκοτεινού metal.

Το οπτικοακουστικό ταξίδι που προσέφεραν με τη μουσική τους οι Yob μέσα σε μιάμιση ώρα συναυλίας είχε λάβει τέλος. Με την πάροδο αυτής της εμπειρίας επανήλθαμε πίσω στην πραγματικότητα. Η Smoke The Fuzz γι’ άλλη μια φορά μας έκανε να ξεχαστούμε και να παραβλέψουμε το πρόβλημα που συνήθως διακατέχει ένα καθημερινό live, κατορθώνοντας να μας χαρίσει έτσι άλλη μια τέλεια νύχτα για να θυμόμαστε! Yob is love, Yob is life!

Setlist:
1. Ablaze
2. The Screen
3. Ball of Molten Lead
4. The Lie That Is Sin
5. Our Raw Heart
6. Adrift in the Ocean

7.Marrow

Φωτογραφίες: Ιωάννα Κίτρου

461

Avatar photo
About Δικαία Οικονομάκη 83 Articles
Μεταξύ ημέρας και νύχτας η νοσηλεύτρια του περιοδικού απολαμβάνει στον ελεύθερό της χρόνο να ακούει μελωδικές metal μουσικές Σκανδιναβικής προέλευσης που εστιάζουν έντονα στην μελαγχολία και στην ατμόσφαιρα. Βέβαια ποτέ δεν λέει όχι και σε άλλα subgenres της metal μουσικής και στο ευρύ και πολυποίκιλο είδος του rock. Α, και στον καφέ!