VANDROYA: “Beyond The Human Mind”

Τους είχα συναντήσει στα πρώτα μου βήματα ως συντάκτης του Rockway.gr με το debut LP τους “One” το 2013.

Αρκετά καλή μπάντα οι βραζιλιάνοι, που άνηκε στα power / prog ύδατα κάτι που εξακολουθεί να ισχύει και στο νέο album τους “Beyond The Human Mind”.

Χωρίς αλλαγές στη σύνθεσή τους οι Vandroya εξακολουθούν να βαδίζουν χωρίς παρέκκλιση στο ίδιο μονοπάτι. Power metal, πλήρως μπολιασμένο από την παράδοση των Angra (και με κάποιες δόσεις Stratovarius μέσα του), άμεσο και καλοπαιγμένο.

Βέβαια μην περιμένεις πρωτοτυπίες ή καινοτομίες. Τα πάντα τα έχουμε ξανακούσει πολλές φορές, από την άλλη οι Vandroya είναι φανερά ταλαντούχα μπάντα που αποστασιοποιείται των τόσο δημοφιλών συμφωνικών στοιχείων που έχουν κατακλύσει το είδος και παραμένει αμιγώς ως μονάδα στο heavy / power. Με πολύ καλά αποτελέσματα.

Είναι αναμφισβήτητα καλοί παίχτες. Τόσο οι κιθαρίστες αναδεικνύουν μια προσωπική μελωδική φόρμα, η riffολογία τους είναι αρκετά καλή και τα solos πηγάζουν από τη heavy metal φλέβα, εξαιρετικά και ευδιάθετα. Το δε ρυθμικό δίδυμο δανείζεται πολλές τακτικές των Angra (το drumming του Otavio Nunez φερ ειπείν αυτοπροσδιορίζει τη λατινική παράδοσή του) και η ροή του album είναι απολύτως ευχάριστη.

Και φυσική πρωταγωνίστρια αυτής της δουλειάς είναι η Daisa Munhoz (όνομα και πράμα πρόστυχο σκουλήκι!) με τη θαυμάσια, θηλυκή αλλά όχι κλαψομούνικη φωνή της. Γλυκύτατη χροιά, ισχυρό λαρύγγι, ξεχωρίζει από τον κυκεώνα γυναικείων φωνών που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια – κυρίως στην Ευρώπη. Σεμινάριο φωνητικής ερμηνείας που συμβαδίζει με το υψηλό επίπεδο των συνθέσεων που δημιούργησε η μπάντα και με τον καθαρό ήχο της παραγωγής.

Πολύ καλά τα γρήγορα “The Path to the Endless Fall”, “Time After Time”, “I’m Alive” και “You’ll Know my Name”, επίσης το “Last Breath” είναι μια πολύ όμορφη ’80s US μπαλάντα και γενικά ο δίσκος έχει καλές στιγμές σε όλα τα τραγούδια.

Η αλήθεια είναι ότι το στιλ αυτής της μουσικής έχει υπερκορεστεί αλλά η κυκλοφορία του “Beyond The Human Mind” είναι απολύτως δικαιολογημένη. Ακολουθώντας την πεπατημένη και κάποια βασικά δομικά στάνταρ που είναι λίγο – πολύ γνωστά και ετέθησαν εδώ και περίπου είκοσι χρόνια, οι Vandroya έφτιαξαν ένα άρτιο από όλες τις απόψεις power metal album που είναι άξιο αναφοράς και απολύτως προτεινόμενο στους συναφείς ακροατές. Πολύ καλό.

499

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1171 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.