CIRCLE II CIRCLE

Από το 1993 που πρωτοάκουσα τη φωνή του στο “Edge Of Thorns” των Savatage, μέχρι σήμερα, ο Zachary Stevens παραμένει μια τίμια και συνεπής παρουσία στο χώρο του Metal. Δυστυχώς, το άρμα των πολυαγαπημένων μας Savatage έχει αποσυρθεί και οι μουσικοί που το απάρτιζαν συνεχίζουν στα δικά τους μονοπάτια. Ένα από αυτά είναι οι Circle II Circle, με τον Zak Stevens πίσω από το μικρόφωνο, oι οποίοι επιστρέφουν με το 5ο τους άλμπουμ “Consequence Of Power”. O Zak μας μιλάει για το νέο άλμπουμ, εμπειρίες στην Ελλάδα και ξεκαθαρίζει το μέλλον τον Savatage…

Μόλις κυκλοφορήσατε το νέο σας άλμπουμ, το 5ο σε 8 χρόνια. Ποια είναι η ανταπόκριση από τους οπαδούς και τον Τύπο μέχρι τώρα;
Η ανταπόκριση είναι φοβερή μέχρι τώρα. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη μεγαλύτερη παγκόσμια περιοδεία που έχουμε πραγματοποιήσει με τους CIIC και περνάμε πολύ καλά προωθώντας το νέο μας cd “Consequence of Power”. Αυτό είναι το δεύτερο concept άλμπουμ που έχουμε κάνει, με πρώτο το “Burden Of Truth”. Έτσι, υπάρχει αρκετή δυνατή μουσική που πρέπει να εξερευνηθεί σε αυτό το νέο άλμπουμ.

Ποιες είναι οι διαφορές από το προηγούμενο άλμπουμ; Προσωπικά μου ακούγεται πιο βαρύ το “Consequence of Power”…
Tο “Consequence of Power” είναι πιθανόν λίγο βαρύτερο από τα άλλα άλμπουμ των CIIC, κυρίως λόγω της έντονης ιστορίας του concept. Η εξέλιξη της ιστορίας λαμβάνει χώρα στα σύνορα μεταξύ Μεξικού και ΗΠΑ. Πάντα υπήρχε ένταση κατά μήκος των συνόρων και με την κατάσταση πίσω από τα σύνορα του πολέμου. Οι κύριοι χαρακτήρες της ιστορίας περιπλέκονται σε αυτήν την πολύ επικίνδυνη και βίαιη κατάσταση μεταξύ των ηγετών των καρτέλ και του FBI. Δεδομένου ότι κάθε τραγούδι του άλμπουμ αποτελεί ένα κεφάλαιο στην ιστορία, μπορείτε να φανταστείτε την ένταση που τα τραγούδια αποκαλύπτουν, καθώς διερευνούν τις ψυχολογικές και σωματικές πτυχές που μας απασχολούν στην ιστορία.

CIIC_photo3

Πες μου λίγα λόγια για την ιστορία πίσω από το “Consequence of Power”.
O βασικός χαρακτήρας είναι ο Aaron, ο οποίος απεικονίζεται και στο εξώφυλλο. Αυτός συλλαμβάνεται από το καρτέλ, αφού έχει κρυφακούσει μια μυστική συμφωνία μεταξύ αυτών, της κυβέρνησης των ΗΠΑ και του FBI. Θα του προσφέρουν την εναλλακτική ευκαιρία να εργαστεί για το καρτέλ ως στρατιώτης του δρόμου, αλλιώς θα τον εκτελέσουν. Εκεί θα συναντήσει την Jessica, η οποία εργάζεται για το FBI. Και αυτή απεικονίζεται στο εξώφυλλο όσο και στο εσωτερικό του artwork (όπως και ο Aaron επίσης). Γίνονται εραστές στη πορεία, αλλά η Jessica σκοτώνεται σε μια σύρραξη μεταξύ του FBI και του καρτέλ, καθώς κατασκόπευε κρυφά εις βάρος του FBI. Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα της ιστορίας αλλά πολλές από τις λεπτομέρειες σχετικά με την προσωπική και ψυχολογική πάλη των βασικών χαρακτήρων, βρίσκεται στους στίχους που συνοδεύουν το άλμπουμ.

Γνώρισε μας το συγκρότημα… έχετε νέα σύνθεση πάλι. Θεωρείς τους Circle II Circle μπάντα ή “project του Zak Stevens”;
Οι CIIC θεωρούνταν ανέκαθεν μια μπάντα. Εάν ήταν απλώς ένα δικό μου project, κατά πάσα πιθανότητα θα ονομαζόταν “The Zak Stevens Project”. Η νέα σύνθεση των CIIC περιλαμβάνει τον εαυτό μου είναι στα φωνητικά, τον Mitch Stewart σε μπάσο / φωνητικά, τον Andy Lee – κιθάρες, και τον Johnny Osborn – τύμπανα.

CIIC_photo3

Έχεις κάποια επαφή με τον Jon Oliva και τον Paul O’Neill; Αν θα υπάρξει επανένωση των Savatage, θα ήθελες να είσαι μέρος της;
Ναι, είμαι σε επαφή με τον Jon Oliva και τον Paul O’Neill αρκετά συχνά, αφού έχω συμμετάσχει και στα περισσότερα άλμπουμ των Trans Siberian Orchestra από το 1997. Μόλις πρόσφατα, τον Οκτώβριο του 2010, οι CIIC ανοίγανε τις συναυλίες των Jon Oliva’s Pain σε τρία διαφορετικά show της Ευρωπαϊκής περιοδείας μας. Όσον αφορά τις πληροφορίες που έχω ακούσει από το ενδότερα, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επανένωσης των Savatage, και αυτό θα ανακοινωθεί στην ευρωπαϊκή περιοδεία των T.S.O. Οι Savatage έχουν αλλάξει το όνομά τους σε Trans Siberian Orchestra, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ύπαρξης ενός reunion, αφού πλέον οι Savatage ονομάζονται Trans Siberian Orchestra… Αυτός είναι ο κύριος λόγος που ξεκίνησα τους CIIC το 2002, έτσι ώστε οι οπαδοί θα μπορούσαν τουλάχιστον να απολαύσουν και τις δύο πλευρές της μουσικής. Σε κάθε συναυλία των CIIC παίζουμε και τραγούδια των Savatage από την εποχή μου στο συγκρότημα.

Γιατί έφυγες από τους Savatage μετά το “The Wake Of Magellan”;
Όπως αναφέρθηκε σε μένα από το management των Savatage τότε, θα ακολουθούσε, στην καλύτερη περίπτωση, μόνο ένα ακόμα άλμπουμ κάτω από το όνομά Savatage, μετά το “The Wake Of Magellan”. Σε αυτό το σημείο, το μόνο λογικό πράγμα που θα μπορούσα να κάνω τότε, ήταν να ξεκινήσω τη νέα μου μπάντα, τους CIIC, πριν οι Savatage πάψουν να υφίστανται, όπως και έγινε μετά το “Poets and Madmen” άλμπουμ. Έτσι, βρισκόμαστε εδώ, οκτώ χρόνια και πέντε άλμπουμ μετά.

Πώς πάνε τα πράγματα με την άλλη σου μπάντα, τους Machines Of Grace;
Ο σκοπός ύπαρξης των M.O.G. είναι να δείξουμε στον κόσμο τι κάναμε μαζί με τον Jeff Plate και τον Mat Leff πριν από την εποχή των Savatage. Ήμασταν πολύ περήφανοι για τη μουσική που είχαμε και τώρα βρίσκεται εκεί έξω για όλους να την ακούσουν. Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα όσον αφορά μια περιοδεία με τους Machines Of Grace, αλλά επειδή ακριβώς είναι ένα νέο συγκρότημα για όλους, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα κάθε φορά. Πραγματικά όμως, απολαμβάνουμε τα τραγούδια των M.O.G. και αυτό είναι σημαντικό για εμάς.

Ποια είναι τα 3 καλύτερα άλμπουμ στην καριέρα σου;
Θα έλεγα ότι είναι τα “Edge Of Thorns”, “Burden Of Truth” και “Consequence OF Power”.

CIIC_photo1

Tι γίνεται στο συναυλιακό μέρος; Από την Ελλάδα θα περάσετε;
Για το νέο άλμπουμ έχουμε ξεκινήσει με το πρώτο ευρωπαϊκό σκέλος της παγκόσμιας περιοδείας από τον Οκτώ­βριο του 2010. Μετά συνεχίσαμε στις ΗΠΑ από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δε­κέμ­βριο του 2010 για να τε­λειώ­σου­με την χρονιά. Για το 2011, συ­νε­χί­ζου­με την αμερικανική πε­ριο­δεία μας, με κατεύθυνση προς τη Νό­τια Αμερική για μια περιοδεία στη Βρα­ζι­λία στις αρχές Φεβρουαρίου. Θα επι­στρέ­ψου­με στην Ευρώπη την ά­νοι­ξη / καλοκαίρι του 2011 και σίγουρα ελπίζουμε ότι θα έ­χου­με κάποιες συναυλίες στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του δεύ­τε­ρου ευρωπαϊκού σκέλους της C.O.P. World Tour. Θα θέ­λα­με πολύ να ξαναέρθουμε εκεί και να παίξουμε το νέο άλ­μπουμ ζωντανά για όλους τους οπαδούς μας στην Ελλάδα.

Τι θυμάσαι από την τελευταία συναυλία σας εδώ, στην Ελλάδα;
Περάσαμε υπέροχα στην Ελλάδα, στην περιοδεία πέρυσι, όπως πάντα. Δεν είμαι σίγουρος αν ήταν στη τελευταία συναυλία, αλλά στην Αθήνα, κάποιος διέρρηξε το πούλμαν μας και έκλεψε μερικές αποσκευές μας. Το ίδιο έγινε και σε πολλά αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα κοντά στο λεωφορείο μας. Έτσι, υπήρχαν αρκετά άτομα που επλήγησαν από τις διαρρήξεις. Αλλά ευτυχώς δεν μας έκλεψαν χρήματα ή πολύτιμα αντικείμενα… μόνο βρώμικα ρούχα! Ήμασταν αρκετά τυχεροί γιατί δεν μπορείς να σταματήσεις αυτά τα πράγματα που συμβαίνουν. Έτσι είναι τα πράγματα στον κόσμο σήμερα…

Θέλεις να πεις κάτι άλλο στους Έλληνες metal fans;
Θα ήθελα να στείλω ένα τεράστιο “Ευχαριστώ” σε όλους τους φίλους των CIIC και του metal στην Ελλάδα. Μας λείπετε όλοι σας και ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν για περιοδεία. Ευχαριστώ για όλη την υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια, θα τα πούμε σύντομα!

Συνέντευξη στον Ανδρέα Ανδρέου

280