ELDRITCH: “Underlying Issues”

Πριν καν κλείσει χρόνος από την κυκλοφορία του εξαιρετικού “Tasting The Tears”, οι Ιταλοί prog-power metallers επιστρέφουν με το δέκατο στούντιο άλμπουμ τους (πάλι μέσω της Scarlet Records).

Πάντα χαμηλών τόνων, μένουν κι επιμένουν στην ουσία που δεν είναι άλλη από την ίδια την μουσική. Δεν κρύβω ότι διαχρονικά παραμένουν μια από τις μεγάλες μου αγάπες. Και πως να μην αγαπήσεις ένα σχήμα που πήρε το όνομά του από κομμάτι των Watchtower, δηλώνει βασικές του επιρροές τους Queensryche, Annihilator, Coroner, Fates Warning, παντρεύει ισορροπημένα τη δύναμη του heavy/power με την τεχνική του prog metal και διατηρεί μια σταθερή ποιότητα στις δουλειές του απαρχής της καριέρας τους;

Τα 11 κομμάτια που απαρτίζουν το “Underlying Issues” θα βρουν τον πιστό ακροατή της μπάντας να νιώσει από τα πρώτα δευτερόλεπτα οικείο τον ήχο δίνοντας την ασφάλεια ότι βρίσκεται να πλέει στα γνώριμα νερά που μας ταξιδεύουν οι Eldritch όλα αυτά τα χρόνια, απο το 1991 μέχρι και σήμερα. Η αμεσότητα του προηγούμενου δίσκου δεν είναι τόσο έντονη σε αυτή τη δουλειά, αλλά η επιμονή με 3-4 επιπλέον ακροάσεις θα οδηγήσει στο ίδιο τελικό συμπέρασμα.

Η κιθαριστική δουλειά των Simone/Ginanneschi βρίσκεται για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο. Το άλμπουμ βρίθει από συνθέσεις “βουτηγμένες” στο τεχνικό παίξιμο, στα δυνατά κι ογκώδη riff, αλλά κυρίως στα δημιουργικά και μελωδικά lead. Φουτουριστικά πλήκτρα και synths σε συνδυασμό με τη μοντέρνα παραγωγή (που ακούγεται πολύ “ακριβότερη” από όσο πιθανόν πραγματικά είναι) και τα ιδιαίτερα φωνητικά του Terence Holler σφραγίζουν το τελικό αποτέλεσμα που θα ενθουσιάσει όσους πιστούς της μπάντας.

Με μια λέξη θα χαρακτήριζα το “Underlying Issues” εθιστικό. Οι Eldritch είναι καταξιωμένοι μουσικοί που οφείλουμε να τους αναγνωρίσουμε επιτέλους και να τους τοποθετήσουμε στην θέση που τους αξίζει πραγματικά. Δεν προσπαθούν να σερβίρουν ξαναζεσταμένο φαγητό, όπως δεκάδες μπάντες μεγαθήρια πράττουν αβίαστα στις μέρες μας, αλλά πατώντας στα γνώριμα βήματα καταφέρνουν να βελτιωθούν στα σημεία και να μένουν πάντα φρέσκοι και ενδιαφέροντες προς εξερεύνηση. Στην εκπνοή της χρονιάς εκτόπισε αρκετές μπάντες στην λίστα μου με τις αξιολογότερες κυκλοφορίες. Αναρωτιέμαι αν αυτή τη φορά θα καταφέρουμε να τους δούμε και ζωντανά…

501