Potergeist, Universe 217, Yellow Devil Sauce, SuperPuma, DreamLongDead (20/11/2015) An Club

Δεκαπέντε χρόνια δεν είναι λίγα. Όλοι έχουμε πάει στο An για κάποιο live (μερικοί ανά περιόδους τείνουμε να το κάνουμε και δεύτερο σπίτι μας).

Ο αφανής και συνάμα φανερός ήρωας που φροντίζει τον ήχο που θα φτάσει σε εμάς, ο Μάκης Πετράτος, έκλεισε τα δεκαπέντε χρόνια, πίσω από τις μεγάλες νύχτες που έχουμε περάσει στο υπόγειο των Εξαρχείων. Η επέτειος αυτή όφειλε να τιμηθεί με τρόπο κατάλληλο και για τον σκοπό αυτό συγκεντρώθηκαν πέντε σχήματα για να γιορτάσουμε την περίσταση. Λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ της Πέμπτης και παρά το εργάσιμο της ημέρας -και της επόμενης- το ηθικό είναι ακμαίο και ο κόσμος αρχίζει να μαζεύεται.

Την έναρξη ανέλαβαν οι DreamLongDead, oι Αθηναίοι ακόλουθοι της doom σκηνής. Έχοντας κυκλοφορήσει το δεύτερο album τους στις αρχές του τρέχοντος έτους, με τίτλο “AriseHowlingDarkness: Of Cyclopean Masonry & Non-Euclidean Geometry” επέλεξαν να παρουσιάσουν δύο εκ των τριών κομματιών του εν λόγω πονήματος(διάρκειας άνω των δεκαπέντε λεπτών το καθένα βέβαια!), παρασύροντάς μας σε κάποια σκοτεινή κόλαση με τον βαρύ ήχο τους.

DreamLongDead setlist
The Howling From The Hills
Succumb To Unfathomable Darkness (Entombed With The Pharaohs)

Με σύντομες διαδικασίες και τις μπίρες να ρέουν άφθονα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, στη σκηνή ανεβαίνουν οι SuperPuma. Αν δεν τους έχεις δει live φίλε αναγνώστη, είναι λίγο δύσκολο να τους περιγράψω με λόγια που θα φτιάξουν στο μυαλό σου τις αντίστοιχες εικόνες. Βασικά, παρτάρουν πάνω στη σκηνή, ως απλώς ειπείν. Αεικίνητοι και γεμάτοι από ενέργεια, παρουσίασαν κομμάτια τους που πρόκειται να αποτελέσουν υλικό που πρόκειται να εντάξουν στην επόμενη δουλειά τους, γεμάτα rock/bluesy διαθέσεις. Cheers to that!

SuperPuma setlist
Two Saughters and a Son
Every Dog Has it’s Day
Matryoshka Massiva
Dark Country
Where All the Echoes Go

Τρίτοι στη σειρά, με το An να είναι σχεδόν γεμάτο πλέον, οι Yellow Devil Sauce συνεχίζουν τον ρου της ιδιαίτερης αυτής βραδιάς, μεταφέροντάς μας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ως παιδί που γαλουχήθηκε στα ‘90s, εποχή που μεσουρανούσε η grunge σκηνή και ό,τι συνέβη στο Seattle εκείνα τα χρόνια, αν και δεν είχε τύχει να τους ακούσω ξανά τους YDS, το κλίμα μου ήταν ευχάριστα οικείο. Μυούμενοι στις μουσικές τους, είχαμε και επάνοδο επί σκηνής του τραγουδιστή των SuperPuma συνοδεύοντας το αθηναϊκό τρίο σε ένα κομμάτι. Το “Right Under Your Nose” κυριάρχησε σε ένα ημίωρο περίπου set, για να παραδώσουν σκυτάλη στους Universe.

Yellow Devil Sauce setlist
In Display
Queens
Greed
Propane
Shermann
Carnival
Priest
Loose Ends
Another U

Οι Universe 217 είναι ανάμεσα στα πολύ ξεχωριστά, κατ’ εμέ, σχήματα. Τους εκτιμούσα ήδη πριν τους δω live για πρώτη φορά, τους εκτιμούσα στην πορεία τους και συνεχίζω να τους εκτιμώ και να θαυμάζω τα εκάστοτε βήματά τους. Μας έχουν αφήσει δισκογραφικά στο “Never”, με πολλά live να το συνοδεύουν έκτοτε. Η μυσταγωγική και βαριά ατμόσφαιρα που προκαλούν σε κάθε εμφάνισή τους θα έχανε στη μαγεία της από όποια πέννα. Μία σκοτεινή τελετή στήθηκε ξανά, χωρίς να χρειάζεται πολλά εφέ και décor. Η ιέρεια-Τάνια με τα μαγικά ύψη και βάθη της φωνής της να συναπαντούν τις χαοτικές μελωδίες. Το μόνο “παράπονο”, θα μπορούσε να είναι ότι δεν τους παρακολουθήσαμε περισσότερο. Αγαπάμε Universe.

Universe217 setlist
Harm
Rest Here
Stay
Counting Hours
Here Comes
Nothing
Mouth

Last but not least, οι Potergeist, γιατί μία τέτοια βραδιά δεν μπορούσε παρά να κλείσει δυναμικά. Με αρκετές αναφορές στον τελευταίο δίσκο “Crocodile Tears” αλλά και από την λοιπή τους δισκογραφία, μας κράτησαν μέχρι το τέλος με αμείωτη την ένταση. Οι περισσότεροι τους έχετε δει έστω μία φορά live και δεν είναι μυστικό ότι είναι από τα σχήματα που ζωντανά βγάζουν πάντα κάτι παραπάνω στην απόδοσή τους. Μας άφησαν, περασμένες πια δώδεκα, για το δρόμο της επιστροφής.

Potergeist setlist
Swampire
Rivers & Oceans
Rider
Hope
Preacher & The Witch
Eve
Love’s Martyr
Southern Crown
Υψώνουμε τις μπίρες μας και ευχόμαστε άλλα τόσα χρόνια και περισσότερα live στο τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, στο An και στα σχήματα που μας παρουσίασαν τις μουσικές τους.
Κανένα παράπονο από τη βραδιά.

Photos: Αναστασία Βερτεούρη

419

Avatar photo
About Φανή Τσουκαλά 171 Articles
Γεννήθηκε και μεγάλωσε [με γαλλικά και πιάνο(και μπαλέτο)] στη μαγευτική Αθήνα. Οι σχέσεις της με την rock και metal σκηνή ξεκίνησαν στο δημοτικό, με τη μία κασέτα που κυκλοφορούσε στο σχολείο, ηχογραφημένη από ραδιόφωνο, Λιωμένο Παγωτό από τη μία, Smells Like Teen Spirit από την άλλη. Η πρώτη κασέτα που αγόρασε παρόλ’ αυτά, ήταν Iron Maiden με Di Anno. ‘Έκτοτε έχει βρεθεί σε διαφορετικούς ρόλους, από τον πιο enthusiast θαυμαστή της νέας prog σκηνής, έως τον θιασώτη των Clutch. Σπανίως γράφει για πράγματα, εκτός αν θεωρεί ότι αξίζει να γραφτούν. Ονειρεύεται να βγει στη σύνταξη και να πάρει πτυχίο στην αστροφυσική, καθώς τα Ηumanities και τα Economics and Business που έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα, τα βρίσκει βαρετά απέναντι στο αχανές σύμπαν. Επιλογές καριέρας: αιώνια φοιτήτρια.