Gotthard: “Defrosted 2”

Το Defrosted 2 (αν και στο εξώφυλλο μοιάζει περισσότερο σαν Defrosted2), είναι το sequel του Defrosted του 1997, του πρώτου ακουστικού δίσκου των Ελβετών Gotthard, ενός εκ των πιο δυνατών εξαγώγιμων προϊόντων της Ελβετίας, τουλάχιστον στο χώρο της ροκ/μέταλ μουσικής, με ιστορία στο χώρο που πλησιάζει τα 30 χρόνια.

24 κομμάτια (2πλό CD, 4πλό LP) περιέχει το ακουστικό μενού, και ας μην είναι αμιγώς ακουστικό, αφού σε κάποια κομμάτια εμφανίζεται η ηλεκτρική κιθάρα και σε άλλα υπάρχει ενορχήστρωση. Το μενού καλύπτει με ισορροπία και την πρώτη περίοδο της μπάντας, πριν το χαμό του πληθωρικού Steve Lee το 2010, και την πιο πρόσφατη (με μπροστάρη τον Nic Maeder), και το συμπληρώνουν δύο διασκευές στους Deep Purple (Hush, Smoke on the water) και δύο καινούρια κομμάτια που πρωτοπαίχτηκαν στην περιοδεία του 2018, η οποία γέννησε τον δίσκο.

Η επιλογή των κομματιών συνδυάζει ροκάδικα, αρκετά southern κομμάτια από τον μακρύ κατάλογο με μπόλικες μπαλάντες. Τα πιο cheesy πάντως είναι τα πρώτα, ενώ τα “μπαλαντικά” παρότι πιο ποπ είναι πιο πειστικά, με τα “Miss me”, “Stay with me”, “Feel what I feel” και “Remember it’s me” (που σηματοδότησε το come back της μπάντας το 2012) στα ψηλότερα στάνταρντ.

Το άλμπουμ προσφέρει ακριβώς αυτό που θα μπορούσε να υποσχεθεί. Συνδυάζει την γλύκα του ακουστικού με την δυναμικότητα του hard rock και συνιστά απόδειξη της καλής χημείας μέσα στη μπάντα. Ο frontman Nic Maeder ακούγεται αρκετά Coverdale και τραβάει το κυρίως κουπί, βοηθούμενος και από δύο γυναικείες φωνές. Οι Leo Leoni και Freddy Scherer στις κιθάρες φαίνονται κεφάτοι και το σύνολο χαρακτηρίζεται από ευχάριστη ροή και θετική ενέργεια, καλό ήχο και παραγωγή. Μη όντας και ο πλέον φανατικός οπαδός των Ελβετών, ο δίσκος αυτός ακούστηκε αρκετά ευχάριστα στα αυτιά μου και αν το στοίχημα είναι να περάσουμε καλά, το κερδίζουν.

Πάνε περίπου 20 χρόνια που το MTV σταμάτησε τα θρυλικά ακουστικά λάιβ των 90ς. Πολλά από εκείνη τη θρυλική φουρνιά έχουν μείνει στην ιστορία, πείθοντας ακόμα και τους άπιστους θωμάδες. Το “Defrosted 2” δεν θα μείνει στην ιστορία σαν ένα από αυτά, αλλά σίγουρα είναι ένα κερασάκι στην τούρτα που έχουν πλάσει οι Ελβετοί εδώ και 20+ χρόνια.

518

Avatar photo
About Χρήστος Αθανασιάδης 48 Articles
Έχει απαρνηθεί δις το metal ψάχνοντας το νόημα σε άλλα ιδιώματα και ισάριθμες φορές έχει επιστρέψει γονυπετής ζητώντας άφεση αμαρτιών. Στο μουσικό πεντάγραμμο πάντως αναζητά το σημείο κάπου στο άπειρο που τέμνονται η post-πνευματικότητα των Talk Talk, η επιτυχία στις μεταγραφές του Miles Davis, ο χαμαιλεοντισμός των Bowie/Eno, η συναισθηματική νοημοσύνη των Rush και η ευφυής δημιουργία των original Queensryche.