AGNOSIA: “A Blot On The Landscape” mini LP

Πέρασαν ήδη πέντε χρόνια από την τελευταία δουλειά των Agnosia, των αθηναίων progsters που με το έξοχο “Trace Decay” ντεμπούτο τους, έστρεψαν την προσοχή των υποψιασμένων θαμώνων του είδους.

Δικαίως, μιας και η προσπάθεια αυτή επανέφερε την, για αρκετό καιρό ξεχασμένη, υπόθεση “progressive metal” ξανά στο μουσικό χάρτη της πατρίδας μας, αποτελώντας ένα από τα πρώτα δείγματα μιας νέας τάξης πραγμάτων σ’ αυτό το μουσικό ύφος που, κακά τα ψέματα, δεν ήταν και η δημοφιλέστερη επιλογή που θα ακολουθούσε ένα νεοσύστατο γκρουπ, αλλά που τα τελευταία χρόνια δείχνει να αναγεννιέται, τόσο σε επίπεδο μουσικών όσο και σε επίπεδο ακροατών, με κορωνίδες φυσικά τις λαμπρές δουλειές των Psycrence, False Coda, Need και λοιπών νεοηρώων μας.

Η επιστροφή λοιπόν των Agnosia, με αλλαγές στη σύνθεσή τους (τα φωνητικά τα έχει αναλάβει ο Τάκης Νικολακάκης των Psycrence) με το νέο mini LP “A Blot on the Landscape”, είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρεπέστατη, συνεχίζει την ακολουθία των πολύ καλών κυκλοφοριών στη χώρα μας και οι δημιουργοί του, έχουν κάθε λόγω να αισθάνονται υπερήφανοι για το έργο τους.

Επί της ουσίας, αυτό που θα συναντήσει ο ακροατής στο “A Blot on the Landscape” δεν είναι τίποτα λιγότερο από εκλεπτυσμένο progressive metal, μελαγχολικών τόνων, ποιητικών διαθέσεων στιχουργικά, με επιρροές από όλο το φάσμα του προοδευτικού ήχου (και δεν εννοώ μόνο των σύγχρονων τάσεων του prog metal, μέσα στο υλικό του mini LP επιπλέουν διάσπαρτα στοιχεία παλιακού prog rock στις δομές των τραγουδιών ή και “γήινης” jazz ακόμη), εκτελεσμένο με ακρίβεια και επαγγελματισμό.

Τα τραγούδια, είναι μικρά, αυτόνομα σύμπαντα κάτω από ένα ενιαίο πλαίσιο που δημιουργούν οι δαιδαλώδεις πολλές φορές και τεχνικότατες συμπλοκές των riff του Διονύση Σουρέλη και του Μάνου Ξανθάκη με τα πρωταγωνιστικά ατμοσφαιρικά keyboard και τα piano θέματα, με μια πληθώρα δύσκολων, pure prog drumming ρυθμών στο backdround που δίνουν την αίσθηση του “αιθέριου”.

Από τις piano based συνθέσεις “In Awareness” με το καταπληκτικό τελείωμά του με τους ελληνικούς ποιητικούς στίχους και “Numb”, μια σπουδαία μελαγχολική μπαλάντα, το “Noetic Healing” με το ένσπερμο solo του και τους αλλοπρόσαλλους ρυθμούς του (το οποίο “ντύθηκε” και με official video clip), κι από εκεί στο βαρύ και ογκώδες “The Dyadic Encounter” με το πολύ όμορφο ρεφρέν του, στο Thresholdικό “A Blessing in Disguise” και τον επίλογο που δεν είναι άλλος από το “Pain and Sickness” το οποίο έρχεται επανηχογραφημένο από το πρώτο demo “The Inner Conflict”, το ενδιαφέρον κινείται σε υψηλά επίπεδα, καθιστώντας την ακρόαση άκρως ευχάριστη.

Η παραγωγή του Κίμωνα Ζελιώτη (επίσης Psycrence), είναι επαρκέστατη, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να βελτιωθεί, τα όργανα και οι ιδέες των μουσικών ακούγονται λεπτομερέστατα, η φωνή του Νικολακάκη είναι πολύ δυνατή και μελωδική, απολύτως ταιριαστή για το ύφος των συνθέσεων, που είναι γεμάτες, συμπαγείς και ευπαρουσίαστες, χωρίς κάποιο προφανές ψεγάδι.

Πιστεύω ότι οι Agnosia με το “A Blot on the Landscape” βγαίνουν ενισχυμένοι στο θέμα της προσωπικότητας σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές τους και κάνουν πιο έντονο το ηχητικό τους στίγμα στο χώρο της προοδευτικής metal μουσικής. Η μουσική τους έχει μεγάλες δόσεις αυθεντικότητας, είναι στριφνή, πολύπλοκη αλλά όχι “ξένη” σε εκπαιδευμένα αυτιά και οι φίλοι του ιδιώματος μπορούν άνετα να πλουτίσουν τη δισκοθήκη τους με άλλο ένα πολύ καλό δίσκο. Για τους υπόλοιπους δε, μια πολύ καλή ευκαιρία να επανεξετάσουν τη σχέση τους με το prog. Νοστιμότατο και εγείρει προσδοκίες.

537

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1171 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.