TOP 20 2018

Λίστες, λίστες παντού, λίστες στην παρέα, λίστες στο ΦουΜπού, λίστες και στον αέρα. Έτσι λοιπόν κι εμείς, αναρτούμε το top 20 για το 2018, έτσι όπως διαμορφώθηκε από τους συντάκτες του Rockway.gr. Κάποιες θέσεις καλύφθηκαν προβλέψιμα, κάποιες άλλες όμως όχι, επιβεβαιώνοντας πως η χρονιά που πέρασε είχε λίγες αδιαφιλονίκητες μουσικές στιγμές και πάμπολλες προτάσεις που στάθηκαν στο ίδιο συνθετικό σκαλί.

Δείτε παρακάτω λοιπόν, τα αγαπημένα μας για φέτος…

20.AT THE GATES: “To Drink From The Night Itself”



“Για τον γράφοντα η πλέον επαναστατική  μπάντα που έβγαλε ποτέ η μεταλλική μουσική.” (Ιορδάνης Κιουρτσίδης)

19.TRIBULATION: “Down Below”



“Στο “Down Below” διευρύνουν τους ορίζοντες στην μουσική τους, καθ’ ότι αυτό το album μπορεί να μην είναι πρωτοπόρο, αλλά παράλληλα ενέχει το κάτι διαφορετικό.” (Δικαία Οικονομάκη)

18.IHSAHN: “ΑMR”



“Μια απίστευτη συρραφή. Αυτό είναι το “Amr”. Ένα καταπληκτικό album universal τέχνης που αποδεικνύει το αυτονόητο, το ασύνορον της μουσικής. Θεόρατη μουσική από έναν θεόρατο μουσικό, προτεινόμενη σε κάθε είδους υγιών ώτων. Νέα Τάξη Πραγμάτων, ό,τι πρέπει για να επαναστατήσετε εσωτερικώς.” (Ιορδάνης Κιουρτσίδης)

17.RIVERSIDE: “Wasteland”



“Το “Wasteland” σηματοδοτεί στην κυριολεξία την αναγέννηση των Riverside. Λυπητερό γεγονός μεν, εξελικτικό δε. Και η πρόοδος, η οποία είναι απαραίτητη, πρέπει να ωθεί τα συγκροτήματα με σκοπό την διαχρονικότητα τους.” (Δικαία Οικονομάκη)

16.GHOST: “Prequelle”



“Φίλε rocker, μην μπεις στον κόπο να το ακούσεις περιμένοντας heavy metal κλασικής κοπής ή κάποιο κρυμμένο doom νόημα. Το “Prequelle” είναι ένα renaissance διαμάντι για την pop και hard rock μουσική της δεκαετίας του ’80 και σαν τέτοιο κάνει τέλεια τη δουλειά του, αγγίζοντας τον ορισμό αριστούργημα.” (Δημήτρης Μαρσέλος)

15.MACHINE HEAD: “Catharsis”



“Άλλο ένα πρωτοκλασάτο και χορταστικότατο album από τον σπουδαίο αυτόν καλλιτέχνη και την μπαντάρα του, τους Machine Head. Θα ακουστούν πολλά, θα γραφτούν ακόμη περισσότερα από φανατικούς υποστηρικτές ή haters αυτής της προσωπικότητας. Λίγη σημασία έχουν. Ο Robb Flynn συνεχίζει να τεκμηριώνει την καλλιτεχνική συνθετική του στόφα με άλλο ένα αριστούργημα. Σε διαφορετικό μήκος κύματος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν του, αλλά με εξίσου ενδιαφέρον, συναισθηματικό και απτό δείγμα εξέλιξης και ωρίμανσης, υλικό.” (Ιορδάνης Κιουρτσίδης)

14.SACRAL RAGE: ‘’Beyond Celestial Echoes”



“Οι Sacral Rage αποτελούν την απτή απόδειξη πως η μετάγγιση του γνήσιου metal στην νέα γενιά μουσικών πέτυχε.” (Γιάννης Φράγκος)

13.CRIPPLED BLACK PHOENIX: “Great Escape”



“Το “Great Escape” είναι εμπειρία, είναι εικόνα, είναι μαγεία, είναι κάθαρση. Είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόταν να κυκλοφορήσουν οι Crippled Black Phoenix εν έτει 2018.” (Στέφανος Στεφανόπουλος)

12.SUEDE: “The Blue Hour”



“Οι Suede κοίταξαν την άβυσσο κατάματα και κινήθηκαν αριστοτεχνικά στο χείλος της, πετυχαίνοντας μια εξαιρετική ισορροπία, που πραγματικά ξεχειλίζει από συναίσθημα.” (Χρήστος Αθανασιάδης)

11.YOB: “Our Raw Heart”



“Ηχητικά ο δίσκος είναι φυσική συνέχεια του “Clearing the path to ascend”, δηλαδή καλοπαιγμένο sludgy doom με ποικιλία φωνητικών από απεγνωσμένα, αλλά καθαρά ως άγρια, death κουλτούρας, ως επί το πλείστον, μεγάλα κομμάτια μονολιθικού χαρακτήρα, ενώ δεν λείπουν και κάποιες shoegaze στιγμες (άκου το ομώνυμο) ή κάποιες πιο “ερωτικές” και ήσυχες. Αν ακουστούν μάλιστα, back to back αυτά τα δυο albums δίνουν την αίσθηση ενός πνευματικού concept, μια πορεία προς την ωμότητα της πρώιμης ανθρώπινης ύπαρξης.” (Δημήτρης Μαρσέλος)

10.A PERFECT CIRCLE: “Eat The Elephant”



“Οι APC ήθελαν να εντυπωσιάσουν χωρίς να κάνουν θόρυβο και το πέτυχαν. Η ατμόσφαιρα του “Thirteenth Step” είναι ακόμα παρούσα και το “Eat the Elephant” εξακολουθεί να ακούγεται σαν APC, αλλά αποδεικνύεται ακόμα πιο προοδευτικό.” (Δικαία Οικονομάκη)


09.ALICE IN CHAINS: “Rainier Fog”



“Το παρελθόν της μπάντας που έμπλεξε με τρόπο μοναδικό το grunge και το metal είναι αρκετά μακριά πια, οι AIC μεγάλωσαν, άλλαξαν και ωρίμασαν, και μαζί τους και όλοι εμείς. Πορεύονται όμως με χτυπητή τιμιότητα πέρα από genres και κολλήματα σε ετικέτες/στάμπες, και μας δίνουν ένα δίσκο που ρουφάει σαν μαύρη τρύπα, έναν από τους δίσκους της χρονιάς. Καπέλο τους.” (Χρήστος Αθανασιάδης)

08.ANAAL NATHRAKH: “A New Kind of Horror”



“Black metal οπως δεν έχει ξανακουστεί ποτέ στον όμορφο γαλάζιο πλανήτη μας. Τσαμπουκαλεμένο, headbanging-ικό, επιστημονικά εκτελεσμένο και κατάμαυρο. Ένα μουσικό αιλουροειδές που είναι έτοιμο να σε κατασπαράξει. Μακράν η πλέον ολοκληρωμένη εικόνα του τι θα πει intellectual εσωτερικός πόνος. Με ισοπέδωσε, νιώθω σαν kinky pornstar μετά από ένα παρατεταμένο όργιο απολαυστικής κακοποίησης.” (Ιορδάνης Κιορτσίδης)

07.HARAKIRI FOR THE SKY: “Arson”



“Είναι το “Arson” το album που θα κάνει τους Harakiri for the Sky μεγαλύτερους και ευρύτερα γνωστούς; Πιθανότατα. Εμπνευσμένο και άρτια εκτελεσμένο, με φιλόδοξες συνθέσεις και παραγωγή που αναδεικνύει την αρτιπαιξία της μπάντας, κινείται σε υψηλά επίπεδα. Οι φίλοι του είδους θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι και οι ουδέτεροι θ’ ανακαλύψουν αρκετά πράγματα του γούστου τους, ειδικά στην πλευρά της μελωδίας. Οι υπόλοιποι, θα συνεχίσουν να μην καταλαβαίνουν τίποτα απ’ όλα αυτά.” (Παναγιώτης Μπεζιργιαννίδης)

06.DEAFHEAVEN: “Ordinary Corrupt Human Love”



“Οι Deafheaven με το “Ordinary Corrupt Human Love” βάζουν υποψηφιότητα για την θέση του δίσκου της χρονιάς και ταυτόχρονα αποτελούν την ελπίδα για να αυξηθεί το ακροατήριο της Metal μουσικής, ιδιαίτερα τώρα που εντάξανε καθαρά φωνητικά στην μουσική τους και έκαναν πιο δυσδιάκριτη την διαφορά της με την Rock. Το όριο είναι ο ουρανός και τούτοι οι μουσικοί τoν πλησιάζουν γιατί δεν βάζουν σύνορα στον ήχο τους και αν με ρωτήσετε θα σας απαντήσω: Καλά κάνουν!” (Αχιλλέας Noir)

05.TESSERACT: “Sonder”



“Σε αυτό το σύντομο ηχητικό ταξίδι της διερεύνησης σχετικών θεμάτων, όπως η ασημαντότητα, η αποξένωση, η διαφθορά, η καταπίεση και η απουσία ελέγχου της μοίρας και του σύμπαντος, οι πέντε μουσικοί από το Milton Keynes συνέχισαν τη συναρπαστική διαδρομή της εξέλιξης των δομών, των ήχων, των κατασκευών εντυπώσεων αλλά και θεματικών αναζητήσεων, διατηρώντας όσα από τα κεκτημένα ήθελαν.” (Γιώργος Γεωργίου)

04.ZEAL & ARDOR: “Stranger Fruit”



“Εξακολουθούν να κάνουν κάτι ξεχωριστό και ανορθόδοξο, προς εκνευρισμό των μαυρομεταλλικών purists, που μεταξύ αυτών, των Deafheaven και της Myrkur δεν ξέρουν ποιον να πρωτοκράξουν (μουάχαχαχαχαχα).” (Αλέξης Δρυμιώτης)

03.AMORPHIS: “Queen Of Time”



“Στην ολότητα του ο δίσκος ακούγεται νεράκι και αποτελεί ακουστική απόδειξη ότι οι Φινλανδοί έχουν ήδη μια πλούσια δισκογραφία. Album της χρονιάς για το melodeath, αναμφισβήτητα!” (Δικαία Οικονομάκη)

02.THE OCEAN : “Phanerozoic I: Palaeozoic”



“Μια συναρπαστική δουλειά που απευθύνεται σε λειτουργικούς εγκεφάλους που διψούν για μουσική περιπέτεια. Mια συλλογή ηχοχρωμάτων που είναι ικανή να σε διαλύσει αν σε πετύχει στις ανάλογες διαθέσεις. Αποκλισαρισμένη “χειμερινή” μουσική, αναπαράσταση ενός Δευτεριάτικου σούρουπου όταν κάθεσαι με τον ζεστό καφέ στο χέρι συντάσσοντας είτε παρελθοντικούς απολογισμούς είτε ενεστωτικά αμαλγάματα αυτογνωσίας είτε διορατικά flash μελλοντικής πανωλεθρίας. Ψυχολογικό ρίσκο, ασυζητητί.” (Ιορδάνης Κιουρτσίδης)

01.JUDAS PRIEST: ‘’Firepower”



“Στο νου μου σφηνώθηκε μια φράση που τη συνάντησα στα socials και ταυτίστηκα μαζί της. “Δεν είμαι τέλειος, είμαι μεταλλάς, κάτι που συνήθως είναι το ίδιο πράγμα”. Ε λοιπόν το “ Firepower” είναι η απόλυτη εφαρμογή αυτής. Ένιωσα τέλειος! Συγκινήθηκα, ενθουσιάστηκα, δάκρυσα, χαμογέλασα. Ένιωσα ευτυχής άνθρωπος και γεμάτος υπερηφάνεια. Υπερηφάνεια για το heavy metal και το χάρισμα του να είσαι πνευματικός του ακόλουθος.” (Ιορδάνης Κιουρτσίδης)

συν 5 που για λίγο δεν κατάφεραν να μπουν στην εικοσάδα…
VARATHRON: “Patriarchs of Evil”
VOIVOD: “The Wake”
BEHEMOTH: “I Loved You At Your Darkest”
SKYHARBOR: “Sunshine Dust”
SAXON: ‘’Thunderbolt”

Πατήστε εδώ για να δείτε την αναλυτική λίστα των συντακτών…

729