VULTURE INDUSTRIES: “Ghosts from the Past”

ALBUM

Είδος: Dark rock
Εταιρεία: Dark Essence Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 16 Ιουνίου 2023

Αν είσαι από το Bergen της Νορβηγίας, είναι πάρα πολύ πιθανό να έχεις καταπιαστεί με το black metal. Όμως, επειδή πλέον τα πρώτα δύο νούμερα του έτους δεν είναι το 1 και το 9, ενδέχεται επίσης να έχεις πειραματιστεί με τρόπους που σε ξέβρασαν σε avant-garde όχθες.

Αυτή είναι η περίπτωση και για το καλά κρυμμένο μυστικό του νεότερου prog metal που ακούει στο όνομα Vulture Industries. Δηλαδή, το μουσικό σχήμα που κατά κύριο λόγο συστάθηκε από μέλη των black metallers Sulphur και Black Hole Generator και έκανε μεγάλη αίσθηση εντός μικρών κύκλων μουσικόφιλων του προοδευτικού metal την τελευταία δεκαετία.

Με 20 χρόνια στην πλάτη και έξι έτη έπειτα από το μάλλον καλύτερο έως τώρα album τους (“Stranger Times”), οι Vulture Industries επιστρέφουν στη δισκογραφία, αφήνοντας πίσω τους μια μακρά και δύσκολη περίοδο κατά την οποία επηρεάστηκαν τόσο από προσωπικές αντιξοότητες όσο και από προβλήματα διεθνούς εμβέλειας. Και η απάντησή τους είναι μία ακόμη απόπειρα να αναπροσαρμόσουν και να επαναπροσδιορίσουν την ηχητική τους ταυτότητα.

Στο “Ghosts from the Past”, το συγκρότημα έχει απομακρυνθεί αισθητά από τον ήχο με τον οποίο τους μάθαμε. Εδώ δεν θα ακούσετε μετριοπαθές progressive metal με avant-garde ροπές και έντονο θεατρικό στοιχείο. Συνολικά, ο δίσκος διαπνέεται από σκοτεινή και πεσιμιστική διάθεση, πράγμα που αντανακλούν ακόμα παραπάνω οι στίχοι. Σε μουσικό επίπεδο, η νέα κατεύθυνση της μπάντας στρέφεται προς μουσικά «φαντάσματα του παρελθόντος» και ντύνεται με dark rock ηχοχρώματα. Αμέσως αντιλαμβανόμαστε τον σφιχτό εναγκαλισμό με την κληρονομιά του post punk και του gothic rock, ενώ κάπου κάπου υφέρπει ένα ψηλαφητό παιχνίδισμα με θραύσματα αισθητικής από τον Ennio Morricone και τον Nick Cave.

Δεν θα πω ψέματα ότι δεν ένιωσα να μου λείπει ο παλιότερος, πιο περιπετειώδης χαρακτήρας των Vulture Industries, αν και η ειλικρίνεια και η ποιότητα του “Ghosts from the Past” έκανε τη στροφή της μπάντας να κατεβαίνει κάτω πιο εύκολα. Η τυπικά νορβηγική χροιά του ταλαντούχου βαρύτονου Bjørnar Nilsen εδώ περιορίζεται στον «γυμνό» ρόλο που απαιτεί το ύφος του album, αλλά παραμένει ένα από τα δυνατά χαρτιά των Vulture Industries. Η σύμπραξη των χάλκινων πνευστών –πάντα καλοδεχούμενη και καλοεκτελεσμένη στο σύμπαν του συγκροτήματος– σαφώς προσθέτει στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά υπηρετεί αποκλειστικά μια noir Americana ενσωμάτωση. Τέλος, και η παραγωγή, παρότι άρτια και καλαίσθητη, μετά τα 40 λεπτά που διαρκούν οι επτά συνθέσεις του δίσκου, προκαλεί ένα πνιγηρό κλίμα που σκοτώνει τις λεπτές αποχρώσεις.

Αρκετά αλλαγμένοι, λοιπόν, οι Vulture Industries του 2023, όμως το κοινό τους θα έπρεπε να ξέρει πως ο παράγοντας του απρόβλεπτου είναι εγγενής στη μουσική τους. Κάποιες/οι θα υποδεχτείτε ένθερμα το νέο τους πρόσωπο και θα νιώσετε μια παράξενη, ευχάριστη οικειότητα να ξεπηδά χάρη σε ορισμένα γνωρίσματα-σταθερές για το συγκρότημα. Οι υπόλοιπες/οι, που ίσως θελήσετε να γκρινιάξετε με το “Ghosts from the Past”, εφόσον διαβάζετε αυτές τις αράδες κάποια στιγμή μετά την Κυριακή των εκλογών, σίγουρα έχετε καταλάβει πως υπάρχουν πολύ χειρότερα πράγματα στη ζωή. Οπότε, κουλάρετε και αφήστε μας να απολαύσουμε ένα καλογραμμένο και όμορφο album.

Official Site: https://www.vulture-industries.net/ 
Facebook: https://www.facebook.com/vultureindustries
Bandcamp: https://vultureindustries.bandcamp.com/album/ghosts-from-the-past 

355

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.