VNV NATION

TRIBUTE

Το πνευματικό παιδί του Ιρλανδού Ronan Harris πήρε σάρκα και οστά το 1994 υπό το όνομα VNV Nation με το VNV να δηλώνει το μότο του “Victory Not Vengeance”.

Μαζί με τον συνεργάτη του Mark Jackson επηρεάστηκαν από μια μεγάλη γκάμα ηλεκτρονικής pop και indie μουσικής με τρανό παράδειγμα τους Kraftwerk. Ενστερνίστηκαν τον όρο “Futurepop” και έχοντας πάντα τις κεραίες τους ανοιχτές σε νέους ήχους δημιουργούν μέχρι και σήμερα, με τελευταία κυκλοφορία το φετινό “Electric Sun”, το δικό τους σκοτεινό και ατμοσφαιρικό μονοπάτι. Μεγάλο ρόλο στην αισθητική και το ύφος τους έπαιξε το έργο του George Orwell “1984” όπως και η ομώνυμη ταινία. Στο κομμάτι τους “Forsaken” από τον δίσκο “Praise the Fallen”, του 1998, ακούμε διαλόγους από την ίδια ταινία.

Οι δεσμοί των VNV Nation με το ελληνικό κοινό είναι αρκετά στενοί και δυνατοί, καθώς έχουν εμφανιστεί 7 φορές στη χώρα μας από το 2002 και μετά, με κάποιες από αυτές τις εμφανίσεις να είναι sold out. Αποκορύφωμα αυτής της σχέσης ήταν όταν το 2016 επισκέφτηκαν την χώρα μας για μια εμφάνιση στην Αθήνα και κατανοώντας τα οικονομικά προβλήματα της κρίσης έπαιξαν με εισιτήριο της τάξης των 5 ή 10 ευρώ δωρίζοντας όλο το ποσό σε ένα ελληνικό κοινωφελές ίδρυμα χωρίς καν να αφαιρέσουν τα έξοδα τους. Σίγουρα μια τέτοια μοναδική κίνηση θα εκτιμάται για πάντα από τους οπαδούς τους.

Από το 1995 μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 12 δίσκους με σημαντικότερη στιγμή τους να είναι αυτός του 2015 με τίτλο “Resonance: Music for Orchestra Vol. 1” καθώς έφτασε να είναι μέσα την πεντάδα των Αμερικανικών και στην έβδομη θέση Γερμανικών charts. Η τελευταία τους δουλειά, “Electric Sun” κρατάει ένα πολύ καλό επίπεδο και επιβεβαιώνει την τάση των VNV Nation να κυκλοφορούν τον ένα εξαιρετικό δίσκο μετά τον άλλο. Από αυτόν ξεχωρίζει το μελαγχολικό “The Game”, το old-school beat του “Sunflare” και το ορχηστρικό “Under Sky”.

Από τον ατμοσφαιρικό κόσμο των VNV Nation διαλέγουμε 2 κομμάτια να βάλουμε στο μικροσκόπιο και να αναλύσουμε τους στίχους τους:

“Nova”: Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα beat των VNV Nation βρίσκεται σε αυτό το κομμάτι που δεν λείπει σχεδόν ποτέ από τις live εμφανίσεις τους. Βρίσκεται στον δίσκο “Automatic” του 2011 ο οποίος είχε μεγάλη επιτυχία με αρκετά κομμάτια να ξεχωρίζουν. Οι στίχοι του σου θυμίζουν ανάγνωση ποιήματος στα κουπλέ κάτι που ο Ronan επιδιώκει συχνά στα τραγούδια του. Μιλάει για μια ανώτερη δύναμη που ουσιαστικά αποζητά να τον “φωτίσει” και να τον εισάγει σε ένα νέο καινούργιο κόσμο. Τα συναισθήματα απόγνωσης, η καρδιά που είναι έτοιμη να σπάσει και ένα αίσθημα απόγνωσης, όλα μαζί αναζητούν την αναγέννηση. Το σημαντικότερο όμως είναι πως ο κάθε ακροατής μπορεί να βρει την δική του αλήθεια και ερμηνεία μέσα στους στίχους, από το να τους ταυτίσει με μια θρησκεία ή μια ανώτερη δύναμη μεχρι και με ένα πολύ αγαπημένο πρόσωπο της ζωής του.

“Beloved”: O Ronan φτιάχνει ένα μελαγχολικό χειμωνιάτικο σκηνικό όπου το έδαφος είναι χιονισμένο και το κρύο βαρύ. Όλα τα έμβια όντα έχουν κρυφτεί κάπου ζεστά, από τα ζώα μέχρι και τα φύλλα των δέντρων. Μέσα σε αυτό το τοπίο οι σκέψεις του τον οδηγούν σε ένα πολύ αγαπημένο πρόσωπο που έχει χάσει και του λείπει. Αμέσως μετά αναφέρεται στο αγαπημένο του πρόσωπο λέγοντας του για ένα αίσθημα που τον κάνει να γυρνάει ξανά σ’ αυτό το μέρος. Οι αναμνήσεις του παρελθόντος έρχονται στο μυαλό του όταν ήταν μαζί και τίποτα δεν μπορούσε να τους σταματήσει. Δεν μετανιώνει για τις πράξεις του γνωρίζοντας πως κάποτε είχαν τα ίδια συναισθήματα και σκέψεις. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι βαθιά συναισθηματικό και συχνά συνδέεται με την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου λόγω θανάτου. Ωστόσο τα beat του είναι γρήγορα και σε βάζουν σε μια δίνη κάπως πιο αισιόδοξη, μια ωραία αντίθεση σε σύγκριση με τους στίχους.

Η πρώτη headline εμφάνιση των VNV Nation σε ανοιχτό φεστιβάλ είναι γεγονός και ένα ιδανικό κλείσιμο μαζί με τους Sisters of Mercy για ένα από τα πιο καυτά συναυλιακά καλοκαίρια της Αθήνας. Απολαύστε τους πριν φύγετε για τις διακοπές τους σε μια ατμοσφαιρική βραδιά που θα μείνει αξέχαστη.

385

Avatar photo
About Νίκος Δρακόπουλος 16 Articles
Βαφτισμένος στον σκληρό ήχο μέσα στα riffs των AC/DC και των Judas Priest, συνεχίζει ακάθεκτος να ανακαλύπτει νέες μουσικές αγάπες και να χτυπιέται στις πρώτες σειρές κάθε είδους συναυλίας. Η φωτογραφία ανανέωσε την αγάπη για τις live εμφανίσεις δίνοντας την ευκαιρία να απαθανατίσει μερικές από τις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες μπάντες στο χώρο του rock/metal και όχι μόνο. Σε "άλλα" ενδιαφέροντα θα έβαζε στα top 5: Nα παίζει μουσική, να ακούει μουσική, να ρολάρει με πατίνια, να εκπαιδεύεται δια βίου, να ταξιδεύει.