UNIDA: “Coping With The Desert Sound”

TRIBUTE

“Σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει” όπως λέει και ο σοφός λαός, σε απάντηση του ευρύτερου αντιγιαννισμού που επικρατεί στα γνωμικά.

Βέβαια το σπιτικό των Unida ακόμα και χωρίς τον δικό του Γιάννη Garcia δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα και βγαίνει στο δρόμο προς ακρόαση και τέρψιν των ακροατών του πρωτόλειου Desert ήχου, όπως αυτός εμφανίστηκε στην γενέτειρα του ιδιώματος California και γαλουχήθηκε ανά γενιές έκτοτε με πρεσβευτές συγκροτήματα καλή ώρα όπως και του λόγου τους.

Η νέα εκδοχή του συγκροτήματος βρίσκει στις τάξεις του πέραν από τα ιδρυτικά στελέχη Arthur Seay και Miguel Cancino σε κιθάρα και τύμπανα αντίστοιχα, τους Collyn McCoy στο μπάσο και τον εκπληκτικό Mark Sunshine στην νευραλγική θέση των φωνητικών, καλούμενος να μπει στα παπούτσια του Garcia, όχι για να τον αντικαταστήσει αλλά για να συμπληρώσει τον μύθο.

Πάντως ο ίδιος ο Garcia με δηλώσεις του, ο οποίος διευκρινίζουμε δεν έχει φύγει από τις τάξεις του συγκροτήματος και απλά απέχει για τους δικούς του προσωπικούς λόγους, έχει δώσει τις ευλογίες του και την “έγκρισή” του, με την καλή έννοια, στην μπάντα ώστε να περιοδεύσουν για να μας συνεπάρουν με τη ρυθμικότητα τους και να μας αποτελειώσουν με τις Desert και Stoned ηλιοκαμένες μελωδίες τους.

Εν αναμονή της επικείμενης εμφάνισης της μπάντας στις 13 Οκτώβρη στο Κύτταρο μαζί με τους δικούς μας Void Droid και Under the Sun (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ), ξεδιαλύνουμε το τοπίο απομακρύνοντας τον καπνό, ρίχνουμε λίγο φως σκιαγραφώντας το προφίλ των μουσικών που απαρτίζουν την πιο πρόσφατη μετενσάρκωση των Unida.

Arthur Seay

Παλιά πουτ@ν@ στο κουρμπέτι και γυρολόγος στην συγκεκριμένη σκηνή, αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του συγκροτήματος από τα γεννοφάσκια του και τις πρώιμες μέρες του. Χαρακτηριστική φυσιογνωμία με το μούσι αλά ZZ Top και ακόμα πιο χαρακτηριστικό το παίξιμο του με ήχο που απορρέει από την εξάχορδη Ibanez του. Εκτός από τις ασχολίες του με τους Unida καλύπτει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες με τους House of Broken Promises, Death in Pretty Wrapping, Apesh!t και είναι ιδιοκτήτης των DEZLOWSUN Recording Studio, όπου ασκεί τα καθήκοντα του παραγωγού και μηχανικού ήχου.

Miguel Cancino

Έτερος πυλώνας των Unida αλλά και των House of Broken Promises, o Cancino έχει χαράξει κοινή μουσική πορεία μαζί με τον Seay (οι δυο τους γνωριστήκαν στο Westside Elementary School στο Thermal της Καλιφόρνια) ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο επιδεικνύοντας το αστείρευτο ταλέντο του πίσω από το Ludwig drum set του. Το οποίο φυσικά πλαισιώνει με Regal Tip Drumsticks, Paiste Cymbals με Remo Drumheads και εννοείται με την ασταμάτητη ενέργεια του. Το “Moving Picture’s” των Rush ήταν ο δίσκος που τον στιγμάτισε και έδωσε το έναυσμα για την μουσική του πορεία και έκτοτε δεν έχει σταματήσει. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 2018 βραβεύτηκε μαζί με την πολυ γενεακή μουσική του οικογένεια με το CVMA Pioneer βραβείο και το 2019 πήρε ο ίδιος το βραβείο του καλύτερου drummer επίσης από το CVMA.

Collyn McCoy

Ο Collyn McCoy είναι από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στην παρέα των Unida αλλά δεν είναι άγνωστος στην ευρύτερη σκηνή, δεδομένου ότι έχει υπάρξει μέλος των The Ultra Electric Mega Galactic μαζί με τον Ed Mundel πειραματιζόμενοι και οι δύο με το 70s hard rock infused ψυχεδελικό ήχο. Πάντως δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη η παρουσία του και σε άλλα σχήματα όπως Circle of Sighs, NYTE VYPR, Diesel Boots. Πολυπράγμων άνθρωπος έχει ασχοληθεί με την σύνθεση, παραγωγή και ερμηνεία μουσικής για ταινίες, βιντεοπαιχνίδια και podcast. Το πολύπλευρο ταλέντο του τον έχει καταστήσει “μουσικό shapeshifter” με καθορισμένο όραμα ικανό να συνδυάσει delta blues, metal, IDM, synthwave και jazz στοιχεία… συχνά μέσα στο ίδιο τραγούδι.

Mark Sunshine

Η περίπτωση του Mark είναι το μεγάλο στοίχημα και το μήλον της έριδος ανά τους οπαδούς στα ιντερνετικά πηγαδάκια για το αν πληροί τις προϋποθέσεις και την ικανότητα να μπει στο ρόλο του Garcia, καθώς και για το γεγονός αν αξίζει να παρευρεθεί κάποιος στο επερχόμενο live κάτι που είναι πραγματικά ασχολίαστο με τα πικρόχολα σχόλια να καταδικάζονται στη λήθη για τους ηλίθιους. Η σκηνή του New Jersey έχει αφήσει ανεξίτηλη την μουσική της σφραγίδα της με συγκροτήματα όπως Monster Magnet, The Atomic Bitchwax, Black NASA, Core, Godspeed, Daisycutter, Solarized, Solace, Drag Pack. Οι κύριοι Bob Pantella και Jim Baligno αμφότεροι και οι δύο μέλη των Monster Magnet ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους Eric Boe και Mark Sunshine δημιουργώντας τους Riotgod, κυκλοφορώντας τρεις δίσκους συνδυάζοντας στοιχεία 70s Southern Rock και εναλλακτικής 90s Metal. Μαζί με την ρυθμικότητα που πηγάζει από την μουσική, η μπάντα χρησιμοποιεί πιασάρικες μελωδίες που αποδίδονται όμορφα από τον Mark του οποίου η φωνή ακούγεται σαν ένα μείγμα από Billy Corgan, Eric Wagner και Freddie Mercury μαζί. Συνδυάζει τα χαμαιλεόντια φωνητικά του με την ενεργητική σκηνική παρουσία σε κάθε ζωντανή εμφάνιση, κάτι που ευελπιστούμε να κάνει και στην σκηνή του Κυττάρου ώστε να μνημονεύουμε και τα δύο live των Unida, αυτό με τον Garcia του 2014 και το άλλο χωρίς.

Στις 13 οκτωβρίου λοιπόν όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην οδό Ηπείρου 48 με σκοπό να μετατρέψουμε το Κύτταρο σε μία ειδυλλιακή κατάσταση απέραντης ερήμου, γεμίζοντας της με κάκτους peyote, coyotes, Stoner riffs και δημιουργώντας ένα ατελείωτο jammin party ενθυμούμενοι τα παλιά με τις μουσικές τον Unida να μας πλαισιώνουν ιδανικά και τον μύθο του συγκροτήματος να συνεχίζεται ες αεί…

871

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...