UNCOMMON EVOLUTION: “Algid”

ALBUM

Είναι κοινό μυστικό, ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια διαρκής άνοδος του λεγόμενου heavy rock και stoner metal. Πολλές νέες μπάντες, δείχνουν αρκετό ενδιαφέρον προς αυτή τη κατεύθυνση και οι φίλοι του είδους τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση βλέποντας πολλές νέες κυκλοφορίες να γεμίζουν τα ράφια των δισκοπωλείων. Παρά τη ποσότητα, λίγες είναι οι μπάντες που ξεχωρίζουν και οι Uncommon Evolution φαίνεται να κερδίζουν σε αυτό το κομμάτι με το νέο τους album ‘’Algid” να είναι ένα ακόμη λιθαράκι σε αυτή την επιτυχία.

Οι Αμερικανοί hard/heavy rockers, ιδρύθηκαν την άνοιξη του 2013 στη Montana και έχουν να επιδείξουν δύο albums και ένα Ep. Το τελευταίο τους μουσικό επίτευγμα, έρχεται σαν το κερασάκι στη τούρτα αφού πρόκειται για μία δουλειά που θα αφήσει άφωνους ακόμη και τους πιο δύσπιστους οπαδούς του heavy/stoner rock.

Οι Uncommon Evolution, έχουν ως βάση το hard/heavy rock αλλά εμπλουτισμένο με stoner και heavy metal στοιχεία και με μία ψυχεδελική ατμόσφαιρα που σε κρατάει καθηλωμένο για όσο διαρκεί ο δίσκος. Φαίνεται ότι το συγκεκριμένο τρικ των Αμερικανών, δίνει μία άλλη δυναμική στο album και το κάνει πιο ‘’εύγευστο” μουσικά στο ακροατήριο.

Το ‘’Algid”, έχει το προνόμιο να ξεχωρίζει από τις πρώτες κιόλας νότες του. Το εναρκτήριο κομμάτι ‘’Close To Toast”, εμπεριέχει όλη εκείνη τη μουσική ιδέα των δημιουργών του αφού σφίζει από hard rock/heavy metal riffs, stoner-ικά solos και μία πιο psychedelic/post metal ατμόσφαιρα που πολλά groups του συγκεκριμένου χώρου θα ζήλευαν. Ένα κομμάτι, που σε τραβάει στα πιο βαθιά σκοτεινά του μονοπάτια και δε σε αφήνει να ανασάνεις πάρα μόνο όταν σε έχει μυήσει στη μουσική του ψυχεδέλεια. Ένας groove/stoner ύμνος, που θυμίζει τις παλιές καλές εποχές των Pantera αλλά σε πιο psychedelic μορφή. Ένα από τα ‘’βαριά” χαρτιά του δίσκου, όπου οι Uncommon Evolution το ρίχνουν από την αρχή αφού γνωρίζουν ότι θα κερδίσουν με το καλημέρα αυτή τη παρτίδα.

Το album όμως, περιέχει και hard rock στοιχεία τα οποία βγαίνουν στην επιφάνεια με το ‘’Harder Than Hickery”. Σαφώς δεν είναι το hard rock όπως το γνωρίσαμε με τους AC/DC, τους Guns ‘n’ Roses και τους άλλους μεγάλους της rock σκηνής, αλλά έχει πιο μοντέρνες hard rock φόρμες με πιο εμπορικές τάσεις. Αυτό που εντυπωσιάζει ακόμη, είναι η stoner-ίλα των ‘’Ice Sphere” και ‘’Hansomly Stoned” όπως και η heavy metal αύρα του ‘’Lung Smudger”.

Δε γνωρίζω (βάσει του ακούσματος και της ολότητας του) αν το γεγονός ότι ο δίσκος αποτελείται από πέντε μόνο κομμάτια είναι ένα μείον, αλλά θεωρώ ότι θα γινόταν πιο πλούσιος από τη στιγμή που σου αφήνει μία γεύση ευχάριστη. Ακόμη και έτσι όμως, το album δείχνει εξαιρετικό και έτοιμο να κερδίσει το πλήθος που θα του δώσει την ευκαιρία.

Το ‘’Algid”, βάζει ψηλά το πήχη των προσδοκιών από την αρχή του 2020 κιόλας. Δε ξέρω αν θα έχει εφάμιλλο ανταγωνισμό μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά σίγουρα είναι από τα καλύτερα albums της χρονιάς στο χώρο του. Οι φίλοι του είδους θα καραγουστάρουν, ενώ σίγουρα θα κερδίσει και αρκετούς οπαδούς του ψυχεδελικού ήχου. Κρατήστε το όνομα των Uncommon Evolution, θα μας χρειαστεί στο εγγύς μέλλον.

484

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.