Dark Awake: “Hekateion”

ALBUM

Είδος: Dark/ Ambient/Industrial/Martial/Neo-folk/Neo-classical/Ritual
Δισκογραφική: Aesthetic Death
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 6 Νοεμβρίου 2020

Σίγουρα η περίπτωση των Dark Awake δεν είναι άγνωστη, αφού αναφερόμαστε σε ένα project το οποίο προϋπάρχει ήδη από το μακρινό 2002. Ο ιθύνων νους πίσω από το συγκρότημα είναι ο Shelmerdine, με απώτερο σκοπό την έκφραση των εσωτερικών και φιλοσοφικών ανησυχιών του, με συνοδοιπόρο την Secte, σε όλα τα επιμέρους γυναικεία φωνητικά.

Το “Hekateion” δεν είναι ένα συνηθισμένο άκουσμα, είναι αρκετά στριφνό όσον αφορά στην μουσική του υπόσταση. Είναι εμπνευσμένο από την αρχαία ιέρεια και μάγισσα Εκάτη, δίνοντας την έννοια του concept σε αυτό το εγχείρημα, μια μικρή λιτανεία αφιερωμένη στην θεότητα της αρχαιότητας.

Οι επιρροές είναι ποικίλες και έχουμε ένα συνδυασμό από ambient, neo-folk και ritual, με αναφορές σε συγκροτήματα της Cold Meat Industry (Raison D’Être, Aghast, Atrium Carceri και MZ412). Σίγουρα πάντως ένα “δύστροπο” άκουσμα που χρειάζεται ειδικές συνθήκες για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις.

Τα τέσσερα τραγούδια του δίσκου είναι μεγάλα σε διάρκεια και γενικά έχουν μια αυτονομία, αλλά πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ψυχικά γιατί το ταξίδι που θα διανύσεις είναι “επίπονο” και μοναχικό. Σε πολλά σημεία θα αισθανθείς απομονωμένος και εγκλωβισμένος και θα βρεθείς σε αυτήν την κατάσταση από την έναρξη του ομώνυμου κομματιού “Hekateion”, που ξεχωρίζει.

Μέσα από τους άναρθρους θορύβους και τους ήχους, διαφαίνεται η άρρηκτη σχέση μεταξύ της φύσης και του ανθρώπου. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η διαφορετικότητα παρουσιάζεται συνολικά και στο “Damnomeneia” που είναι μονολιθικό και “ογκώδες”, το έρεβος και το “σκότος” είναι παντού και μόνη εξαίρεση αποτελούν τα ψιθυριστά και ritual φωνητικά από την Secte, της οποίας η παρέμβαση είναι καίρια και επιβλητική, τονίζοντας την occult και αλχημιστική χροιά του δίσκου, στα δυο αυτά κομμάτια του “Hekateion” που ξεχωρίζουν.

Experimental στην πιο minimal μορφή, εκεί που το πλήθος των οργάνων έχει μοναδικό σκοπό να προσθέσει στην ατμόσφαιρα μια πιο ambient αισθητική, με διάσπαρτες πινελιές από synth και neoclassical στοιχεία. Το “Hekateion” ακούγεται να είναι άναρχα δομημένο, αλλά τα πάντα έχουν μια ηχητική τάξη και το αποτέλεσμα μπορεί να δείχνει αγχωτικό, μα είναι και συνάμα εθιστικό.

Οι Dark Awake προσφέρουν ένα πνευματικό μονοπάτι το οποίο έχει σε απόλυτη αρμονία την ψυχή, και το μυαλό είναι μια απάρνηση της πραγματικότητας. Πρωταρχικός σκοπός είναι η επιστροφή στις αρχαίες αξίες και τα μυστήρια των παγανιστικών τελετών στις οποίες καλείται να προσέλθει ο ακροατής.

Εν τέλει, θα έλεγα ότι το “Hekateion” είναι ένα δυσπρόσιτο album το οποίο ο καθένας το αντιλαμβάνεται μοναδικά, είναι ένα προσωπικό πνευματώδες ταξίδι, το ιδανικό soundtrack των απώτερων φόβων μας, στοιχειωτικό, κρυπτώδες και ιδιαίτερο, καλεί τους φίλους των απόκρυφων ακουσμάτων να το εξερευνήσουν.

Tracklist:
Hekateion
Erebenne Arkuia Nekui
Triformis Dadouchos Soteira
Damnomeneia

Line-up:
Shelmerdine – Ambient
Secte – Vocals

Facebook: https://www.facebook.com/darkawakehellas/
Bandcamp: https://darkawake.bandcamp.com

1192

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».