THY CATAFALQUE : “Vadak”

ALBUM

Είδος: Avant-garde metal
Δισκογραφική: Season of Mist
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 25 Ιουνίου 2021

Ο παραγωγικότατος Ούγγρος που ακούει στο όνομα Tamás Kátai, επιστρέφει μόλις ενάμιση χρόνο μετά το “Naiv”, το προηγούμενο album του «οχήματός» του, Thy Catafalque.

Το δέκατο ολοκληρωμένο βήμα στην δισκογραφία της κολεκτίβας του Tamás βαφτίστηκε “Vadak” και είναι όντως «άγριο», όπως η άγρια φύση, αδάμαστο, υπεράνω κανόνων, όπως μεταφράζεται ελεύθερα η λέξη από τα Ουγγρικά.

Έχοντας ως κύριο θέμα την ζωή και το θάνατο, με κάθε φιλοσοφική έννοια του κύκλου τους, το “Vadak” είναι από τη φύση του πιο «σκληρό» και «σκοτεινό» album από το “Naiv”. Από το πρώτο λεπτό του εναρκτήριου “Szarvas”, αντιλαμβάνεσαι πως αυτά που θέλει να εκφράσει ο Tamás είναι «βαμμένα με το αίμα» παλαιότερων δουλειών του, αλλά πάντα κοιτώντας στο (αβέβαιο, πλέον) μέλλον. Έτσι λοιπόν, το “Vadak” απομακρύνεται σταθερά από το “Naiv” προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά ενσωματώνοντας στοιχεία του “Rengeteg” και του “Microcosmos”, δηλαδή τον μαυρομεταλλικό τσαμπουκά σε αέναη χορογραφία με τα μπλιμπλίκια και (λιγότερο από τις τελευταίες δουλειές) το φολκλορικό στοιχείο – με το σκοτεινό μέταλλο να κερδίζει στα σημεία, αυτήν τη φορά.

Η Martina Veronika Horváth πρωταγωνιστεί εμφανώς σε λιγότερα τραγούδια, λόγω της «επιθετικότερης» διάθεσης του album, όμως και στο “Köszöntsd a hajnalt” (που έχει μια Rotting Christ αίσθηση καθώς παντρεύει τις μεταλλικές του κιθάρες με το folk) αλλά και στο breathtaking “Zúzmara” που κλείνει το “Vadak”, είναι υπέροχη όπως πάντα, χαρίζοντάς μας δύο ύμνους που φλερτάρουν με το “repeat” του ηχητικού μας μέσου εκ γενετής.

Τα “Móló” και “Vadak (Az átváltozás rítusai)” είναι δύο κυριολεκτικά έπη, με μέση διάρκεια τα έντεκα λεπτά, δύο συνθέσεις που αποδεικνύουν την μεγαλοφυία του Tamás, τον ανεξάντλητο τρόπο με τον οποίο γεννά avant-garde με μια αξιοζήλευτη ευκολία, που άλλοι δεν μπορούν να συνθέσουν ούτε τρίλεπτες μελωδίες δύο ακόρντων.

Προσωπικό αγαπημένο από την πρώτη κιόλας ακρόαση, το instrumental “A kupolaváros titka”, που κατάφερε εν μέσω μιας πολύ δύσκολης μέρας στη δουλειά, όχι μόνο να ξεχάσω την κούραση, αλλά να μεταφερθώ στους “computer generated”, φουτουριστικούς noir jazz κόσμους που ο ίδιος μου ψιθύρισε με την σύνθεσή του, και μόνος μου δημιούργησα και χάθηκα μέσα σε αυτούς, μετά από 27 επαναλήψεις στο καπάκι.

Σίγουρα, το “Vadak” είναι ιδιαίτερο και όχι «για όλα τα αυτιά». Όμως είναι δυνατή επιστροφή, άνετα μοστράρει μέσα στις κορυφαίες δουλειές της κολεκτίβας εδώ και 20+ χρόνια και αξίζει τόσο μια θέση στις λίστες του 2021, όσο και μια ευκαιρία για κάθε αμύητο ακροατή που είναι ανοιχτός στην μαγεία της μουσικής, χωρίς ταμπέλες, χωρίς όρια. Στον μουσικό κόσμο των Thy Catafalque, δηλαδή.

Track-list:
Szarvas
Köszöntsd a hajnalt
Gömböc
Az energiamegmaradás törvénye
Móló
A kupolaváros titka
Kiscsikó (Irénke dala)
Piros-sárga
Vadak (Az átváltozás rítusai)
Zúzmara

Facebook: www.facebook.com/thycatafalque
Instagram: www.instagram.com/thy_catafalque
Twitter: www.twitter.com/thycatafalque
Bandcamp: http://tamaskatai.bandcamp.com

614

Avatar photo
About Σπύρος Χονδρογιάννης 84 Articles
Ένα Δωμάτιο χτισμένο από σάρκα, αίμα και νότες. Συνήθως μαύρο, ενίοτε γκρι, ίσως κλειδωμένο αλλά κυρίως ανοιχτό για να μοιραστεί τους ήχους του με αυτούς που θέλουν να ακούσουν.