THY CATAFALQUE : “Naiv”

ALBUM

Ο Tamás Kátai είναι τεράστιος.

Μόνος του εδώ και 22 χρόνια, μας έχει χαρίσει ένα δικό του, παράλληλο σύμπαν όπου τα παραμύθια του ζωντανεύουν με τους ανεξάντλητους και ευφάνταστους ήχους του.

Το project του “Thy Catafalque” πέρασε από την μαυρομεταλλική του γέννηση στην Αρκτουρική του εφηβεία και από εκεί, σε ένα ωριμότατο avant-garde παρόν που δεν ξεχνάει ποτέ τις καταβολές του.

Έτσι, έφτασε αισίως στο ένατο δημιούργημα του με τίτλο “Naiv” και μαγεύει για μια ακόμα φορά.

Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, ο Tamás βρίσκει στέγη στην Season Of Mist και απο τά μέσα της, με το album “Sgùrr”, οδηγεί το παιδί του σε μια κατεύθυνση που το folk/ambient/new age στοιχείο είναι κυρίαρχο και σαφώς πιο έντονο – και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζει το “Naiv”, όμως πάντα ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά, όπως άλλωστε και με κάθε κυκλοφορία του.

Με διαλεχτή παρέα στα φωνητικά (Martina Veronika Horváth, Gyula Vasvári και Zoltán Kónya), τα έγχορδα (Gábor Drótos των Gutted και Marilú Theologiti), αλλά και τα πνευστά (Zoltán Pál των τεράστιων Sear Bliss, Péter Jelasity και Sándor Szabó), ο Tamás μας αποδεικνύει εμπράκτως πως δεν κουράζεται ποτέ να κυκλοφορεί το ένα διαμάντι μετά το άλλο και πως αριστουργήματα όπως τα “Rengeteg”, “Meta” και “Geometria” μπορούν να ξεπεραστούν.

Το “Naiv” είναι γεμάτο εκπλήξεις και replay value πέρα από κάθε προσδοκία.

Η διασκευή στο “Embersólyom” είναι τελετουργικός οργασμός και ενώ η αυθεντική εκτέλεση από τους επίσης Ούγγρους Kaláka δεν ξεπερνιέται, ο Tamás το διασκευάζει ουσιαστικά και με την απόλυτη έννοια της λέξης, κάνοντας το να ουρλιάζει “Thy Catafalque”. Πολύ σωστή κίνηση, η επιλογή αυτού του τραγουδιού για το πρώτο επίσημο video του album (και του σχήματος γενικότερα – και τι πανέμορφο video), μπας και ξεστραβωθεί περισσότερος κόσμος και αναγνωρίσει επιτέλους έναν τεράστιο καλλιτέχνη έτσι όπως του αξίζει.

Αν λοιπόν εσύ είσαι ένας από αυτούς που ξέρεις τι εστί Thy Catafalque, ξέρεις πολύ καλά πως δεν χρειάζεσαι κάτι περισσότερο από την παρουσίαση μου μέχρι εδώ για να βουτήξεις στα πεντακάθαρα νερά του “Naiv”.
Αν πάλι όχι, θα ήταν άδικο προς το ίδιο το project να προσπαθήσω να σου εξηγήσω με τι ομορφιά και συγκίνηση οι Thy Catafalque γεφυρώνουν μέσα σε δευτερόλεπτα και στο ίδιο τραγούδι, την μαυρομεταλλική σκοτεινή ουσία με τα Stranger Things synths, τη folk και την jazz με το progressive rock και την new age, χωρίς να γίνονται easy listening αλλά ούτε πειραματικά βαριοί και εν τέλει, κουραστικοί ούτε για ένα λεπτό.

Κυρίες και κύριοι, αν αγαπάτε τις λίστες με τα αγαπημένα της χρονιάς, ανοίξτε τη δική σας από τώρα και απολαύστε το “Naiv” – και θυμηθείτε με στο τέλος του 2020.

  1. A bolyongás ideje
  2. Tsitsushka
  3. Embersólyom
  4. Számtalan színek
  5. A valóság kazamatái
  6. Kék madár (Négy kép)
  7. Napút
  8. Vető
  9. Szélvész

https://shop.season-of-mist.com/list/thy-catafalque-naiv

956

Avatar photo
About Σπύρος Χονδρογιάννης 84 Articles
Ένα Δωμάτιο χτισμένο από σάρκα, αίμα και νότες. Συνήθως μαύρο, ενίοτε γκρι, ίσως κλειδωμένο αλλά κυρίως ανοιχτό για να μοιραστεί τους ήχους του με αυτούς που θέλουν να ακούσουν.