SKY EMPIRE: “The Shifting Tectonic Plates of Power – Part One”

Είδος: Progressive Metal
Δισκογραφική: Vicisolum Productions
Ημ. Κυκλοφορίας: 27 Οκτωβρίου 2023

5 χρόνια μετά το πολύ καλό ντεμπούτο “The Dark Tower”, οι progsters Sky Empire επιστρέφουν με το δεύτερο full length τους, έχοντας πίσω από το μικρόφωνο τον Jeff Scott Soto, ο οποίος παίρνει τη θέση του Yordan Ivanov που απεβίωσε το 2019.

Το να συνεχίζεις την πορεία σου έχοντας το μαύρο σύννεφο της απώλειας πάνω από το κεφάλι σου, ποτέ δεν είναι εύκολο, οι Sky Empire όμως χειρίστηκαν με περισσή αξιοπρέπεια την κατάσταση, παραδίδοντας ένα album που το πάθος για τη μουσική θριαμβεύει.

Το “The Shifting Tectonic Plates of Power – Part One” είναι ένα απολαυστικό ταξίδι, γεμάτο νότες, χρώματα και εικόνες, το οποίο θα κερδίσει άμεσα όσους ανάβουν κεράκι σε σχήματα όπως Translatlantic και Symphony X.

Το album ξεκινάει με ένα οργασμικό 14λεπτο instrumental, που παραδίδει μαθήματα prog ιστορίας, φέροντας στοιχεία από τα ‘70s έως και το σήμερα. Από εκεί και πέρα, την ερμηνευτική σκυτάλη την παίρνει ο χαρισματικός Jeff Scott Soto, ο οποίος με την πιο πρόσφατη συμμετοχή τους στους Sons of Apollo, απέδειξε πως του ταιριάζει (και) το progressive. Η φωνή του κουμπώνει άψογα με τις υπεροχότατες συνθέσεις της μπάντας, δημιουργώντας ένα φοβερό προοδευτικό κράμα, το οποίο ναι μεν έχει ως βάση τη σχολή των προηγούμενων δεκαετιών, παράλληλα όμως θωπεύει τακτικά τις πιο σύγχρονες εκφάνσεις του είδους.

Κάθε κομμάτι είναι χορταστικό σε ιδέες και χωρίς υπερβολές ή αχρείαστες κοιλιές, με ένα διάχυτο feel-good αίσθημα να κατακλύζει το μεγαλύτερο μέρος του album, αφήνοντας τον ακροατή με ένα πλατύ χαμόγελο κι ένα αυτί γεμάτο κλίμακες, κλειδιά και νότες. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, το “The Shifting Tectonic Plates of Power – Part One” θέλει κάποιες ακροάσεις για να εντρυφήσεις στον περίτεχνο κόσμο του και να ανακαλύψεις τα μυστικά του.

7 τραγούδια που πραγματικά τα έχουν όλα και παρά τον πλουραλισμό και τις μεγάλες διάρκειες (η μικρότερη σύνθεση είναι 5 λεπτά και η μεγαλύτερη πάνω από 16), δεν κουράζουν, ούτε είναι τραβηγμένα από τα μαλλιά. Αρκεί φυσικά να αρέσκεσαι σε τέτοια ακούσματα.

Με υλικό που ξεπερνάει τα 60 λεπτά και ένα σύνολο που ξεπερνά τις προσδοκίες, οι Sky Empire παραδίδουν έναν εξαιρετικό prog δίσκο, που σε συνδυασμό με τις ερμηνείες του Jeff Scott Soto, η ακρόασή του από τους fan του είδους κρίνεται επιβεβλημένη!

https://www.facebook.com/SkyEmpireMusic/
https://www.instagram.com/skyempireofficial/

277

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.