FORTÍÐ: “World Serpent”

ALBUM

Είδος: Pagan Metal
Εταιρεία: Prophecy Productions
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 11 Δεκεμβρίου 2020

Πρέπει να κοιτάμε στο παρελθόν και να εντοπίζουμε λάθη που δεν πρέπει να επαναληφθούν ή να το ξεχνάμε και να προχωράμε μπροστά σαν να μην είχε ποτέ συμβεί;

Πριν βγάλεις από μέσα σου τον Πάολο Κουέλιου, άφησε με να σου παρουσιάσω ένα ακόμη εξέχον μέλος της Ισλανδικής σκοτεινής σκηνής. Οι Fortid, που σημαίνει παρελθόν στα Ισλανδικά, είναι το μουσικό όχημα του Einar “Eldur” Thorberg με το οποίο ξεκίνησε να ταξιδεύει το 2003, με πρώτο σταθμό το ντεμπούτο album “Völuspá I: Thor’s Anger”.

Εμπνευσμένος από το σημαντικότερο έπος της Σκανδιναβικής Ιστορίας, το Völuspá, ξεκίνησε μια τριλογία που ολοκληρώθηκε το 2010, αφού εκείνος είχε μετοικήσει στο Όσλο, όπου κυκλοφόρησε δυο ακόμη albums, για να γυρίσει το 2017 στη γενέτειρα του.

3 χρόνια αργότερα λοιπόν, και με τη βοήθεια του τυμπανιστή Kristján Gudmundsson (Kontinuum), μας παραθέτει το έκτο ολοκληρωμένο του πόνημα, με τίτλο “World Serpent” που είναι εμφανώς (και πάλι) επηρεασμένο από την Σκανδιναβική μυθολογία. Αυτή τη φορά (όπως ο ίδιος αναφέρει), έχει αφήσει στην άκρη την Σκανδιναβική λογοτεχνία και έχει χρησιμοποιήσει κομμάτια της μόνο ως μεταφορές στα τραγούδια, με το φίδι να έχει το ρόλο του διαχωριστή, αφού το ερπετό της Midgard, αγκαλιάζοντας τη Γη τη χωρίζει όπως ο Ισημερινός, στα δυο.

Έτσι και καλλιτέχνης, χωρίζει το album στα δυο, με το πρώτο μέρος να περιέχει πειραματισμούς με μεγάλη επιρροή από το Bay Area Thrash στις κιθάρες και στα φωνητικά, ενώ στο δεύτερο μέρος βαδίζει σε πιο γνώριμα black metal μονοπάτια που μας έχει συνηθίσει.

Ο τρόπος που προσεγγίζει το black metal είναι, θεωρώ, παρόμοιος με εκείνον των Enslaved στην πορεία τους προς την απόλυτη προοδευτικότητα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν οι Satyricon.

To “World Serpent” είναι ένα ακόμη ταιριαστό ηχητικό υπόβαθρο για τη χρονιά που διανύουμε και η επιστροφή του Einar στην Ισλανδία φαίνεται να έκανε καλό στους Fortid, που έχουν πλέον δημιουργήσει το σημαντικότερο τους album. Τα folk ψήγματα που βγαίνουν μέσα από τη μουσική του δίσκου (με εντονότερη παρουσία στο “Son of a Barren Land”), γίνονται ο καλύτερος σύμμαχος της υβριδικής μουσικής του Thorberg, που προσπαθεί να βρει (και μάλλον το πετυχαίνει εδώ) τον δικό του τρόπο να καταθέσει την άποψη του για το σύγχρονο black metal.

H Ισλανδία είναι πηγή, εξαιρετικά υψηλής σε ποιότητα μουσικής, και με τους Fortid και το “World Serpent”, αποδεικνύει πως έχει έρθει για να μείνει και να παλέψει για το έπαθλο του καλύτερου μπλακμεταλικού τόπου.

Σε υψηλά standards και η παραγωγή, σε ένα, ολοφάνερα, concept album, το οποίο ανησυχεί για την κατάληξη του κόσμου μας, με μια κλεψύδρα θανάτου, να έχει φτάσει στα μισά. Duology αναφέρει το εξώφυλλο, όπερ σημαίνει, πως περιμένουμε συνέχεια της ιστορίας της ανθρωπότητας σε μελλοντικό album, με αγωνία για το αν η άμμος θα σωθεί.

Οι Ισλανδοί για μια ακόμη φορά φέτος, μονοπωλούν το ενδιαφέρον μου και μου δίνουν έναν ακόμη λόγο για να συνεχίσω να έχω αυτιά (με όσα ακούω σημερινά από πολιτικούς και συμπολίτες είμαι στα όρια να τα κόβω και να τα πετάω στη θάλασσα).

Η αγκαλιά τούτου του φιδιού έχει στόχο να μας αφυπνίσει…επιλογή σου είναι λοιπόν, αν θα ανοίξεις τα μάτια!

FaceBook: https://www.facebook.com/fortid
Twitter: https://twitter.com/FortidNorway
Bandcamp: https://fortid.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/2Rr7YQ5wTdepFBHM6arzdg

606

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2115 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.