RITUAL EARTH / KAZAK: “Turned To Stone: Chapter 9”

SPLIT ALBUM

Είδος: Doom/Stoner/Space/Heavy Psych
Εταιρία: Ripple Music
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 12 Ιανουαρίου 2024

Στις 12 Ιανουαρίου κυκλοφόρησε από τη Ripple Music το 9ο κατά σειρά κεφάλαιο της συλλογής “Turned To Stone”, αυτή τη φορά έχοντας ως πρωταγωνιστές τους Ritual Earth, τη heavy/space rock/doom μπάντα από την Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ μαζί με τους Kazak, το heavy-psych δίδυμο από την Ιταλία. Ακολουθώντας την πετυχημένη συνταγή των προηγούμενων προσπαθειών έχουμε για ακόμα μια φορά σε αυτό το split album ένα ιδανικό ταίριασμα ανάμεσα σε 2 underground μπάντες που άλλοτε φαίνεται να τέμνονται τα μουσικά τους μονοπάτια και άλλοτε να διαχωρίζονται εμφανώς πάντα όμως με κοινό γνώμονα τις doom καταβολές με space διαθέσεις. Σε κάθε περίπτωση δείχνει στο σύνολο της η κοινή δουλειά να λειτουργεί και να δημιουργεί μια ξεχωριστή εμπειρία ακρόασης για τους φίλους του συγκεκριμένου ήχου.

Στην αρχή, το λόγο παίρνουν οι Ritual Earth οι οποίοι μας βγάζουν από το λήθαργο και την υπνωτική ατμόσφαιρα που διακατέχει όλο το δίσκο με το κομμάτι “In The Wake” στο οποίο διακρίνουμε μια πιο heavy/classic rock προσέγγιση και όχι τόσο doom με μελωδικά περάσματα, άλλοτε με στιγμές ηρεμίας και άλλοτε έντασης. Σε αυτό βοηθάνε τα εξαιρετικά φωνητικά του George Chamberlin ο οποίος ξεχωρίζει αναμέσα σε αρκετούς frontmen που έτυχε να ακούσω το τελευταίο διάστημα, τόσο σε αυτό το κομμάτι όσο και στα υπόλοιπα 2 της μπάντας στο split. Στη συνέχεια έρχεται το “Through The Interstellar Medium”, το οποίο προσωπικά αποτελεί το αγαπημένο μου από τους Ritual Earth σε αυτό το δίσκο με πιο space/psychedelic διάθεση κλείνοντας με ένα χαρακτηριστικό riff. Τρίτο και τελευταίο κομμάτι το “Ominous Aurorae” το οποίο μοιάζει με την καλύτερη δυνατή επιλογή σαν γέφυρα για τον ερχομό των Kazak με το δικό τους χαρακτηριστικό ύφος. Ένα πιο βαρύ κομμάτι με αργό ρυθμό το οποίο είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια όλου του δίσκου και μας βυθίζει ιδανικά στην υπνωτική ατμόσφαιρα των Kazak.

Οι Kazak μας συστήνονται με το “Geometrical Alchemy” το οποίο θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ενδεχομένως αποτελεί και την αφορμή για την έμπνευση του εξώφυλλου του δίσκου. Ένα artwork το οποίο ειρήσθω εν παρόδω έχει επιμεληθεί ο Ryan Lesser, γνωστός σχεδιάστης για video games και επιτραπέζια με το Guitar Hero να ξεχωρίζει από τις δουλειές του. Από τις πρώτες νότες έρχονται συνειρμικά στο μυαλό οι επιρροές του συγκρότηματος από τους OM και Sleep με τον χαρακτηριστικό ρυθμό τους και οι οποίες είναι έντονες και στα 4 κομμάτια τους στο split. Το πέπλο της ομίχλης και της καταχνιάς, ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που δημιουργεί η μπάντα από την Ιταλία, πυκνώνει ακόμα περισσότερο με το επόμενο κομμάτι τους “Haze” με τις κιθάρες να είναι αργές και βαριές ενώ στη συνέχεια έρχεται η μεγαλύτερη σύνθεση τους για αυτό το album βυθίζοντας μας ακόμα περισσότερο στο σκοτάδι τους με το “Sunset Symphony”. Ένα κομμάτι που σε παρασύρει στο υπνωτικό τέμπο του, με ένα αφυπνιστικό riff στη μέση του, μέχρι να σου παραλύσει και πάλι τις αισθήσεις. Στην τελευταία τους σύνθεση, σαν να θέλουν να παρατείνουν το μουσικό ταξίδι για τον ακροατή, επιλέγουν να διαστείλουν τον χρόνο με το κομμάτι “The 25th Hour” το οποίο με το τέλος του σε κάνει να αναρωτιέσαι αν η κοσμική αυτή μουσική περιπέτεια τελείωσε ή αν έχει και άλλο. Δυστυχώς, για όλους εμάς το συγκεκριμένο ταξίδι τελειώνει κάπου εκεί.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως η 9η κατά σειρά απόπειρα της συλλογής “Turned To Stone” κρίνεται παραπάνω από επιτυχημένη γράφοντας άλλη μια ξεχωριστή σελίδα στο όλο εγχείρημα. Η συνταγή παράγει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα και η μουσική ομοιογένεια ανάμεσα στις 2 μπάντες, παρά τις επι μέρους αντιθέσεις τους, φαίνεται να δημιουργεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα σε όλο το album δημιουργώντας μας την αναμενόμενη ανυπομονησία για τις επερχόμενες δουλειές τους.

Facebook: https://www.facebook.com/RitualEarthDoomhttps://www.facebook.com/kazak.duo
Instagram: https://www.instagram.com/ritualearthdoomhttps://www.instagram.com/kazak.duo
Bandcamp: https://ritualearth.bandcamp.comhttps://kazakduo.bandcamp.com/

192

Avatar photo
About Χρήστος Δεληγιάννης 14 Articles
Ο Χρήστος από λάτρης του μπάσκετ και του pick ‘n’ roll μέχρι τα 15 του αποφάσισε να περάσει στη μουσική και το rock ‘n’ roll και δεν είναι υπερβολή πως η μουσική τον έσωσε από το αθλητισμό. Αρνείται τις μουσικές ταμπέλες χωρίζοντας τη μουσική σε 2 κατηγορίες: “αυτη που σου αρέσει” και “αυτή που δεν σου αρέσει” και πιστεύει ότι ο καθένας πρέπει να επισκεφτεί, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, τη μπυραρία “Warpigs” στην Κοπεγχάγη.