RINGWORM: “Seeing Through Fire”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Είδος: Thrash / Death Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast
Ημ. Κυκλοφορίας: 18 Αυγούστου 2023

Δέκα χρόνια συντάκτης του Rockway, 1000+ άρθρα για albums που αξιολογήθηκαν με (θέλω να ελπίζω) αντικειμενικότητα και μακριά από την λογική του προσωπικού γούστου. Η αλήθεια είναι ότι οι δίσκοι που άνηκαν στο υποκειμενικό αυτό πεδίο (χωρίς να χρειάζεται δηλαδή να υποδυθώ τον ανάλογο metal χαρακτήρα για να τον αξιολογήσω – για παράδειγμα μουσικές που ανήκουν στο συμφωνικό power metal το οποίο γενικά το μισώ αλλά πρέπει να πάρω τη θέση του συμφωνικού metaller και να το κρίνω υπό αυτό το πρίσμα), ήταν λίγοι. Σε αυτούς τους “λίγους”, συμπεριλαμβάνεται πλέον και το νέο album των Ringworm, μιας μπάντας από το Cleveland για τους οποίους δεν είχα την παραμικρή ιδέα ότι υπάρχουν ούτε καν ως όνομα και που εξεπλάγην όταν είδα ότι είναι ενεργή από το 1991, με 9 studio albums, ένα live και αρκετά split. Και κυριολεκτικά μάγκες, ακούγοντας το “Seeing Through Fire” πρέπει να μονολόγησα καμιά 100αριά φορές το “πως ζούσα χωρίς αυτούς τόσα χρόνια;”.

Τι παίζουν οι Ringworm; Στο “τούβλο” που μιλάμε, ο ακροατής θα έρθει αντιμέτωπος με μια θυελλώδη λαίλαπα παχύρρεστου thrash / death, επακριβώς δομημένο πάνω στην λογική των The Haunted των δυο πρώτων album τους, των φοβερών “The Haunted” και “Made Me Do It”. Με σεβάσμια ευλάβεια, χωρίς κοπιαρίσματα παρά μόνο ανάλογη τεχνοτροπία και απίστευτη γκαύλα. 11 δυναμιτάκια (μέσος όρος διάρκειας των κομματιών τα 2,5 λεπτά) καταπληκτικής γρήγορης ακραίας μουσικής υψηλής έντασης, ένα απολαυστικό σύνολο από riffάρες που ξυρίζουν και heavy metal σολιστικής αισθητικής (σπουδαίο το δίδυμο των Mike Lare και Matt Sorg), θεριζοαλωνιστικής νοοτροπίας the Slayer way ρυθμικώς από τους Ed Stephens (μπάσο) και τον α-π-ί-σ-τ-ε-υ-τ-ο Ryan Steigerwald (drums) και με φοβερά φωνητικά από τον James Bulloch που ακούγεται σαν λίγο πιο λυσσασμένος Peter Dolving.

Δεν μιλάμε απλά για έναν καλό δίσκο, μιλάμε για ένα αριστούργημα με όλα τα στοιχεία του να βρίσκονται στο peak της ποιότητας για το είδος. Δεν υπάρχει ούτε ένα μέτριο δευτερόλεπτο σε υλικό με μηδενικά αδιάφορα σημεία, αμεσότατο (δεν υπάρχουν διακοπές ακόμη και ανάμεσα στα κομμάτια, χειμαρρώδης η ροή) και απομνημονεύσιμο από την πρώτη ακρόαση. Για να μην αραδιάζω ασκόπως τίτλους από συνθέσεις που ξεχωρίζουν, όλα τα κομμάτια θα μπορούσαν άνετα να ανήκουν σε μια elite playlist τους thrash / death και δεν νομίζω άνθρωπος που αρέσκεται στο extreme metal των The Haunted, των Slayer και των At The Gates (των παλαιών επίσης) που δεν θα ανατριχιάσει σε ύμνους όπως τα “Death Hoax”, “Power and Blood” και “Thought Crimes”, το εναρκτήριο ομότιτλο track “Seeing Through Fire” που ξεκινά με ένα intro που θυμίζει Nevermore και Agent Steel και γυρνάει σε καταιγιστικό death metal, τοτς ορισμούς του headbanging “No Solace, No Quarter, No Mercy” και “House of Flies” ή στον επίλογο – tribute στους At The Gates, “Playing God”.

To “Seeing Through Fire” πάει καρφί από τώρα για την top list στο τέλος της χρονιάς σε υψηλότατη θέση και υποψήφιο να πάρει την “κούπα” των ετήσιων προτιμήσεών μου (κάτι που θα παιχτεί με τους θεούληδες Baroness). Όπως ανέφερα και στην αρχή, ένας δίσκος που γλέντησε η λυκανθρώπινη πτυχή του γράφοντα, μουσική απολύτως συμβατή με τον μουσικό του χαρακτήρα. Σπιντάτο metal, με σπουδαίες ιδέες, ενθουσιώδες, τρομερό εκτελεστικά και με μια τιμιότητα από αυτές που εκφράζει όλους τους ηγέτες των διάφορων “σχολών”. Οι Ringworm είναι οι σπουδαιότεροι απόγονοι των Dolving, Jensen, Bjorler και Erlandsson. Και αυτό λέει πολλά στο Χρηματιστήριο Αξιών της metal μουσικής. Στα γόνατα και σεβάσμια υπόκλιση.

Facebook: https://www.facebook.com/Ringwormofficial

491

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1172 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.