FROZEN CROWN: “Winterbane”

ALBUM

Είδος: Power metal
Δισκογραφική: Scarlet
Ημερομηνία Κυκλοφορίας : 23 Απριλίου 2021

Τους Frozen Crown τους ανακάλυψα πριν κάμποσο καιρό (περίπου 2 και κάτι χρόνια) στο διαδίκτυο, από όπου και έκαναν ουσιαστικά το «άλμα» της αναγνωρισιμότητας (που οδήγησε να βρίσκονται σαν support στο πλάι των Dragonforce), όταν είχαν στην σύνθεσή τους μια φαινομενικά πολύ ταλαντούχα κιθαρίστρια, 21 ετών σήμερα, την Ιταλο-Κουβανή Thalía Bellazecca, που σου «τράβαγε» κατευθείαν την προσοχή. Εκείνη την εποχή, είχαν κυκλοφορήσει το δεύτερο δίσκο τους, “Crowned in Frost”.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά, και ενώ η «γέννεσή» τους τοποθετείται κάπου στο 2017, έρχονται με την καινούρια τους κυκλοφορία “Winterbane” να τους βρίσκει σε μια νέα εποχή, όπου οι μόνοι εναπομείναντες (και ζευγάρι και στην ζωή) να είναι η frontwoman Giada “Jade” Etro και ο ιδρυτής και ιθύνων νους Federico Mondelli (Κιθάρες, Φωνητικά, Keyboards), παράλληλα μέλος και του «συγγενούς» group των Volturian. Η πανδημία και η ανάγκη των πρώην μελών να αφοσιωθούν σε προσωπικά εγχειρήματα, οδήγησαν στις ανωτέρω δραστικές αλλαγές στη σύνθεση.

Αν και η (κατά τα 3/5) αλλαγή ήταν «δραστική», με την προσθήκη των Francesco “Ikki” Zof (μπάσο), Niso Tomasini {drums, Nuclear Winter (Megadeth Tribute band)} και της νεαρής Fabiola “Sheena” Bellomo στις κιθάρες, δεν άλλαξαν πολλά στον «χαρακτήρα»/»προσωπικότητα» της μπάντας. Άλλωστε αυτός διαμορφώνεται από την εστίαση σε «γρήγορες»/τεχνικές κιθάρες ανά περιπτώσεις με μελωδικότητα και «συναίσθημα», αλλά και στην έντονη ύπαρξη αυτής της μελωδικότητας, στην φωνή της Giada “Jade” Etro, η οποία φωνή μαζί με την αμεσότητα και την επικοινωνία με τον ακροατή που διαθέτει και προσφέρει απλόχερα, αποτελούν ένα σημαντικό ατού της μπάντας.

H 24άχρονη Fabiola «έδεσε» στις κιθάρες με τον Federico Mondelli, ενώ Francesco Zof και Niso Tomasini, δημιουργού έναν «στιβαρό» δίδυμο, με τον δεύτερο να «κλέβει την παράσταση» στα drums.

Οι συνθέσεις είναι κυρίως μέσου ή υψηλού ρυθμού. Ελκυστικό power metal, συμφωνικά και επικά στοιχεία σε στιγμές. Mε την προαναφερθείσα μελωδικότητα, την ύπαρξη μιας instrumental σύνθεσης, “Tales of the Forest” (εξαιρετική!), τα brutal φωνητικά σε κάποιες από αυτές, την συμμετοχή της Federica Lanna του «αδελφού group» Volturian στο “Angels in Disguise” και μια αξιοπρεπή και πιστή, στο πρωτότυπο, διασκευή του “Night Crawler”, να προσδίδουν ποικιλομορφία στο τελικό πόνημα. Όταν δε, τα λιγότερο “catchy” κομμάτια όπως τα “The Lone Stranger”, “Crown Eternal”, “The Water Dancer”, αλλά και τα δύο προαναφερθέντα του group, δεν αφήνουν περιθώρια «πικρόχολων σχολίων», μιλάμε για έναν πολύ αξιόλογο δίσκο στο χώρο του power metal.

Οι Frozen Crown κατάφεραν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, να προοδεύσουν από τα προηγούμενα άλμπουμ και να προσθέσουν μια «φρεσκάδα» και ένα πιο μοντέρνο ύφος στον ήχο τους, καθιερώνοντας εαυτούς στα ενδιαφέροντα και αξιοπρόσεκτα power metal groups.

Δεν ξέρω τί μπορεί να περιμένει ο μέσος ακροατής, ιδίως κάποιος μη φίλος του είδους από έναν power metal δίσκο, τον γράφοντα πάντως που δεν διατηρεί ούτε «απέχθεια» ούτε «έρωτα» για το συγκεκριμένο, τον οδήγησαν σε αρκετά repeats, και σίγουρα θεωρεί ότι έχουμε να κάνουμε με έναν από τους πάρα πολύ καλούς συνολικά δίσκους σε αυτό το ιδίωμα, αλλά και για μια μπάντα που ήρθε για να μείνει.

Tracklist:
Embrace the Night
Towards the Sun
Far Beyond
The Lone Stranger
Crown Eternal
The Water Dancer
Angels in Disguise {featuring Federica Lanna (Volturean)}
Night Crawler (Judas Priest cover)
Tales of the Forest
Blood on the Snow

Line-Up:
Jada “Jade” Etro: Vocals
Federico Mondelli: Backing Vocals, Lead/Rhythm Guitar, Keyboards
Fabiola “Sheena” Bellomo: Lead Guitar
Francesco Zof: Bass
Niso Tomasini: Drums

Website: https://scarletrecords.it/artists/frozen-crown/
Facebook: https://www.facebook.com/frozencrownofficial
Bandcamp: https://frozencrown.bandcamp.com/
Instagram: https://www.instagram.com/frozencrownofficial/
Twitter: https://twitter.com/frozencrownband
YouTube Channel: https://www.youtube.com/channel/UCQm3KdlAvmY4JAtLrdHGSJQ

1110

Avatar photo
About Σταύρος Βλάχος 53 Articles
Γαλουχήθηκε στα πρώτα “μουσικά βήματα”, όντας μαθητής Δημοτικού, μέσω του “Headbanger’ s Ball”, του (τότε) μουσικού καναλιού MTV. 30 χρόνια μετά τις τότε πρώτες του “πειρατικές κασσέτες”, μία εξαιρετικά ευχάριστη συγκυρία τον οδηγεί στο σαγηνευτικό “χώρο” ονόματι Rockway. Με το “εν οίδα ότι ουδέν οίδα” γνώμονα, με σεβασμό στη δημιουργία μουσικών στιγμών, θα αναζητά και ανακαλύπτει συνοδοιπόρος με τους αναγνώστες, ονειρικά, “μουσικά μέρη” και “ηχοτοπία”, που θα δίνουν ομορφότερη όψη στην καθημερινότητά μας, ώστε να γινόμαστε μέσω αυτής, ευτυχέστεροι και καλύτεροι άνθρωποι… Andiamo amici!