Release Festival Day 7: Disturbed, Bullet for my Valentine, Nova Twins, O.Y.D. (26/06/23) Πλατεία Νερού

Η τρίτη metal μέρα του Release φέρνει για δεύτερη φορά τα τελευταία 4 χρόνια τους μεγάλους Disturbed που τους αφήσαμε, και μας άφησαν, με τις καλύτερες εντυπώσεις το 2019.

Το line up όμως είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό του φεστιβάλ καθώς μαζί τους εμφανίστηκαν οι δικοί μας O.Y.D., οι Nova Twins που πολύς κόσμος παραμιλάει για τον ντόρο που έχει κάνει η μουσική τους αλλά και οι metalcore γίγαντες Bullet for my Valentine.

Οι O.Y.D. άνοιξαν την ημέρα των Disturbed, με πολύ ενέργεια και διάθεση για να κερδίσουν όσους περισσότερους ακροατές μπορούσαν. Ο ήχος δεν τους βοήθησε στα πρώτα 3 κομμάτια με προβλήματα στα φωνητικά και στην κιθάρα αλλά μετά έστρωσε για τα καλά, όταν ήδη η μπάντα είχε ζεσταθεί. Στο video wall έπαιξε ένα κλιπ με πλάνα από διαδηλώσεις και αστυνομική βία, στο κομμάτι “Bring them to Justice”, όπου ο κόσμος αντέδρασε με το κλασικό σύνθημα αγάπης προς τον πρωθυπουργό. Μετά το συγκεκριμένο κομμάτι που περιγράφει την πολιτική κατάσταση των ημερών μας ο τραγουδιστής κατέβηκε και τραγούδησε μαζί με το κοινό ανεβάζοντας τη διάθεση του.

Οι O.Y.D. είναι αρκετά έμπειροι με περιοδείες στο εξωτερικό, 2 δίσκους στη φαρέτρα τους και συνολικά 10 χρόνια πορείας. Όλα αυτά φάνηκαν με το παραπάνω στη σκηνή του Release, σε μια εξαιρετική εμφάνιση.

Setlist: Escape from Monkey Island / Jungle High / Nanohopes / Bring them to justice / Gunpoint / Going Ballistic / Indigo flow / Landslide

Οι Nova Twins ξεπετάχτηκαν από το Λονδίνο το 2014, το 2020 είχαμε τον πρώτο τους δίσκο και τον δεύτερο να ακολουθεί 2 χρόνια αργότερα. Η μουσική τους ξεχωρίζει για την πρωτοτυπία της και την μίξη ειδών από pop και ηλεκτρονικής μέχρι metal. Μπορεί όλα αυτά να μας προδιέθεταν για το ότι θα δούμε κάτι σημαντικό αλλά τελικά νομίζω πως κανείς δεν περίμενε αυτή την μοναδική εμφάνιση. Η Amy στα φωνητικά είναι άπιαστη με την χροιά της να θυμίζει έντονα το στυλ του Zack de la Rocha αναμεμιγμένο με αυτό της γυναικείας αφρικανικής αισθητικής. Κομμάτια δυναμίτες όπως το “Choose your fighter” έκαναν το κοινό να ταρακουνηθεί για τα καλά και να φωνάζει το όνομα τους ζητώντας encore.

Η ενέργεια και η κινητικότητα της Amy δεν μας άφησε να πάρουμε τα μάτια μας από πάνω της όπως αντίστοιχα και η Georgia στο μπάσο έκλεψε τα αυτιά μας με τους μαγικούς ήχους που έβγαζε πειράζοντας τα πετάλια της. Μαγική στιγμή το “Sleep Paralysis” με την Amy να δημιουργεί μια υπνωτική ατμόσφαιρα με τις κινήσεις και τη φωνή της.

Αναμένουμε να τις απολαύσουμε σύντομα και σε μια δική τους εμφάνιση σε κλειστό χώρο για να το ζήσουμε ακόμα πιο έντονα και χωρίς τον ιδρώτα των 33 βαθμών που έκαιγαν την πλατεία.

Setlist: Fire & Ice / Cleopatra / Toolbox / Taxi / Puzzles / Wave / K.M.B. / Losing Sleep / Sleep Paralysis / Antagonist / Choose Your Fighter

Σίγουρα λόγος για πολύ κόσμο να έρθει στη συγκεκριμένη μέρα του release Athens δεν ήταν μόνο οι Disturbed αλλά και οι Bullet for my Valentine από την, μητέρα της πρωτοποριακής μουσικής, Αγγλία. Δεν αργήσαμε να το καταλάβουμε αφού σχεδόν όλα τα ρεφρέν ακουγόντουσαν ταυτόχρονα από το κοινό και τους Matthew – Jamie στα φωνητικά.

Η μάχη άρχισε με τα “Knives” και “Over It” και το εντυπωσιακό στήσιμο των Bullet με μια σκηνή γεμάτη ενισχυτές και μεγάλη έμφαση στον φωτισμό που ένιωθες ότι σε έβαζε απόλυτα στο κλίμα. Ενώ το παίξιμο και ο ήχος μάλλον στις πίσω σειρές πρέπει να ήταν άψογος, στις πρώτες 15 σειρές τουλάχιστον τα προβλήματα ήταν σημαντικά.

Το κοινό άρχισε να φωνάζει το κλασικό αλά Seven nation army σύνθημα, απευθυνόμενο αυτή τη φορά στον ηχολήπτη και όχι στον αγαπημένο πρωθυπουργό. Δυστυχώς τα μπάσα ήταν τόσο δυνατά που όχι μόνο κάλυπταν τα φωνητικά και τις κιθάρες αλλά σίγουρα δημιουργούσαν μεγαλύτερο πρόβλημα σε όσους δεν είχαν ωτοασπίδες. Μετά τη μέση του set τους ο ήχος διορθώθηκε αρκετά παρόλο που αυτό το πρόβλημα έχει παρατηρηθεί και σε άλλες μπάντες τις προηγούμενες μέρες του φεστιβάλ.

Η συνέχεια με “Scream Aim Fire” άνοιξε για τα καλά το pit το οποίο μεγάλωσε σε όλο το μήκος της πλατείας στο κλείσιμο με το δαιμονικό “Walking the Demon”. Τα μέλη έδωσαν όλη τους την ενέργεια γεμίζοντας την σκηνή, που είχε διαμορφωθεί για να καλύψει τις απαιτήσεις τους, κάνοντας μας να παραμιλάμε και να τραγουδάμε το ένα hit τους μετά το άλλο. Η εμφάνιση των Bullet for my Valentine είχε αέρα μπάντας που ήρθε να σαρώσει τα πάντα και έτσι έκανε αφήνοντας μας τρελαμένους για τη συνέχεια.

Setlist: Knives / Over It / Piece of Me / 4 Words (to Choke Upon) / You Want a Battle? (Here’s a War) / Shatter / All These Things I Hate (Revolve Around Me) / Scream Aim Fire / The Last Fight / Rainbow Veins / Don’t Need You / Your Betrayal / Tears Don’t Fall / Waking the Demon

Οι Disturbed με αφορμή τον τελευταίο τους δίσκο Divisive, που κυκλοφόρησε το 2022, βρήκαν την αφορμή για μια ακόμα παγκόσμια headline περιοδεία. Από τους σταθμούς τους δεν θα μπορούσε να λείψει και Αθήνα μετά την πρώτη τους εμφάνιση στη χώρα μας το 2019 να χαίρει τεράστιας ανταπόκρισης.

Το σκηνικό ήταν λιτό, με τα ντραμς να βρίσκονται στο κέντρο της σκηνής και ένα τεράστιο video wall στο background το οποίο έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στο light show τους. Δυνατό ξεκίνημα με το “Hey You” από την τελευταία τους δουλειά και τον κόσμο να ζητοκραυγάζει το όνομα της μπάντας. Ο David Draiman στα φωνητικά είναι ένας frontman επιβλητικός που έχει τον τρόπο να επικοινωνεί άριστα με το κοινό αλλά δίνει εξίσου χώρο και στους άλλους μουσικούς να γεμίζουν τη σκηνή.

Εντυπωσιακή ήταν επίσης η εμφάνιση του στα πρώτα τραγούδια με καμπαρντίνα αλά Matrix παρά την αφόρητη ζέστη. Οι υπόλοιποι μουσική έπαιξαν και αυτοί από 3 σόλο μπάσο, κιθάρας και ντραμς που μοιράστηκαν κατά τη διάρκεια της εμφάνισης τους. Σίγουρα το σόλο μπάσο έκλεψε τις εντυπώσεις αλλά κατα τη γνώμη μου θα μπορούσαμε να είχαμε ακούσει ένα τουλάχιστον παραπάνω κομμάτι παραλείποντας κάποιο από αυτά.

Ο ήχος, σε σχέση με τα προηγούμενα που αναφέρθηκαν, ήταν άψογος και πολύ καλύτερος από την προηγούμενη εμφάνιση τους στη χώρα μας. Το set τους είχε μια ευχάριστη ροή που κυμαίνονταν από ατμοσφαιρικές στιγμές όπως στο “Reason to Fight” και το “The Sound of Silence” αλλά και στιγμές απόλυτης παραφροσύνης όπως έγινε στα “Ten Thousand Fists” και “Indestructible”. Θα σταθώ λίγο παραπάνω στο “Reason to Fight” όπου ο Draiman έδωσε την ψυχή του, δακρύζοντας μπροστά κοινό που τον αποθέωσε. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την πάλη του με τις εξαρτήσεις και την κατάθλιψή που λόγω αυτών έφυγαν τόσο άξιοι συνάδελφοι του, όπως μας ανέφερε ο ίδιος, όπως ο Chester των Linkin Park και ο Keith των Prodigy.

Η συγκίνηση ήταν μεγάλη όχι μόνο από την πλευρά του αλλά και από την δική μας καθώς πολύς κόσμος ταυτίστηκε με τον λόγο του που ακολούθησε το τραγούδι. Το ιδανικό encore ήρθε με το αδιαμφισβήτητα δημοφιλέστερο κομμάτι τους “Down with the Sickness” που ταρακούνησε την Πλατεία Νερού για τελευταία φορά, μέχρι την επόμενη εμφάνιση τους.

Setlist: Hey You / Stupify / Ten Thousand Fists / Prayer / Are You Ready / Bad Man / A Reason to Fight / Land of Confusion / The Game / The Sound of Silence / Indestructible / The Light / Stricken / Down With the Sickness

photos: Άννα Βασιλικοπούλου

466

Avatar photo
About Νίκος Δρακόπουλος 16 Articles
Βαφτισμένος στον σκληρό ήχο μέσα στα riffs των AC/DC και των Judas Priest, συνεχίζει ακάθεκτος να ανακαλύπτει νέες μουσικές αγάπες και να χτυπιέται στις πρώτες σειρές κάθε είδους συναυλίας. Η φωτογραφία ανανέωσε την αγάπη για τις live εμφανίσεις δίνοντας την ευκαιρία να απαθανατίσει μερικές από τις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες μπάντες στο χώρο του rock/metal και όχι μόνο. Σε "άλλα" ενδιαφέροντα θα έβαζε στα top 5: Nα παίζει μουσική, να ακούει μουσική, να ρολάρει με πατίνια, να εκπαιδεύεται δια βίου, να ταξιδεύει.