VENTURIA: “Dawn Of A New Era”

Οι Venturia είναι Γάλλοι, ενεργοί από το 2000 και παίζουν μελωδικό progressive metal με τη χρήση κυρίως γυναικείων αλλά και ανδρικών φωνητικών σε σημεία. Το “Dawn Of A New Era” είναι το 3ο τους album και κυκλοφορεί στις 21 Σεπτέμβρη από την Lion Music.

Αν και έχουν χάσει αρκετά από τα προοδευτικά στοιχεία από την μουσική τους από τα δείγματα γραφής που είχαν καταθέσει με το ντεμπούτο τους “The New Kingdoms” και έχουν μπει εμφανώς σε έναν πιο “εμπορικό” δρόμο, καταφέρνουν και διατηρούν το χαρακτηριστικό τους ήχο με την πληθώρα των μελωδιών, τα στακάτα riff και την άκρως προσεγμένη παραγωγή. Απλά, με την νέα τους δουλειά κάνουν ένα πιο ξεκάθαρο άνοιγμα προς τους φίλους της μουσικής των Within Temptation και Nightwish.

Το παρόν της μπάντας τους βρίσκει με καινούργιο ντράμερ στην σύνθεση (Frederick Marchal) και τον Charly Sahona (vocals, guitars, keyboards) που αποτελεί το σκληρό πυρήνα και εγκέφαλο του γκρουπ και είναι ακόμη μια φορά πλαισιωμένος από τους Franck Hermanny (bass) και φυσικά την Lydie Robin (vocals).

Το μείγμα γυναικείων/ανδρικών φωνητικών καταφέρνει να αποφεύγει τις περισσότερες κοινοτοπίες  της σκηνής και ακούγετε αρκετό φρέσκο για το είδος. Μουσικά ταλαντεύονται στα όρια του μελωδικού prog και του pop metal και την κατάσταση σώζει η τεχνική κατάρτιση του βιρτουόζου Sahona και η έντονα heavy αισθητική που έχει δώσει στις κιθάρες και αντισταθμίζει επιτυχημένα (αν και οριακά) τα “χαρούμενα” φωνητικά της Robin κρατώντας το album στα χωράφια του metal. Σε αυτό βοηθάει επιπρόσθετα και η δουλειά  στα πλήκτρα (γραμμένα επίσης από τον πολυτάλαντο Sahona) στα οποία δε λείπουν και έξυπνα βαλμένα ηλεκτρονικά εφέ.

Το “Dawn Of A New Era” κατάφερε να με διχάσει όσο λίγες δουλειές. Από την μία τα pop εμπνευσμένα φωνητικά που σε σημεία καταντούν βαρετά από την επανάληψη και από την άλλη η πολύ ενδιαφέρουσα prog metal μουσική επένδυση που τα πλαισιώνει. Σε μια φράση θα το περιέγραφα ως ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον album με πληκτικά γυναικεία φωνητικά. Αν δε, ανήκετε σε αυτούς που αρέσκονται σε αυτού του είδους τα φωνητικά αδιαμφισβήτητα θα το λατρέψετε.

537