PYRAMID

INTERVIEW

Μεγαλοπρεπές οικοδόμημα που σχίζει τον ουρανό ακόμη, χιλιάδες χρόνια μετά την ανόρθωση του. Η Πυραμίδα αυτή όμως, έχει γερμανική καταγωγή και οι τρεις χτίστες της απαντούν τις ερωτήσεις του Δημήτρη Μαρσέλου και του Rockway. Έχοντας το ντεμπούτο τους “Mind Maze” να κυκλοφορεί σύντομα σε βινύλιο από την Made of Stone Recordings, οι Pyramid έρχονται για 7 εμφανίσεις στη χώρα μας για να μας αποδείξουν τα λεγόμενα πως είναι μια από τις μελλοντικές ελπίδες της psych heavy rock σκηνής.

Καλώς ήρθατε στο Rockway. Ποιος έχτισε την πυραμίδα σας; Ποιος λατρεύεται μέσω αυτής;
Γεια σου, Rockway, είμαστε παραπάνω από ευτυχείς που μας φιλοξενείτε. Οι πρώτες πέτρες της Πυραμίδας μας τοποθετήθηκαν το 2014, στις 25 Ιανουαρίου στο σπίτι του Steinmetz (Sascha Dametz), συνιδρυτή και πρώην τραγουδιστή. Μαζί με εκείνον, τον Julian Klusacek (συνιδρυτής και πρώην drummer), τον Michael Kümpflein (ιδρυτής και σημερινός μπασίστας) και τον Shane Saban (ιδρυτή και σημερινό κιθαρίστα) έθεσαν τα θεμέλια των Pyramid. Βρεθήκαμε σε στιγμές-κλειδιά των ζωών μας και γίναμε όλοι καλοί φίλοι. Όταν ο πρώην drummer μας αποφάσισε να πάει να σπουδάσει στο εξωτερικό, το πεπρωμένο μάς οδήγησε στον Lukas Schomann (σημερινό drummer). Γνωρίζοντας τον οι Pyramid μεταμορφώθηκαν σε αυτό που είναι σήμερα και μέσω εκείνου σε ένα επίπεδο του εαυτού μας που δεν γνωρίζαμε πως υπήρχε. Η Πυραμίδα μας αποθηκεύει και δημιουργεί θετική ενέργεια, ενέργεια για όλους και για κάθε χρήση, θεραπευτική, διαλογιστική ή απλά για να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις ένα ταξίδι στο λαβύρινθο του μυαλού σου (“Mind Maze”) και όπου σε βγάλει.

Το ντεμπούτο album σας ονομάζεται λοιπόν, “Mind Maze”. Χάνεστε συχνά στον λαβύρινθο του μυαλού σας; Πως βρίσκει κανείς το μονοπάτι προς την έξοδο;
Υποθέτουμε πως είμαστε συνεχώς χαμένοι εκεί μέσα και φυσικά το κλειδί είναι να ακολουθήσεις το σωστό μονοπάτι. Να είσαι αληθινός προς τον εαυτό σου και να ακολουθείς την εσώτερη φωνή σου και θα σε οδηγήσει εκεί που πρέπει να πας, ακόμη και αν δεν γνωρίζεις ακόμη που είναι αυτό. Πως βρίσκεις την έξοδο; Αυτή την απάντηση πρέπει να ψάξει ο καθένας μας μόνος του. Είναι ο θάνατος, η αναγέννηση, η διαφώτιση, η αγάπη…ποιος ξέρει; Γιατί είμαστε άραγε εδώ ε;

Η μουσική σας ακούγεται σαν μια γέφυρα μεταξύ των 70s και των 90s. Γιατί όμως την αφήσατε χωρίς φωνή;
Όπως κατάλαβες, είχαμε φωνή και ο πρώην τραγουδιστής μας είναι ξεχωριστός άνθρωπο. Όταν όμως, αρχίσαμε να παίρνουμε τα πράγματα πιο σοβαρά, αποφάσισε να φύγει από το συγκρότημα. Ο ίδιος θεωρούσε πως είμαστε περισσότερο μια instrumental μπάντα. Αν δεν έφευγε, δεν θα φτάναμε να γίνουμε αυτό που είμαστε σήμερα.

Για να περιγράψει κανείς το είδος μουσικής που παίζετε, χρειαζόμαστε περισσότερες από μια, λέξεις. Θα μπορούσατε να μας βοηθήσετε.
Κλείσε τα μάτια σου και ξάπλωσε. Εισέπνευσε από τη μύτης σου και εξέπνευσε από το στόμα. Οι σκέψεις που έρχονται σε αυτή την κατάσταση διαλογισμού πρέπει να επεξεργαστούν. Αυτά τα συναισθήματα προσπαθούμε να τα κάνουμε μουσική και να ταξιδέψουμε ή να χορέψουμε με εκείνα.

Αν και δεν υπάρχει στίχος, θεωρώ πως υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από τη μουσική και το εξώφυλλο του δίσκου.
Η ιστορία είναι το ταξίδι μέσα στον λαβύρινθο, με σκοπό να καταλάβεις και να αποδεχτείς το ποιος είσαι εκείνη τη στιγμή. Να έρθεις σε ειρήνη με τον εαυτό σου. Ακόμη και δεν είσαι εκεί ή αυτός που θες, να γνωρίζεις πως είσαι στο σωστό μονοπάτι.

Διαβάζοντας για τους Pyramid, παρατήρησα τα ονόματα Black Sabbath, King Crimson και Yes. Μεγαλώσατε σε τέτοιο μουσικό περιβάλλον ή τους ανακαλύψατε αργότερα;
Μεγαλώσαμε ακούγοντας διαφορετικές μουσικές, αλλά τα βασικά πάντα ήταν εκεί. Δεν γίνεται να μην παραδεχτείς πως οι Sabbath άλλαξαν τη διαδρομή της σκληρής μουσικής, όπως και οι Rush και Led Zeppelin, οι οποίοι επηρέασαν χιλιάδες μπάντες όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά πρέπει να αναφέρω και νεότερες μπάντες που επηρέασαν εμάς, όπως οι Nirvana, οι Sungrazer και οι Color Haze, όχι μόνο μουσικά αλλά και πνευματικά. Και ένα δυνατό χειροκρότημα για τους φίλους μας τους Kalamata που μας βοήθησαν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Επίσης, πολύ αγάπη στον Χρήστο Παπαναντσίδη της Made Of Stone Productions που αναγνώρισε το ταλέντος μας, καθώς και σε όλους τους φίλους μας και τα φιλικά συγκροτήματα.

Αν ήθελα να διαβάσω, ακούγοντας Pyramid, θα είχατε κάτι να προτείνετε;
Paulo Coelho – Ο αλχημιστής και Robert Schneider – O αδερφός του Ύπνου.

Πως θα ήταν οι ζωές σας χωρίς τη μουσική; Τι κάνετε όταν δεν ασχολείστε με εκείνη;
Θα έλειπε το soundtrack, αλλά υπάρχουν πολλές μορφές τέχνης ακόμα, στις οποίες θα μπορούσαμε να καταπιαστούμε.

Όταν δεν παίζουμε μουσική, μας αρέσει να είμαστε στα βουνά και να ηρεμούμε με φίλους και οικογένεια. Ο Lukas είναι Chef. Ο Shane τεχνικός κιθάρας και ο Michael ειδικευμένος φροντιστής ΑΜΕΑ.

Σύντομα έρχεστε στη χώρα μας για να μας παρουσιάσετε το έργο σας. Τι να περιμένουμε από εσάς επί σκηνής;
Ελάτε και θα σας λυθεί η απορία! (γέλια) Σας θέλουμε όλους εκεί. Θα περάσουμε φοβερά.

Αν είχατε μερικά δευτερόλεπτα για να καλέσετε ανθρώπους στις συναυλίες σας, πως θα το κάνατε;
Θα βάζαμε στη διαπασών τη μουσική μας, πετώντας φυλλάδια από κάποιο αυτοκίνητο.

910

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2115 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.