PROFANATICA: “Crux Simplex”

ALBUM

Είδος: Black Metal
Εταιρεία: Season Of Mist Underground Activists
Ημ. Κυκλοφορίας: 22 Σεπτεμβρίου 2023

Οι Profanatica συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πρωτοπόρους του πρώτου κύματος του αμερικανικού black metal. Ιδρύθηκαν και ηγούνται από τον διαβόητο αρχιερέα της μαύρης διαστροφής Paul Ledney (τύμπανα/φωνητικά, a.k.a. Mayhemic Slaughter of the Heavens) και δημιουργούν αρχέγονη βλασφημία εδώ και σχεδόν τριάντα τρία χρόνια. Μην ξεχνάμε ότι ο κύριος Ledney ήταν και συνιδρυτής των τεράστιων Incantation μαζί με τον John McEntee, αλλά τους άφησε νωρίς γιατί ήθελε να παίζει black metal παρά death metal. Έχοντας κυκλοφορήσει στην αρχή τους μόνο δύο υπερ-σάπια demo, το απίστευτο 7ιντσο “Weeping In Heaven” και το περίφημο split με τους Κολομβιανούς Masacre, διαλύθηκαν για να ασχοληθεί ο Paul Ledney με τους εξίσου ανίερους Havohej. Όμως κάπου στο 1999 επανενεργοποιεί τους Profanatica και φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για την έκτη full-length κυκλοφορία τους.

Στο “Crux Simplex” δεν θα βρει κάποιος κάτι που δεν θέλει να βρει, ούτε κάτι που θα τον εκπλήξει, αν γνωρίζει την μπάντα. Είναι ένα ακόμα αδιαμφισβήτητο κεφάλαιο στην ιστορία τους, που επιβεβαιώνει γιατί οι Profanatica είναι εκεί ψηλά που είναι. Ένας δίσκος που προορίζεται να παρασύρει τον ακροατή στα τρίσβαθα σκοτάδια του αληθινού black metal, δείχνοντας πόσο πραγματικά βασανιστικός είναι αυτός ο ήχος και αφήνοντας ένα μόνιμο αντίκτυπο μέσα του. Το Σκότος κυριαρχεί, δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας ή ψεύτικοι σωτήρες και όσοι είναι αρκετά ανόητοι να πιστέψουν σε αυτά, τιμωρούνται.

Το χαρακτηριστικό drumming-σφυροκόπημα του Ledney, με τους voodoo ρυθμούς εδώ κι εκεί, σε συνδυασμό με τα θεόξερα φωνητικά του, που ξερνάνε κατάρες στο αιώνιο πυρ, είναι η απόλυτη σφραγίδα των Profanatica. Ταυτόχρονα, οι κιθάρες είναι βρώμικες, βαριές αλλά συνάμα ξυραφιαστές και -πολύ απλά- ο δίσκος είναι γεμάτος με ΡΙΦΑΡΕΣ. Φυσικά μην περιμένει κανείς τίποτα νεοτερισμούς, ψηφιακούρες και άλλα τέτοια κόλπα. Με tracks σαν τα “Take Up The Cross”, “Wipe The Fucking Face Of Jesus” και “Division Of Robes” δεν μένει τίποτα παραπάνω να ειπωθεί. Να σημειώσουμε επίσης ότι το mastering έχει γίνει από τον εξαιρετικό Arthur Rizk, o οποίος φαίνεται πραγματικά να κατανοεί τι είναι και τι εκπροσωπεί αυτή η μπάντα.

Το “Crux Simplex” είναι ένα ακόμα μοχθηρό όπλο στον πόλεμο ενάντια σε ό,τι θεωρείται ιερό.

Facebook: https://www.facebook.com/profanaticausa
Bandcamp: https://profanaticasom.bandcamp.com/album/crux-simplex

355

Avatar photo
About Δημήτρης Κωνσταντινίδης 50 Articles
Ερωτευμένος με το σκληρό metal από μικρή και ευαίσθητη ηλικία, όταν μια μοιραία στιγμή άκουσε το "Ride The Lightning" από παλιά κασέτα Maxell. Έπειτα ανακάλυψε τους Slayer και έπαθε πώρωση σε βαθμό μανίας. Μουρμουράει συνεχώς κάποιο riff και παίζει ρυθμούς drums με τα δάχτυλά του. Με ιδιαίτερη αδυναμία επίσης: στο black metal, σε οτιδήποτε obscure, στο d-beat, στον ζύθο, στις grim μέταλ πόζες, στον Stanley Kubrick, στον Dario Argento, στο DIY, στις ωραίες μυρωδιές. A metalhead to the punks, a punk to the metalheads.