NOVERIA: “The Gates of the Underworld”

ALBUM

Είδος: Progressive Metal
Δισκογραφική: Scarlet Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 25 Αυγούστου 2023

Κλείνοντας μία δεκαετία ζωής, οι Noveria επανέρχονται με την τέταρτη δουλειά τους, σε μια πορεία που μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Και για να είμαι ξεκάθαρος από την αρχή, το “The Gates of the Underworld”, χωρίς να πρωτοτυπεί, συνεχίζει να χτίζει το καλό όνομα της μπάντας και θα φέρει πλατύ χαμόγελο στους λάτρεις prog ακουσμάτων τύπου Symphony X, Elegy, Dream Theater και DGM (στους οποίους παίζει ο μπασίστας τους).

Το κέντημα που γίνεται τεχνικά είναι γουάου, ενώ μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί και η διάθεση του group να μην προσφέρει μια revival εκδοχή του ήχου των προαναφερθέντων σχημάτων, αλλά να προτείνει μια σύγχρονη εκδοχή του εν λόγω ήχου. Έχω γράψει πολλές φορές άλλωστε πως δεν έχει σημασία η επανεφεύρεση του τροχού, αλλά το να βρίσκεις τρόπους να προσφέρεις κάτι όμορφο, ακουμπώντας πάνω στον μουσικό τροχό που επιλέγεις και οι Noveria το κάνουν αυτό με μαεστρία.

Το intro “Heritage” λοιπόν, ανοίγει τον δρόμο για ένα χορταστικό ντελίριο νοτών, με τον Francesco Mattei να πυροβολεί riff μέσω της κιθάρας του, τον Julien Spreutels να ντύνει ποικιλοτρόπως και τεχνηέντως τις συνθέσεις με τα πλήκτρα του, τον Davide Calabretta να κυμβαλίζει με μανία, τον ακούραστο Andrea Arcangeli να οργώνει την ταστιέρα του μπάσου του και τον Francesco Corigliano να χαρίζει δυνατές ερμηνείες ανά πάσα στιγμή.

Αγαπημένα κομμάτια τα “Origins”, “Venom”, “Ascent” και “Overlord”, ενώ πολύ πετυχημένη και η συμμετοχή του Fabio Lione (Angra, ex-Rhapsody) στο “Descent”, θυμίζοντας εποχές που ο εν λόγω κύριος συνεργαζόταν με τους Vision Divine ή τους Athena.

Οι Noveria, πιστοί στον ήχο τους, κάνουν το 4 στα 4 και κυκλοφορούν έναν πολύ όμορφο prog δίσκο που αξίζει την προσοχή όσων αρέσκονται σε πληκτράτα και κιθαριστικά ακούσματα, τα οποία φέρνουν το «χτες» στο «σήμερα», χωρίς όμως να γεμίζουν με μυρωδιά καμφοράς τις συνθέσεις. Εύγε.

https://www.facebook.com/NoveriaOfficial/

496

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.