VARIOUS: “A Tribute To Death”

Μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης προσέλθετε. Όπου θεός βάζεις Chuck Schuldiner και όπου πίστη και αγάπη βάζεις Death. Εξάλλου και οι δύο είναι λέξεις συνυφασμένες με το ιδίωμα. Πριν ξεκινήσω, να αναφέρω κάτι περί διασκευών, που προφανώς όλοι γνωρίζουμε, αλλά καλό είναι να το επαναλάβω. Στόχος μιας μπάντας που κάνει διασκευή είναι να αποτίσει φόρο τιμής στα ινδάλματά της, σεβόμενη το πρωτότυπο αλλά βάζοντας ταυτόχρονα και το δικό της χαρακτήρα στο τραγούδι. Όταν όμως η μπάντα που πρόκειται να διασκευάσεις είναι οι Death, τότε το πράγμα γίνεται λίγο πιο περίπλοκο.

Δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε τι εστί Death, απλά θα πω ότι είναι η μπάντα που ΔΕΝ έχει κυκλοφορήσει καλό άλμπουμ. Ναι ναι, καλά διαβάζεις φίλε αναγνώστη. Όλα αυτά τα χρόνια δε μας έχουν δώσει καλό άλμπουμ παρά μόνο τελειότητες. Ο Chuck και η εκάστοτε παρέα του ΕΙΝΑΙ (δε λέω ήταν γατί αρνούμαι να δεχτώ ότι έχει φύγει) η επιτομή της εξέλιξης και της open minded κουλτούρας, ειδικά σε ένα ιδίωμα με πάρα πολλά στεγανά. Επομένως καταλαβαίνουμε ότι ο πήχης ανεβαίνει απότομα και είναι πολύ εύκολο για μια μπάντα να εκτεθεί διασκευάζοντάς τους.

Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Πρόκειται για ένα tribute album από underground μπάντες προερχόμενες από κάθε γωνιά της Γης που κυκλοφορεί υπό την αιγίδα του μουσικού portal “Antichrist Magazine”. Συνάθροιση με διαφορετική γεωγραφική προέλευση αλλά με ένα κοινό στόχο να τιμήσουν τους τεράστιους Death. Έτσι μαζί με τις ευρωπαϊκές, βρίσκουμε και μπάντες από το Μεξικό, τη Βραζιλία, τη Ν. Ζηλανδία και φυσικά τις ΗΠΑ. Το άλμπουμ αποτελείται απ’το χορταστικότατο αριθμό των 19 κομματιών και η επιλογή τους έγινε από όλη τη δισκογραφία των θεών, από το demo τους  “Death by Metal” (1983) μέχρι το τελευταίο τους άλμπουμ “The Sound of Perseverance” (1998). Τη μερίδα του λέοντος, ως προς την επιλογή των κομματιών, κλέβουν τα πρώτα τους άλμπουμ μέχρι και το “Spiritual Healing”, ενώ απ’το “Individual Thought Patterns” έχει επιλεγεί μόλις ένα κομμάτι. Και το βρίσκω και κάπως λογικό, αφού από το “Human” και μετά οι Death είναι απλά μια κατηγορία από μόνοι τους.

Αν θα έβαζα μια λέξη για να χαρακτηρίσω αυτό το tribute, αυτή θα ήταν “τίμιο” με όλη τη σημασία της λέξης. Οι μπάντες προσεγγίζουν τα “ιερά & όσια” με το δέοντα σεβασμό, άλλες ακολουθώντας το ασφαλές μονοπάτι δίπλα στο πρωτότυπο (Sichgart, Basement Torture Killings, Rat King, Injector), άλλες προσθέτοντας μικρές “πινελιές”  που σου δίνουν μια διαφορετική αίσθηση (Aetranok, Nethertale, Body Harvest) και είναι και αυτές που το διαφοροποιούν, κυρίως λόγω των φωνητικών τους, κάνοντάς το μια εξαιρετική διασκευή (Torment Tool, Unto the Wolves).

Στην πλειοψηφία τους τα κομμάτια είναι πολύ καλά, τιμούν τους δημιουργούς τους και το πιο βασικό δε γίνονται κουραστικά. Πέραν των deathομανάδων (ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο), ευχάριστη έκπληξη αποτελούν οι Ουκρανοί Sichgart, οι Ισπανοί Thrashers Injector (ψάξτε τους!) με τους συμπατριώτες τους Nethertale και οι Πολωνοί Wolftribe.

Άφησα  για το τέλος τους The Father Of Serpents από τη γειτονική Σερβία. Πρόκειται για μία death doom μπάντα, η οποία τόλμησε να αφήσει την πεπατημένη και να πειραματιστεί. Και το καταφέρνει με εξαιρετικά αποτελέσματα. Μιλάμε οι τύποι παίρνουν το “Empty Words”, του αλλάζουν λαμπτήρες πυρακτώσεως και το κάνουν “δικό τους” τραγούδι χωρίς να “ασελγούν” πάνω του. Αν μου έλεγαν ότι θα ακούσω το συγκεκριμένο τραγούδι μεταμορφωμένο σε Gothic Doom Death “συνονθύλευμα” με βιολί!!! θα γελούσα. Τώρα όμως ο Chuck πρέπει να είναι αυτός που γελάει από ικανοποίηση, από κάπου εκεί ψηλά, ακούγοντας τη συγκεκριμένη διασκευή και βλέποντας την παρακαταθήκη που άφησε.

Στόχος αυτού του tribute, πέραν της ωδής στους Death, είναι επίσης η γνωριμία με αυτές τις μπάντες και η περαιτέρω διερεύνηση στις προσωπικές τους κυκλοφορίες. Προσωπικά πιστεύω πως ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε και με το παραπάνω και μερικές από αυτές τις μπάντες είναι ήδη σε repeat mode στο mp3 μου. United By Metal / Death By Metal.

Tracklist:
01 – Sichgart (Ukraine) – Legion of Doom
02 – Basement Torture Killings (United Kingdom) – Mutilation (feat. Jonny Peterson (Wombbath))
03 – Abruptus (Mexico) – Land of no return
04 – Aetranok (USA) – Leprosy
05 – Hateful Agony (Germany) – Infernal Death
06 – Rat King (USA) – Born Dead
07 – Beltane (New Zealand) – Left to Die
08 – Wolftribe (Poland) – Pull The Plug
09 – Body Harvest (United Kingdom) – Spiritual Healing
10 – Injector (Spain) – Within The Mind
11 – Offal (Brazil) – Defensive Personalities
12 – Nethertale (Spain) – Lack of Comprehension
13 – Reject The Sickness (Belgium) – Suicide Machine
14 – SavageZ (Brazil) – The Philosopher
15 – Torment Tool (Germany) – 1000 Eyes (feat. Jan Roubal)
16 – The Father of Serpents (Serbia) – Empty Words
17 – Frosthelm (USA) – Spirit Crusher
18 – Searching For Reason (USA) – Voice of the Soul
19 – Unto The Wolves (USA) – Story to Tell

https://antichristmagazine.com/

764
About Νίκος Κορέτσης 83 Articles
Ο Νίκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα το σωτήριο έτος 1980. Η πόλη των “τρελών νερών” επηρέασε κατά κάποιον τρόπο το χαρακτήρα του αλλά και τις μουσικές του προτιμήσεις, με τις οποίες ήρθε σε επαφή, στην “τρυφερή” ηλικία των 7 ετών, με τα τρία πρώτα άλμπουμ των Metallica. Από το 1990 όμως και μετά άρχισε να γίνεται πιο ενεργός ακροατής, έχοντας ακούσματα σταδιακά από όλο σχεδόν το φάσμα του σκληρού ήχου θεωρώντας εαυτόν “συλλέκτη ακουστικών εμπειριών”. Επειδή όμως η open minded αισθητική έχει και ένα όριο, ο Νίκος δεν ακούει τα πάντα (όπως ακούς να λένε πολλοί) αλλά heavy metal μόνο, με ιδιαίτερη προτίμηση στα ιδιώματα που βρίσκονται κάτω από την “ταμπέλα” του Thrash και Death “πολυχώρου”.