CIVIL WAR: “Gods And Generals”

Το “Gods And Generals”είναι η δεύτερη κυκλοφορία των Civil War, αυτής της σύμπραξης αποχωρησάντων μελών των Sabaton με τη προσθήκη φίλων από εκείνη την εποχή και με τον πολύ καλό Nils Patrik Johansson (Astral Doors) στο ρόλο των φωνητικών.

Επί της ουσίας, το album είναι ένα αξιόλογο, καλοπαιγμένο power metal σύνολο, με πολύ καλή παραγωγή, ατμοσφαιρικό με συμφωνικά στοιχεία και με προσεγγιστικές βασικές επιρροές το folk γιουρούσικο speed παλαιών Blind Guardian metal (“War of the World”, το ομώνυμο ή το “διαμαντάκι” “USS Monitor”) και το θεατρικό, πολυφωνικό US metal των Savatage (“Braveheart”, “Tears from the North”), ενώ φαίνονται οι επικές καταβολές των μελών στα επικά, mid tempo και στακάτα “The Mad Piper”, “Back to Iwo Jima”.

Εκτελεστικώς τα σουηδάκια δίνουν τα ρέστα τους, καλές riffοσειρές, αλλά με ασφάλεια οι κορυφαίες τους στιγμές είναι όταν αποφασίζουν να δώσουν γκάζια. Από την άλλη, δεν υπάρχει κάτι κραυγαλέα εντυπωσιακό που να μην έχει ξανακουστεί. Ίσως η σχεδόν αριστουργηματική χρήση των πλήκτρων του Daniel Myhr να του δίνει extra πόντους και για τους πιστούς ακόλουθους του power metal να είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρεπές, αλλά δεν νομίζω ότι απέχει ποιοτικά από το μέσο όρο των καλών κυκλοφοριών στο είδος παγκοσμίως (μπορείς να το συγκρίνεις με το “Hellmade” των δικών μας Crystal Tears λόγου χάρη, είναι ίδιας κοπής).

Απλά ένα αρκετά καλό δισκάκι ενδιαφέροντος power metal, με καλή concept ανάπτυξη στιχουργικώς, πολύ καλά φωνητικά από τον Johansson που σίγουρα δεν θα σου αλλάξει τη ζωή. Τουλάχιστον τόλμησαν να μην έχουν κοπέλα στα φωνητικά (συνηθίζεται πολλάκις τελευταία, δυστυχώς αν με ρωτάς…).

517

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1170 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.