MONDO GENERATOR: “We Stand Against You”

REVIEW

Είδος: Hardcore Punk/Desert Rock
Δισκογραφική: Heavy Psych Sounds
Ημ. Κυκλοφορίας: 13 Οκτωβρίου 2023

“I Trust No One..
Fuck the Government..
Fuck the System..
Fuck You If You Don’t Like It..
Fuck The Social Media..”

Με αυτή την λιτή και απέριττη δήλωση ο “Rex Everything” κατά κόσμον Nick Oliveri προλογίζει τον νέο δίσκο, και μαζί με την παλιοπαρέα των Michael Amster και Mike Pygmie επιστρέφουν δυναμικά και οργισμένα καταθέτοντας απροκάλυπτα το δικό τους statement, διαδηλώνοντας το δικό τους αντι-συστημικό μουσικό μανιφέστο πλαισιωμένο ηχητικά από ένα έντονο Hardcore περιτύλιγμα, που όμοιο του δεν μας έχουν συνηθίσει.

Το δεύτερο πιο αναγνωρίσιμο goatee μετά από αυτό του Scott Ian στο μουσικό σύμπαν της σκληρής μουσικής, και το πρώτο αδιαμφισβήτητα εκτός συναγωνισμού στη Stoner κοινότητα βρίσκεται εδώ, ενωμένο και δυνατό στεκούμενο απέναντι σε όλους και για όλα.

Το “We Stand Against You” διαδέχεται το προ τριετίας “Fuck It” επιστρέφοντας στον πρώιμο και ακατέργαστο ήχο του “Cocaine Rodeo” άλμπουμ, ενόσω διατηρεί τα υψωμένα κωλοδάχτυλα όχι στο εξώφυλλο, αλλά μέσα σε κάθε μία σύνθεση με την επαναστατική του φύση να σε παρασύρει αλλά και να σε συνεπαίρνει ταυτόχρονα. Πλέον δεν υπάρχουν δεσμά να τον κρατήσουν πίσω και να τον χαλιναγωγήσουν και επ ουδενί να τον νουθετήσουν. Είναι κύριος του εαυτού του (λέμε τώρα…) και κινεί τα νήματα όπως και όπου γουστάρει μετατρέποντας μας σε έρμαια των ορέξεων του. Η Heavy Psych στέκεται ιδανική παρτενέρ στο πλευρό του, σιγοντάροντας τον και δίνοντας του το ελεύθερο να πράξει, στοιχείο που εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Ως απόρροια αυτού έχουμε αλλεπάλληλες περιοδείες και τακτικές κυκλοφορίες με άτακτο περιεχόμενο.

Ο Nick παρά τον θυμό του δεν αισθάνεται σαν αρουραίος στο κλουβί του (τάδε έφη Bill Corgan), αλλά σαν ταύρος σε υαλοπωλείο, εξαπολύοντας την αντισυμβατική και απροσάρμοστη προσωπικότητα του σε συνδυασμό με το Punk υπόβαθρο του, χαρίζοντας μας ένα 22 λεπτό Hardcore ορυμαγδό με μετρημένες Desert απολήξεις για να δικαιολογήσει ίσως το όνομα του συγκροτήματος και τον πρότερο του έντιμο Stoner βίο. Δεν θα αποποιηθεί ποτέ τη Stoner ιδιότητα του που έχει ποτίσει μέσα του ανά τα χρόνια, ούτε τη σκόνη από την οποία έχει υποστεί αμμοβολή στα διάφορα αυτοσχέδια jammin πάρτι στην έρημο της Καλιφόρνια ορίζοντας τον μουσικό του ορίζοντα.

Όμως στα πλαίσια της καλλιτεχνικής του εξέλιξης και προσωπικής ολοκλήρωσης ακολουθεί ένα διαφορετικό δρόμο από την συνήθη πεπατημένη, με το τρίπτυχο της ακολασίας και της επιτυχίας να του φωτίζει το διάβα σαν φανός και παντεπόπτης οφθαλμός. Αν εξαιρέσουμε τι κάνει “νιάου νιάου στα κεραμίδια”, σε συνθέσεις όπως τα “Rubber Room” με τα Danzig φωνητικά να κάνουν την εμφάνιση τους, το “ Death March” με τις Qotsa καταβολές του να βγαίνουν στην επιφάνεια, όπως εξίσου και η Σαμπάθ-ική λατρεία του “I Want Out” με την ηχητική ομοιότητα του “Sweet Leaf” να είναι ηλίου φαεινότερη. Ο υπόλοιπος δίσκος είναι είναι λες και τον βούτηξες στην Καλιφορνέζικη Hardcore Punk σκηνή συγκροτημάτων όπως Circle Jerks, Adolescents, Black Flag, T.S.O.L και Dead Kennedys μεταξύ πολλών άλλων, τον έβγαλαν μέσα από το βιβλίο του Αλέξανδρου Ανεσιάδη “ Crossover the Edge” και τον άπλωσες κάτω από τον καυτό ήλιο να ψηθεί και να “αρπάξει” χρώμα.

Οι Mondo Generator μπαστακώνονται με το δικό τους trademark στο συγκεκριμένο ήχο δημιουργώντας ένα crossover μεταξύ Stoner και Hardcore, ενισχύοντας τα δεσμά με τους Fu Manchu και τις μέρες των Virulence με σήμα κατατεθέν τα μικράς διάρκεια κομμάτια, τις ανεβασμένες ταχύτητες, την Punk αισθητική και την Dazed, Confused και Stoned ιδιοσυγκρασία.

Η μπάντα κινούμενη υποχθόνια σαν ηχητικά αναρχικοί τσελεμεντέδες, μέσα από το “We Stand Against You” θα πρωτοτυπήσουν, θα σοκάρουν, θα ενοχλήσουν και θα προκαλέσουν, με την μουσική τους.
Αν τα βάλουν κιόλας όλα αυτά σε ένα μπουκάλι όπως απεικονίζεται και στο εξώφυλλο και το περιλούσουν ανάβοντας του φωτιά θα τα κάνουν όλα παρανάλωμα του πυρός.

Facebook : https://www.facebook.com/officialmondogenerator
Bandcamp: https://heavypsychsoundsrecords.bandcamp.com/album/mondo-generator-we-stand-against-you

271

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...