LUCID SINS: “Cursed”

ALBUM

Είδος: Psychedelic rock, progressive rock
Δισκογραφική: Totem Cat
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 3 Μαΐου 2021

Μια επταετία ήταν αρκετή, ώστε όσοι ενθουσιάστηκαν με το ντεμπούτο album των psychedelic/progressive rockers Lucid Sins, “Occultation” (2014), να πάψουν να αναρωτιούνται τι απέγινε αυτό το δίδυμο από τη Σκωτία, των ταλαντούχων Ruaraidh Sanachan και Andreas Johnsson. Ο χρόνος λοιπόν αποδείχτηκε πολύ σχετικός για να τους ξεγράψουμε από το μουσικό χάρτη και επανέρχονται στο τέλος της φετινής Άνοιξης με μια νέα ολοκληρωμένη και πολλά υποσχόμενη δουλειά το “Cursed”.

Προσκαλώντας εκλεκτούς μουσικούς από το ευρύτερο στερέωμα προκειμένου να τους πλαισιώσουν στο νέο τους εγχείρημα, μας προσφέρουν στο πιάτο 8 συνθέσεις που ακούγονται με απόλυτη ευχαρίστηση από τους θιασώτες και συνάμα νοσταλγούς του pshyc/prog των ’70s, κι επίσης δελεάζουν με τα ενορχηστρωτικά τους τερτίπια άπαντες. Χρησιμοποιούν μια υποθάλπουσα ποιητική τόσο στη στιχουργική τους αλλά και στην περιρέουσα μουσική επένδυση, η οποία έχει ως πυρήνα τις απαρχές της Αμερικάνικης ψυχεδέλειας και κλιμακώνεται χρησιμοποιώντας μια ανεπαίσθητη jazz/blues αισθητική.

Εν αρχή το “Joker’s Dance” μια σύνθεση διαποτισμένη από τα πλέον βασικά στοιχεία της Καλιφορνέζικης ψυχεδέλειας, ενώ τα “The Serpentine Path” και “Sun and the Moon” διευρύνουν με μαεστρία αυτό το ρετρό μοτίβο, κυρίως με τις ιδανικές εναλλαγές πλήκτρων και κιθάρας. Σημειωτέον, οι κιθαριστικές ικανότητες του Andreas Johnsson είναι εμφανείς, εντούτοις αναδεικνύονται με σύνεση και ίσως φειδώ, δίνοντας χώρο στους γενικότερους σκοπούς του concept, στο πρώτο μισό του album.

Στο “The Devil’s Sign” γίνονται εμφανή “indie” στοιχεία τα οποία δένουν αβίαστα με το σύνολο, ενώ δε θα μπορούσα εύκολα να ξεχωρίσω κάποιο από τα “Snake Eyes”, “By Your Hand” και “The Forest” για να εντάξω στις λίστες μου, αφού η πιο «σκοτεινή» και νοσταλγική προοπτική που δίνεται, με εμπνευσμένα κιθαριστικά σόλο και την εναλλαγή στη χρήση των strings, κάνουν το όλο εγχείρημα όλο και πιο θελκτικό.

Με μια πρώτη βιαστική ακρόαση το “Cursed” ίσως να φαντάζει ως μια επιπλέον κυκλοφορία στα χνάρια των Graveyard, στη ρετρό λογική-μόδα της εποχής. Η ουσία όμως είναι πιο καθοριστική και δεν αργεί να φανερωθεί, εντάσσοντας το δεύτερο ολοκληρωμένο πόνημα των Σκώτων, σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες για το το πρώτο μισό του 2021.

Άργησαν αλλά τα κατάφεραν! Μας δικαίωσαν για την όποια υπομονή μας και μέλλει να επέλθει και η αναγνωρίση που τους πρέπει.

Facebook: https://www.facebook.com/Lucid-Sins-101576834992445
Instagram: https://www.instagram.com/lucid.sins/
Bandcamp: https://lucidsins.bandcamp.com/

1018

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.