HYPERAUSTRA: “The Fall of all Pride”

ALBUM

Είδος: Blackened Post Metal
Εταιρεία: Interstellar Pulse
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 15 Δεκεμβρίου 2023

Η Αργεντινή μου έχει δώσει λίγα δείγματα στους ήχους που συνήθως επιλέγω να ακούσω αλλά αυτά τα δείγματα έχουν πολύ ενδιαφέρον και δικό τους χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πολύ αγαπημένοι μου Iah, οι οποίοι έχουν κυκλοφορήσει κατά την γνώμη μου από τους πιο ιδιαίτερους και πολύπλευρους post rock, post metal δίσκους. Οπότε όταν έπεσε στα χέρια μου το “The fall of all pride”, με ανυπομονησία έβαλα να το ακούσω, ειδικότερα βλέποντας στο bio ότι ο ήχος του σχήματος έχει επηρεαστεί και από το black metal.

Οι Hyperaustra είναι ένα blackened post-metal συγκρότημα από το Buenos Aires της Αργεντινής και στις 15 Δεκεμβρίου κυκλοφόρησαν το debut album τους με τίτλο: “The Fall of all Pride”. Ουσιαστικά έχουμε μπροστά μας ένα EP, καθώς έχει μόνο 5 κομμάτια αλλά αυτές είναι λεπτομέρειες. Το σημαντικό είναι ότι σε αυτά τα 5 κομμάτια, οι Hyperaustra ταξιδεύουν τον ακροατή στις ατμόσφαιρες του post metal και στο σκοτάδι του black metal.

Οι Hyperaustra έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση με την σωστή πλευρά της ιστορίας και δεν θέλουν να το κρύψουν ούτε στα κείμενα τους αλλά ούτε και στου στίχους και την θεματολογία που πραγματεύονται. Οι στίχοι προσπαθούν να αναδείξουν αρκετά οξύμωρα και έχουν πολύ καλή ισορροπία μεταξύ του αφαιρετικού, ειρωνικού αλλά και του κοινωνικού πολιτικού ρεαλισμού. Οι Hyperaustra θίγουν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες που έχει η ματαιοδοξία του ανθρώπου, στέκονται ενάντια σε οποιοδήποτε δογματισμό και τυφλή πίστη και προτρέπουν σε δράση ενάντια στην καταπίεση. Το εξώφυλλο του album, με την νεκροκεφαλή και τον αρουραίο παραπέμπει περισσότερο σε crust ή doom μπάντα, αλλά παραδόξως ταιριάζει αρκετά με την ατμόσφαιρα του album.

Έχει πολύ ενδιαφέρον ότι τα μέλη του συγκροτήματος αναφέρουν ως επιρροές τους David Bowie και Astor Piazzolla. Προφανώς δεν θα ακούσει κάποιος στο “The Fall of all Pride” ούτε tango ούτε Space Oddity, αλλά η αναφορά τόσο διαφορετικών ακουσμάτων δείχνει και την ποικιλομορφία των Hyperaustra, αλλά και το πόσο τους αρέσει να πειραματίζονται στον ήχο τους. Δεν καταλαβαίνω γιατί έχουν εμμονή να αυτό-χαρακτηρίζονται ως black metal. Θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο βάζουν σε καλούπι τη μουσική τους ενώ είναι αρκετά ποικιλόμορφη. Οι αργές ατμοσφαιρικές μελωδίες δίνουν την θέση τους σε επιθετικά riff κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον σε όλη τη διάρκεια του album. Οι Hyperaustra κυκλοφόρησαν ένα πολύ όμορφο album το οποίο θεωρώ ότι όλοι οι λάτρεις όλων των μορφών ακραίου ήχου θα το εκτιμήσουν.

Bandcamp: https://hyperaustra.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/Hyperaustra.BM/
Instagram: https://www.instagram.com/hyperaustra

265

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 131 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.