BEFORE THE DAWN: “Deathstar Rising”

Μετά από μια σύντομη δισκογραφική οδύσσεια του, όχι και τόσο τυχερού όσον αφορά τις συνεργασίες του, Tuomas Saukkonen, η μοίρα του έλαχε να καταλήξει στη Nuclear Blast Records. Για την ιστορία, το σημερινό line up των Before The Dawn περιλαμβάνει τους επί έξι χρόνια μπασίστα/τραγουδιστή και κιθαρίστα, Lars Eikind και Juho Räihä αντίστοιχα, ενώ νέο μέλος του συγκροτήματος είναι πλέον ο Atte Palokangas στη θέση των drums.

Αν και λίγα χρόνια μετράει η ύπαρξη του προσωπικού project του Saukkonen (ούτε δέκα χρόνια από το ντεμπούτο), οι Before The Dawn έχουν κυκλοφορήσει έξι δίσκους. Ο έκτος με το όνομα Deathstar Rising αποτελεί ίσως την πιο ενδιαφέρουσα προσπάθεια, όχι να προσελκύσει κι άλλους οπαδούς (τουλάχιστον ηθελημένα), ούτε να κυνηγήσει τα charts (και με αυτά μια χαρά τα πάει στη χώρα του), αλλά να εδραιώσει τον ήχο που κρύβεται στο όνομα του συγκροτήματος. Γιατί παρ’ όλο που με τα προηγούμενα πέντε album του έβλεπε συνέχεια παντού το “top 10..” και ταυτόχρονα να μοιραζόταν τη σκηνή με Katatonia και Moonspell όμως οι δίσκοι του γέρναγαν μετά από ένα χρόνο.

Το Deathstar Rising λοιπόν έχει την ικανότητα να το αλλάξει αυτό. Την ποιότητα του ήχου την είχαν και πριν οι Before The Dawn. Τώρα όμως έχουν το προνόμιο να λένε πως κυκλοφορούν έναν δίσκο γεμάτο με, όχι απλά αξιοσημείωτες, αλλά κολλητικές συνθέσεις, αυθεντικά δείγματα μελωδικού death metal. Ο δίσκος αποτελείται από δέκα κομμάτια διάρκειας κάτω των πέντε λεπτών έκαστο, ηχογραφημένα με προσοχή και επαγγελματισμό. Οπότε ναι, το Deathstar Rising είναι το καλύτερο album των Φιλανδών και μάλιστα με διαφορά. Μεγάλη μαεστρία στην εναλλαγή των death φωνητικών του Tuomas με τα καθαρά του Lars. Κι επίσης, φοβερό παιχνίδι γίνεται με τα πολλά και όμορφα riffs που απαρτίζουν το κάθε τραγούδι.

Η πορεία των Before The Dawn ήταν πάντα αξιοπρεπείς. Όχι ανοδική συνεχώς, όμως τώρα βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους. Στο σημείο που μετατρέπεται μια μπάντα από ένα φοβερό supporting act στον τέλειο headliner. Σίγουρα θα το λατρέψετε μιας και έχετε κάτι νέο να στριμώξετε στη playlist με τους Amorphis, Nightrage, Sentenced, Mercenary, Dark Tranquillity, Scar Symmetry ακόμα και Poisonblack.

429