BORKNAGAR: “Fall”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 99

Είδος: Epic Folk/Black Metal
Εταιρεία: Century Media
Ημ. Κυκλοφορίας: 23 Φεβρουαρίου 2024

Η κυκλοφορία νέου δίσκου από τους Borknagar είναι σίγουρα ένα γεγονός που κάθε άλλο παρά απαρατήρητο περνάει στη metal κοινότητα. Οι Νορβηγοί, οι οποίοι συμπληρώνουν 30 έτη ζωής, επιστρέφουν λοιπόν με το “Fall”, έπειτα από το ιδιαίτερα αναγνωρισμένο και αγαπητό “True North”, χρησιμοποιώντας λίγο-πολύ την ίδια συνταγή.

Ο δίσκος ξεκινάει αρκετά δυναμικά με το “Summits” και καταλαβαίνουμε ότι, παρόλο που οι Borknagar έχουν αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν, το black metal βρίσκεται ακόμα εκεί κάπου κρυμμένο, αλλά πάντα παρόν. Αντίστοιχα συναισθήματα προκαλεί και το “Moon”, το πρώτο single από τον δίσκο. Το “Nordic Anthem” είναι κάπως cheesy, αλλά εντάξει, μπορούμε να το παραβλέψουμε κάπως.

Ο κύριος Øystein Brun, το ιδρυτικό μέλος, ιθύνων νους και ο μόνος στη μπάντα από την πρώτη μέρα, παραμένει πιστός στο όραμα του και μάλλον γι’αυτό συνεχίζει και γράφει τόσο ωραία μουσική. O ίδιος δηλώνει ότι διαθέτει πολύ χρόνο ψυχικά και εγκεφαλικά στο να καταστρώνει κάθε νέο άλμπουμ της μπάντας και προσπαθεί να «πετύχει νεύρο» για να ξεκινήσει να δουλεύει. Μετά τα πράγματα κυλούν μόνα τους. Τα καταφέρνει, όπως φαίνεται ξεκάθαρα.

Για τα φωνητικά του Vortex και του Lazare τι να λέμε τώρα… Αυτός ο συνδυασμός είναι απλά αλλού και είμαστε τρομερά τυχεροί που μπορούμε να απολαμβάνουμε κάτι τέτοιο. Από τα πιο δυνατά στοιχεία της μπάντας σίγουρα.

Το “Fall” συνδυάζει το ύφος από τις πρόσφατες κυκλοφορίες τις μπάντας με κάποιες πιο σκληρές στιγμές, καθιστώντας το ένα από τα πιο ισορροπημένα άλμπουμ τους. Δίνει στον ακροατή το βάρος του μέταλλου εκεί που το χρειάζεται, χαρίζει απλόχερα τις διανθισμένες ατμοσφαιρικές κορυφώσεις που μας έχει συνηθίσει η μπάντα, οι φωνητικές ερμηνείες είναι εκπληκτικές και το τελικό αποτέλεσμα μας δίνει έναν δίσκο, ο οποίος πολύ εύκολα σηκώνει επαναλαμβανόμενες ακροάσεις.

Ο δίσκος κοσμείται από ένα πανέμορφο και άκρως ταιριαστό εξώφυλλο από το χέρι του Eliran Kantor, o οποίος έχει αρχίσει δικαίως να καταξιώνεται στον χώρο.

Προσωπικά θεωρώ το “Fall” κατά τι ανώτερο από τον προκάτοχό του στο σύνολο. Είναι ένα ταξίδι στα νορβηγικά φιόρδ, εκεί που το παγωμένο νερό ρέει ανάμεσα στις βουνοκορφές, σκηνικό που παρείχε και παρέχει ακόμα έμπνευση στους Borknagar, αλλά και σε τόσες άλλες μπάντες του είδους.

Facebook: https://www.facebook.com/borknagarofficial
Bandcamp: https://centurymedia.bandcamp.com/album/fall-24-bit-hd-audio

216

Avatar photo
About Δημήτρης Κωνσταντινίδης 50 Articles
Ερωτευμένος με το σκληρό metal από μικρή και ευαίσθητη ηλικία, όταν μια μοιραία στιγμή άκουσε το "Ride The Lightning" από παλιά κασέτα Maxell. Έπειτα ανακάλυψε τους Slayer και έπαθε πώρωση σε βαθμό μανίας. Μουρμουράει συνεχώς κάποιο riff και παίζει ρυθμούς drums με τα δάχτυλά του. Με ιδιαίτερη αδυναμία επίσης: στο black metal, σε οτιδήποτε obscure, στο d-beat, στον ζύθο, στις grim μέταλ πόζες, στον Stanley Kubrick, στον Dario Argento, στο DIY, στις ωραίες μυρωδιές. A metalhead to the punks, a punk to the metalheads.