Green Lung, Saturday Night Satan (23/3/2024) Fuzz Live Club

LIVE REPORT

Ξεκίνησε επίσημα η σεζόν, αφού όπου σταθείς και όπου βρεθείς, βλέπεις μια συναυλιακή αφίσα και σύντομα δεν θα φτάνουν οι μέρες. Λεφτά να έχεις να σκορπάς, φίλε μου! 

Αφού χορέψαμε με τους Supersuckers, Liptards, Nothing Thrives, Volk, μια μέρα πριν, μεταφερθήκαμε το Σάββατο, από το κέντρο της Αθήνας στον Ταύρο, γιατί οι Green Lung είναι ένα όνομα που απασχολεί ιδιαίτερα το occult/doom/heavy metal τα τελευταία χρόνια, και όχι άδικα. Ειδικότερα, το δεύτερο full length album “Black Harvest”, που κατά τη γνώμη μου βρίσκεται στα επίπεδα ποιότητας δίσκων σαν το “Legend” των Witchcraft, τους ανέβασε γρήγορα στη σκάλα του είδους.

Επίσης, η ευκαιρία να δούμε το καινούργιο εγχείρημα του Δημήτρη Κότση, Saturday Night Satan, ήταν ένα έξτρα κίνητρο. Με το ντεμπούτο της “All things black” στην κωλότσεπη, η Αθηναϊκή εξάδα, άνοιξε την βραδιά. Η μπάντα τα έδωσε όλα πάνω στη σκηνή, ξεκλειδώνοντας σταδιακά το plugin της σκηνικής παρουσίας, κυρίως αφότου η Κατερίνα απέβαλε το άγχος που δημιούργησε ο αρκετός κόσμος που είχε, από την αρχή, συγκεντρωθεί.

Ξέρω ότι κάποιοι θα με ψέξουν, αλλά προσπάθησα πολύ να ακούσω τα πλήκτρα του Φοινίδη που δεν έφταναν στα αυτιά μου και έτσι αφαιρώντας αρκετούς πόντους από το προσδοκούμενο αποτέλεσμα. Προσπάθησα να μετακινηθώ, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.
Το χειροκρότημα του κόσμου ήταν παραπάνω από ζεστό, η παρουσία σε γενικές γραμμές, εξαιρετική και σίγουρα θα κοιτάξω να τους δω σε πιο μικρό χώρο για να λάβω τα ηχητικά χρωστούμενα. Σύντομα θα τα γράψω και για το “All Things Black”, οπότε δεν είναι η τελευταία φορά που θα απασχολήσουν το rockway.gr.

SETLIST:
Rule With Fire
Lurking in the Shadows
Witches’ Dance
All Things Black
5 AM
Crown of Arrogance
By the River
Devil in Disguise

Δεν ξέρω από που να ξεκινήσω για τους Λονδρέζους Green Lung; 
Καταρχάς, η ακρίβεια της απόδοσης των κομματιών που επιλέχθηκαν για τη setlist από την μπάντα, σε συνδυασμό με τον κρυστάλλινο ήχο, σου γεννούσε την εντύπωση πως βρίσκεσαι σε ένα event με HDD ευκρίνεια.
Η απόλυτη συνεργασία και κλινική συγκέντρωση των μουσικών, με έκανε να πιστεύω πως σε live τους θα ακούσω τη μουσική τους με καλύτερες προδιαγραφές και από studio, ενώ το πάθος του εξαίσιου Tom Templar δεν με άφησε στιγμή να σκεφτώ οτιδήποτε άλλο από όσα έλεγαν οι στίχοι των τραγουδιών.

Η μαγική 70s ατμόσφαιρα δε, που είχε υφάνει ο οργανίστας John Wright, ο οποίος μετατρεπόταν σε στιγμές σε percussionist, συμπληρώνοντας με ντέφι και shaker, τα μεγαλιθικά τύμπανα του Matt Wiseman, ήταν ιδανική για το old english concept τους, όπως οι ίδιοι το περιέγραψαν. Στο “Song of the stones” δε, ο προαναφερόμενος έλαβε τη βοήθεια του μπασίστα Joseph Ghast που χτυπούσε και εκείνος το δικό του βαθύ τομ (το οποίο αργότερα χρησιμοποίησε και ο Wright), αποθανατίζοντας ένα μοναδικό στιγμιότυπο με τους δυο τους να συνεργάζονται με μοναδικό τρόπο.

Κάθε κίνηση, κάθε στιγμή, αν και γεμάτη ενέργεια και μεταλικό αυθορμητισμό, ήταν απόλυτα μελετημένη και προβαρισμένη, αποδεικνύοντας πως η εξέλιξη του συγκροτήματος και η συνεχόμενη αύξηση της δημοτικότητας του, μονάχα τυχαία δεν είναι. Εξάλλου και οι Ghost, δεν έγιναν σε μια μέρα. Εκτός από τον ήχο, τα φώτα έπαιξαν τον δικό τους σημαντικό ρόλο, χρωματίζοντας και τον διακοσμητικό καπνό και κάνοντας το θέαμα πιο συναρπαστικό. Το όλο πακέτο χαρακτηριζόταν από μια χρυσή απλότητα που αφήνει τη μουσική να κρατάει τον πρώτο ρόλο και τον ακροατή απόλυτα ευχαριστημένο

Αγαπημένες μου στιγμές τα “Leaders of the Blind” και “One for Sorrow”, με τους Green Lung να δίνουν τo βάρος στο “This Heathen Land” χωρίς να αφήνει παραπονεμένα βέβαια και τα άλλα δυο τους albums.

Μας υποσχέθηκαν πως θα επιστρέψουν σύντομα, οπότε σας συστήνω την επόμενη φορά να μην χάσετε, ένα από τα ομορφότερα heavy metal acts αυτή τη στιγμή.

SETLIST:
Prologue
The Forest Church
Maxine (Witch Queen)
Woodland Rites
Mountain Throne
Leaders of the Blind
Song of the Stones
Hunters in the Sky
One for Sorrow
The Ritual Tree
Reaper’s Scythe
Old Gods
Oceans of Time

Encore:
Let the Devil In
Graveyard Sun

Φωτογραφίες: Έφη Γαλιατσάτου

222

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2115 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.