GODEN: “Beyond Darkness”

ALBUM

Είδος: Doom Metal
Δισκογραφική: Svart Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 8 Μαΐου 2020

Οι Göden είναι μία μπάντα εδράζουσα στην Νέα Υόρκη των Η.Π.Α., η οποία “αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες” των Winter, με την προσθήκη της Vas Kallas (ή αλλιώς NYXTA) των Hanzel und Gretyl, στα φωνητικά. To “Beyond Darkness” είναι το ντεμπούτο των Göden, αλλά σε καμία περίπτωση το ντεμπούτο των μουσικών που απαρτίζουν το σχήμα καθώς πρόκειται για “παλιές καραβάνες” στο χώρο του undergound. Οι οδηγίες του ιθύνοντα Stephen Flam είναι ο δίσκος να προσεγγιστεί με ανοιχτό μυαλό και αυτό ακριβώς σκοπεύω να κάνω.

Με το πάτημα του play στο εισαγωγικό “Glowing Red Sun” με συναντάνε ambient ήχοι που στρώνουν ένα “χαλί μυστηρίου” για την εξέλιξή του, με αργόσυρτες νότες κιθάρας που θα “ντυθούν” στη συνέχεια με βασανιστικά αργά τύμπανα και δυσαρμονικές μελωδίες. Το γλυκό “δένει” με ήχους βιολιών και synthesizer, που συνολικά συνθέτουν μία πλήρως “απειλητική” ατμόσφαιρα, η οποία “σβήνει” για να μας πάει στο “κυρίως πιάτο”.

“Tolling Death bells, break the thundering silence”, οι πρώτες λέξεις που ακούγονται στο παρόν μουσικό ταξίδι, το οποίο ήδη φαίνεται ότι θα είναι κάπως αλλιώτικο απ’ ότι έχουμε συνηθίσει. Στο δεύτερο κομμάτι λοιπόν έχουμε μία αφήγηση που μας προδίδει το θέμα του δίσκου, την οργή του Θεού απέναντι στον άνθρωπο. Και από εκεί που μας αφήνει η αφήγηση μας πιάνουν εκ νέου πένθιμοι ρυθμοί και απέλπιδες μελωδίες, συνοδεία των (σχεδόν) black και λίαν εκφραστικών (δύσκολος συνδυασμός) φωνητικών.

Σε αυτό το μοτίβο λοιπόν εκτυλίσσεται η υπαρξιακή ιστορία που μας αποδίδουν οι Göden, με διαρκείς εναλλαγές μεταξύ δραματικών αφηγήσεων και των ακόμα πιο δραματικών κομματιών που, αν μη τι άλλο, χτίζουν επάνω στην ατμόσφαιρα που δίνουν οι πρώτες και τις κάνουν βίωμα στον ακροατή. Η NYXTA κάνει εξαιρετική δουλειά στα φωνητικά και πραγματικά “κουβαλάει” το δίσκο και του δίνει ροή αναλαμβάνοντας σχεδόν θεατρικό ρόλο σε κάθε κομμάτι, τον οποίο και αποδίδει άψογα. Οι ενορχηστρώσεις κινούνται σε ένα μοτίβο που δεν εναλλάσσεται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του δίσκου και περισσότερο παίζουν το ρόλο του μουσικού χαλιού για τις αφηγήσεις. Χωρίς αυτό βέβαια να μειώνει οσοδήποτε την αξία τους στο έργο, καθώς ορίζουν την μυστηριακή ατμόσφαιρα του δίσκου εξαιρετικά.

Δεν θα μιλήσω ξεχωριστά για κομμάτια του δίσκου. Όχι επειδή δεν “στέκονται” μόνα τους, αντιθέτως, και ειδικά για τους οπαδούς του είδους ο δίσκος έχει εξαιρετικά “άσματα”. Δεν μπορώ να τα κρίνω ξεχωριστά επειδή θα ήταν σαν να κρίνεις ένα κεφάλαιο ενός βιβλίου. Ό,τι και να λέει, δεν είναι αντιπροσωπευτικό του συνόλου. Το “Beyond Darkness” απαιτεί να το αντιμετωπίσεις σαν μία ταινία, σαν μία διήγηση “σπασμένη” σε κεφάλαια. Αν δεν είσαι διατεθειμένος να αφιερώσεις το χρόνο και να το ακούσεις ολόκληρο, μείνε μακριά, δεν πρόκειται να το εκτιμήσεις όπως πρέπει.

Στην ολότητά του, πρόκειται για ένα μοναδικό μουσικό έπος. Δύσκολος δίσκος και για απαιτητικούς ακροατές, αλλά για τα σωστά ώτα θα είναι μία ισοπεδωτική εμπειρία.

Official Site: https://goden.net/
Facebook: https://www.facebook.com/GODEN.official/

584

Avatar photo
About Πέτρος Πεταλάς 14 Articles
Και καλά φωτόγκραφερ, μουσικός της κακιάς ώρας και στην ανάγκη αρθρογράφος. Ελαφρολαϊκός μεταλάς, με μια ιδιαίτερη αδυναμία σε καταθλιπτικούς βορειοευρωπαίους, ενώ στον ελεύθερο χρόνο αναπολεί εποχές που δεν έζησε ακούγοντας retro synthwave και pop punk. Εμφανίζεται εκεί που δεν τον περιμένεις, σαν τα κουνούπια το Νοέμβρη και τα ηλεκτρόνια. Δεν πίνει αίμα, παρότι το ημερήσιο ωράριό του ξεκινάει κοντά στη δύση του ήλιου. Πιστεύει πως ο Devin Townsend είναι ο καλύτερος άνθρωπος στον κόσμο.