GLOOM : “Awaken”

ALBUM

Είδος: Gothic Metal
Δισκογραφική: Slovak Μetal Αrmy.sk
Ημ. Κυκλοφορίας: 20 Απριλιου 2020

Εντάξει η περίοδος του εγκλεισμού είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ακούσουμε πολύ μουσικό υλικό το οποίο άλλοτε είναι εξαιρετικό, άλλοτε είναι απλώς σπατάλη χρόνου και φθορά ώτων (αυτιών, κοινώς). Τι γίνεται όμως με τις περιπτώσεις εκείνες που τα album είναι κάπου ανάμεσα και κατορθώνουν να σε κάνουν να περάσεις καλά;

Αυτή είναι και η περίπτωση των συμπαθών Σλοβάκων Gloom, οι οποίοι κατορθώνουν να μας προσφέρουν ένα αξιόλογο δίσκο με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας έχουν μείνει χαραγμένα από τα ένδοξα 90’s, δυνατές Gothic metal στιγμές με την απαραίτητη δόση λυρισμού και δύναμης ώστε να γουστάρουμε στο μέγιστο βαθμό.

Το σχήμα μας παρουσιάζει ένα εκρηκτικό μείγμα από χειμαρρώδεις κιθάρες οι οποίες αναμειγνύονται με αισθησιακές, ατμοσφαιρικές στιγμές, έρως σε πρώτο πλάνο και αγάπη μέσα από ένα γοτθικό γαϊτανάκι που σε κρατά σε εγρήγορση, σίγουρα πολύ όμορφα δουλεμένο με ενδιαφέρουσες συνθέσεις που αναπνέουν σκοτεινό έρωτα και λάγνες στιγμές.

Οι επιρροές είναι ποικίλες και φιλτραρισμένες και σίγουρα μέσα στα πλαίσια του ατμοσφαιρικού χώρου. Διέκρινα ένα όμορφο κράμα κυρίως από Sentenced της εποχής “Amok”, ενώ και οι To Die For καθώς και οι Nightwish στα μελωδικά περάσματα κάνουν αισθητή την παρουσία τους, κυρίως στις πιο οπερετικές και συμφωνικές δομές τους, ενώ στα σκληρά μέρη έχουμε ολίγη από Lake of Tears και Paradise Lost. Το “Awaken” συγκεντρώνει μια πλειάδα όμορφων στιγμών ενώ σε αρκετά σημεία με “τσίμπησα” να αναπολώ νεανικές αναμνήσεις που μας προσέφεραν απλόχερα όλα τα παραπάνω συγκροτήματα, δείγμα της ποσό καλής δουλείας έχουν κάνει. Να πω την αλήθεια μου έχω αρκετό καιρό να ακούσω μια τόσο εμπνευσμένη κυκλοφορία, δημιουργημένη με περίσσιο μεράκι. Σίγουρα δεν ανακαλύπτουν τον τροχό αλλά στις μέρες μας όπου τα πάντα έχουν τυποποιηθεί τέτοια δισκάκια είναι όαση.

Ειδική μνεία θα ήθελα να κάνω στον τραγουδιστή της μπάντας Martin Pazdera του οποίου βγάζω το καπέλο, αφού κατορθώνει να ακουστεί πιο Vile Vilo και από τον ίδιο, επιδεικνύοντας την φοβερή δουλειά στα φωνητικά, τα οποία είναι καθαρά και έχουν μεγάλη γκάμα έκφρασης.

Σίγουρα μιλάμε για μια άκρως επαγγελματική δουλειά που αποτίει φόρο τιμής σε όλα τα μεγάλα σχήματα του ατμοσφαιρικού χώρου, με έμπνευση όμως και ωραία τραγούδια που πραγματικά σφηνώνουν στο μυαλό. Υπάρχουν εξαιρετικές στιγμές με τραγούδια όπως το “Hollow”, με ένα εκρηκτικό ρεφρέν που σιγοτραγουδάς θέλοντας και μη. Το “Noose” είναι ίσως το πιο δυνατό και συνάμα το πιο μελωδικό του δίσκου, με τις κιθάρες πραγματικά να δίνουν ρεσιτάλ. Το “Fell The Pain”, θα μπορούσε άνετα να είναι σε οποιοδήποτε δίσκο των ΗIM, είναι πραγματικά άξιο απορίας πως τους έχουν αφομοιώσει τόσο περίτεχνα, σίγουρα τους βγάζω το καπέλο. Με το” Everything Ends” δείχνουν την ρομαντική πλευρά τους με μια μπαλάντα αξιώσεων, ενώ για το τέλος κράτησα την διασκευή στο “Bleed In My Arms” των μέγιστων SENTENCED (λείπουν σε αφόρητο βαθμό), μια εξαιρετική ερμηνεία κοντά στο πρωτότυπο (άλλωστε τι μπορείς να αλλάξεις σε μια τέτοια κομμάταρα).

Εν τέλει μπορώ να πω ειλικρινά ότι μέσα από το “Awaken”, ένιωσα και αισθάνθηκα ξανά την ανεμελιά εκείνης της εποχής, νοσταλγικό, ρομαντικό, είναι σαν να αναβιώνει μια αγάπη μετά από πολλά χρόνια, ένα κρασί που φυλάς και το ανοίγεις μετά από καιρό για να το μοιραστείς με καλούς φίλους. Απολαύστε υπεύθυνα και αφεθείτε άφοβα στην γλυκιά μελαγχολία των Gloom.

Tracklist:
-Feel The Pain
-Everything Ends
-Bleed In My Arms
-Fragments Of Life
-Broken
-Hollow
-Lovecry
-Epilogue
-Noose

Official website: http://www.gloom.sk/en/news/
Facebook: https://www.facebook.com/gloomslovakia
Gmail: jussylee@gmail.com
Bandcamp: http://www.gloom.sk

1013

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».